-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 03

Prestižinis ES įvertinimas – senųjų žydų kapinių Šeduvoje restauravimo projektui

2017 metų Europos Sąjungos apdovanojimuose už Kultūros paveldo išsaugojimą skambėjo ir Lietuvos vardas. Tarp trijų puikiai įvertintų ir vertų paminėjimo restauracijos darbų Europoje atsidūrė projekto „Dingęs Štetlas“ dėka restauruotos senosios Šeduvos žydų kapinės.
Senosios Šeduvos žydų kapinės
Senosios Šeduvos žydų kapinės

Šiose kapinėse žydų kilmės šeduviečiai buvo laidojami iki Antrojo pasaulinio karo, jų teritorijoje rasta apie 1,3 tūkst. paminklų ar jų dalių.

Restauravus paminklinius akmenis iš 800 kapų, identifikuoti 400, iš kurių seniausias – 1812 m., vėliausias 1936 m.

Neatstatomi ir neatpažįstami antkapių fragmentai bei jų dalys buvo sudėti į Dovydo žvaigždės formos skulptūrinę kompoziciją-lapidariumą.

Kartu su Šeduvos žydų kapinėmis paminėta ir Kuenkos miesto Ispanijoje turistinė infrastruktūra bei Gruzijos sostinės Tbilisio Davito Agmasheneblio aveniu rekonstrukcija.

Šie projektai negavo apdovanojimų, tačiau buvo išskirti kaip verti atskiro paminėjimo.

Viso Europos Komisijos rengiamuose „Europa Nostra“ apdovanojimuose pagerbti 13 paveldo išsaugojimo projektų iš 11 valstybių.

Sergejus Kanovičius: „Įvertinimas tik paliudija, kad Europa yra unikalių patirčių ir istorinės kultūros vieta“

Pasak projekto „Dingęs Štetlas“ vadovo, Šeduvos žydų memorialinio fondo steigėjo Sergejaus Kanovičiaus, šis įvertinimas svarbus visai Lietuvai.

„Manyčiau, kad įvertinimas svarus ir prasmingas ne tik ir ne tiek projekto kūrėjų komandai ar tik Šeduvai. Svarbu ne tik tai, kad atsidūrėme greta labai įžymių kitų Europos šalių projektų. Svarbu tai, kad žydų kapinės vertinimo komisijos laikomos europinės kultūros vertybe“, – pažymėjo jis.

„Tad svarbiausia, kad atkreiptas dėmesys į tai, kad žydų kapinės yra mūsų visų kultūros ir istorijos dalis. Saugotina, puoselėtina ir brangintina. Lietuvoje tebėra apie pusantro šimto neprižiūrėtų, užmarštin grimztančių žydų kapinių“, – pridūrė S.Kanovičius.

Sergejus Kanovičius
Sergejus Kanovičius

Projekto vadovo teigimu, tokie apdovanojimai ir Europos lygio dėmesys turėtų visų pirma keisti mūsų pačių abejingą požiūrį į istorijos išsaugojimą.

„Būtų naivu tikėtis, kad joms ir mums nusišypsos tokia laimė, kuri ištiko Šeduvos žydų kapines. Bet mūsų atmintis nebūtinai privalo turėti materialias formas – pirmiausiai tas pakitimas turėtų įvykti mūsų sąmonėje. Svarbiausia, kad jaustume ir suvoktume atsakomybę už mūsų bendrą istoriją. Esame visi unikalus – kaip asmenybės, kaip tautos ir kaip valstybės. Ir įvertinimas tik paliudija, kad Europa yra unikalių patirčių ir istorinės kultūros vieta“, – sakė S.Kanovičius.

Padeda Šeduvos bendruomenei

Projektas „Dingęs Štetlas“ prisidėjo ir prie Šeduvos bendruomenės gerovės. Fondas dovanojo miesto greitosios medicinos pagalbos punktui pilnai įrengtą naują keturių varomų ratų greitosios pagalbos automobilį „Ford Transit“.

Be šios dovanos viešumo nesiekiantys fondo nariai parėmė ir Šeduvos ambulatoriją naujausia įranga – elektroninėmis svarstyklėmis kūdikiams sverti, kraujo tyrimų aparatu, kompiuterine technika. Bendra Šeduvos fondo paramos suma Šeduvos ambulatorijai ir greitosios medicinos pagalbos punktui – beveik 150 000 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius