-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 30

Politikai išvyksta į EP: namai liks Lietuvoje, Briuselyje užteks naktinių ir dantų šepetėlio

Kitą savaitę darbą pradėsiančiame naujos kadencijos Europos Parlamente (EP) dirbs šeši nauji europarlamentarai iš Lietuvos. Jie rengiasi ne tik laukiantiems europiniams darbams, bet ir rūpinasi buities dalykais, pavyzdžiui, svarsto, kur Briuselyje įsikurti: viešbutyje ar nuomojamuose butuose.
Europarlamentarai Aušra Maldeikienė, Stasys Jakeliūnas ir Rasa Juknevičienė
Europarlamentarai Aušra Maldeikienė, Stasys Jakeliūnas ir Rasa Juknevičienė / 15min nuotr.

Iš viso EP dirbs 11 mūsų šalyje išrinktų europarlamentarų. EP naujokai – Rasa Juknevičienė, Stasys Jakeliūnas, Liudas Mažylis, Aušra Maldeikienė, Andrius Kubilius ir Juozas Olekas.

15min kalbinti būsimieji europarlamentarai pasakojo pastaruoju metu nuolat skraidantys į Briuselį. Kai kurie jų jau subūrė savo padėjėjų komandas, nusprendė, kur mūsų šalyje steigs savo biurus.

15min nuotr./Europarlamentarai
15min nuotr./Europarlamentarai

Nori ramesnio kampo

R.Juknevičienė pasakojo nuo pat išrinkimo į EP nuolat skraidanti į Briuselį. „Mūsų grafikas jau aiškėja: pirmadienį išskrendame, ketvirtadienį grįžtame. Visi žmonės galvoja, kad gyvensime Briuselyje. Bent jau aš tikrai nesiruošiu gyventi Briuselyje, nes mūsų darbas – tai juk yra ir apygarda Lietuva“, – sakė ji.

Bent jau aš tikrai nesiruošiu gyventi Briuselyje, nes mūsų darbas – tai juk yra ir apygarda Lietuva.

R.Juknevičienė dirbs EP Vystymosi komitete bei Saugumo ir gynybos pakomitetyje. Būsimoji europarlamentarė teigė jau suformavusi savo biurą, aiškūs žmonės, kurie dirbs su ja Briuselyje ir Strasbūre bei Lietuvoje. Pagal Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) sąrašą į EP išrinkti politikai – R.Juknevičienė, A.Kubilius ir L.Mažylis – planuoja derinti savo veiklą. Pavyzdžiui, Vilniuje jie drauge steigs biurą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Liudas Mažylis, Rasa Juknevičienė ir Andrius Kubilius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Liudas Mažylis, Rasa Juknevičienė ir Andrius Kubilius

„Mes grįžę į Lietuvą rengsime įvairius renginius ir, tikiuosi, darbas bus toks, kur galėsime rengti ir diskusijas, tyrimus tam tikrus atlikinėti, žmones pakviesti ir daug visokių kitokių dalykų. Biurai taip pat ir Kaune, ir planuojame Panevėžyje, kadangi aš – panevėžietė. Nežinau, ar visų trijų, ar ne visų trijų – dar neaišku. Ir Šiauliuose, ir Klaipėdoje“, – kalbėjo konservatorė.

Su R.Juknevičiene dirbti į Briuselį važiuoja jos padėjėja Seime dirbusi Justina Savickaitė. Pasak būsimosios EP narės, jos Lietuvos biuro vadove bus Jūratė Mockuvienė, dirbanti Seimo TS-LKD frakcijos atstove spaudai, taip pat talkins su konservatoriais dirbusios Ugnė Naujokaitytė, Mantė Meškelevičiūtė. Panevėžyje dirbs Jurga Girdzijauskienė. Kiti talkininkai turėtų paaiškėti rudenį.

R.Juknevičienė tikino nesijaudinanti prieš darbo EP pradžią.

„Jaudulys jau praėjo. Pirmas išvykimas buvo labiau jaudinantis, kai pirmą savaitę skridau į tokią nežinią. O dabar jau jis praėjęs, jau daugmaž viskas aišku. Dar reikia apsispręsti, kaip aš tvarkysiu savo buitį. Yra galimybės kiekvieną kartą nuvykus viešbutį užsisakyti ir gyventi iš tų dienpinigių, kuriuos mums moka už nuvykimą. Bet yra galimybė taip pat ir nedidelį butą išsinuomoti.

Ko gero, linkstu į tai, kad reikės nuomotis, nes vis tiek, žinote, lietuvio įpročiai – vakare kokios nors sriubytės reikia, tai dar ko nors. Norisi kažkokio kampo, kuriame galėtum trupučiuką pabūti kažkaip šiek tiek ramiau“, – aiškino ji.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Didžiojoje aikštėje
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Didžiojoje aikštėje

Vis dėlto daiktų iš Lietuvos į butą, kurį galbūt nuomosis Briuselyje, R.Juknevičienė neketina persivežti.

„Tikrai nesiruošiu ten kurtis. Jeigu ir liks kokie bateliai, naktiniai marškiniai, dantų šepetukas ir kremas veidui, tai taip“, – patikino ji.

R.Juknevičienės žiniomis, A.Kubilius Briuselyje jau išsinuomojo butą, L.Mažylis jai dar nesakė, kaip elgsis.

Dirbti pakvietė B.Ropės padėjėją

Į EP išvyksta dirbti ir buvęs parlamentaras Stasys Jakeliūnas. Penktadienio popietę jis kraustė daiktus kabinete Seimo rūmuose.

„Yra padarytų darbų, yra neužbaigtų darbų, bet, tikiuosi, tuos, kurių neužbaigiau, galėsiu tęsti ir iš ten. Tai yra su krizės tyrimu susijusi veikla. Išvados kaip ir patvirtintos iš esmės komitete, bet toliau jų publikavimas, visuomenės supažindinimas.

Galbūt EP taip pat bendraujant ir su kitų šalių atstovais tas darbas tęsis, aš manau, nes krizės prevencija yra svarbus dalykas. Kadangi teks darbuotis Ekonomikos ir pinigų politikos komitete, ten irgi bankų sąjunga, finansinis tvarumas, valstybių skolos lygiai ir panašūs dalykai. Tiek europiniame, tiek Lietuvos kontekste darbuosiuosi toliau“, – tikino jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Stasys Jakeliūnas

Į pirmąjį EP posėdį Strasbūre S.Jakeliūnas išskris pirmadienį su kolega, taip pat pagal „valstiečių“ sąrašą išrinktu Broniu Rope. Kol kas jis planuoja nuolat skraidyti į Briuselį ir Strasbūrą iš Lietuvos bei apsistoti viešbutyje.

„Po to svarstysiu galbūt apie nuomą, nes kas savaitę skraidymas, manau, yra neproduktyvus. Ten būnant galima ir daugiau nuveikti. Galų gale galvoju prancūzų kalbos kažkiek pasimokyti, kad galima būtų funkcionuoti efektyviau, sakykime, ir pačiam Briuselyje, ir galbūt EP. Taip kad preliminarus toks planas, bet ar bus taip, ar kitaip, bus matyt“, – kalbėjo politikas.

Galvoju prancūzų kalbos kažkiek pasimokyti, kad galima būtų funkcionuoti efektyviau, sakykime, ir pačiam Briuselyje, ir galbūt EP.

Nuomojamas būstas, anot jo, būtų tik laikini namai. S.Jakeliūnas svarstė, kad prireikus nusiveš vieną kitą daiktą, daugiau drabužių. Visa kita, ko prireiks, įsigis vietoje. Tikrieji namai, jo teigimu, buvo ir bus Lietuvoje.

Briuselyje S.Jakeliūnas yra lankęsis keliolika kartų. Kelionių metu jis daugiausia laiko praleisdavo miesto dalyje, kurioje įsikūrusios europinės institucijos. „Toks ir įspūdis, sakykime. Bet po to teko ir gyventi senamiestyje, daugiau pasivaikščioti po tą miestą ir pamatyti jo daugiau. Tai jis pakankamai įdomus ir gražus miestas iš tikrųjų. Žiūrint, kur atsidursi ir ką matysi“, – įvertino jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Europos Parlamentas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Europos Parlamentas

S.Jakeliūnas planuoja savo, kaip EP nario, biurą atidaryti Vilniuje, Gedimino prospekte, tame pačiame pastate, kur įsikūręs ir B.Ropės biuras. Jis jau sukirto rankomis su keliais asmenimis dėl darbo. Kol kas vienas jų dirbs Briuselyje, du – EP nario biure Lietuvoje. Artimiausiais mėnesiais talkininkų turėtų padaugėti.

„Vienas žmogus dirbo pas Bronį. Šiuo metu dar formaliai dirba. Aš jam pasiūliau, mes pasikalbėjome draugiškai su Broniu, tikrai jis padeda susiorientuoti ir apie pačią infrastruktūrą, ir apie visokius teisinius ir logistinius dalykus, taip pat – ir apie žmones. Tai nemažai bus žmonių, kurie vienaip ar kitaip buvo ar yra susiję su B.Ropės biuru“, – aiškino būsimasis europarlamentaras.

Negąsdina miegas ant sulankstomos lovos

Būsimoji europarlamentarė Aušra Maldeikienė, dirbsianti EP Ekonomikos ir pinigų politikos komitete, jau suformavo savo komandą. Briuselyje ji turės du padėjėjus: Algirdą Žiedą, kuris dirbo kadenciją baigiančio europarlamentaro Zigmanto Balčyčio komandoje, ir Giedrių Alasevičių, su visuomeniniu rinkimų komitetu „Aušros Maldeikienės traukinys“ kandidatavusį į EP.

Europarlamentarės biurui Lietuvoje vadovaus Ugnė Lasevičiūtė, dirbusi A.Maldeikienės padėjėja Seime. Dar viena jos padėjėja taps Aistė Pikšrytė, o EP narės biure Klaipėdoje dirbs Alina Andronova. Jos abi kandidatavo į EP su „Aušros Maldeikienės traukiniu“.

„Visus žmones, išskyrus Algirdą, aš pažįstu seniai, su jais dirbau kartu ir gerai žinau tų žmonių potencialą ir galimybes“, – pabrėžė A.Maldeikienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušra Maldeikienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aušra Maldeikienė

Klausiama, kodėl biurą nusprendė atidaryti ir Klaipėdoje, ji aiškino, kad uostamiestyje yra tragiška situacija dėl taršos. Pasak jos, ant miesto gyventojų yra pilama geležies rūda.

„Uostas atsiveža traukiniu geležies rūdos ir tą rūdą krauna be gaubto. Jie aiškina: „Visai taip, kaip Roterdame“. Ne, ten yra gaubtai ir europinės taisyklės reikalauja saugoti žmones. Žmonės gyvena butuose, kur būna kartais, kai krauna vasarą, juodi langai. Ta prasme, aš manau, kad mes Lietuvoje turime diegti europinius standartus ir būtent todėl yra Klaipėdoje biuras, kad padėtumėme Klaipėdos politikams, visų pirma – vadinamiesiems liberalams, suvokti, kad verslas yra gėris, bet jis neturi būti žmonių gyvybių ir sveikatos sąskaita“, – akcentavo A.Maldeikienė.

Lietuvoje turime diegti europinius standartus ir būtent todėl yra Klaipėdoje biuras, kad padėtumėme Klaipėdos politikams, visų pirma – vadinamiesiems liberalams, suvokti, kad verslas yra gėris, bet jis neturi būti žmonių gyvybių ir sveikatos sąskaita.

Ji sako, kad nuo rugsėjo mėnesio paleis interneto svetainę, kurioje Lietuvos gyventojams aiškins, ką veikia EP, kokius klausimus svarsto ir panašiai.

A.Maldeikienė nutarė, kad Briuselyje ir Strasbūre gyvens viešbutyje.

„Yra ten tokių savaičių, kai viešbučiai išbrangsta iki kosmoso, tai pernakvosiu pas sūnų ant sudedamos lovytės. Bet čia kokius triskart per metus. Aš gyvensiu tas devynias naktis – tiek ten panašiai išeina gyventi Briuselyje, tris naktis aš gyvensiu viešbutyje Strasbūre. O šiaip aš savaitgaliais grįžinėsiu. Ketvirtadieniais, vėliausiai – penktadieniais aš grįšiu į Lietuvą“, – planais dalijosi ji. Taip pat A.Maldeikienė patikino, kad penktadieniais dalyvaus Seimo Europos reikalų komiteto posėdžiuose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./ES būstinė Briuselyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./ES būstinė Briuselyje

Ji pasakojo nemažai gyvenusi Briuselyje. A.Maldeikienė mėgsta jį.

„Esu prie jo pripratusi. Čia gyvena mano sūnus, ilgai gyveno mano anūkas, lankė mokyklą čia. Čia kažkada dirbo mano vyras. Tai man nėra naujas miestas ir aš truputėlį net jaučiuosi kažkaip jaukiau negu Vilniuje, todėl kad Briuselis turi labai didelį pranašumą prieš Vilnių – Briuselyje manęs niekas nepažįsta gatvėje. Tai aš galiu eiti sau ramiai ir gyventi ramų gyvenimą. Smulkmena, bet tokiam žmogui, kaip aš, ji yra labai svarbi“, – pažymėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius