-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 16

Prezidentė palaimino motinystės išmokų mažinimą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį pasirašė Seimo priimtus įstatymus, kuriais mažinamos motinystės ir tėvystės pašalpos, paliekamas sumažintas ligos pašalpos mokėjimas ir „įšaldomi“ sumažinti politikų, teisėjų, pareigūnų ir valstybės tarnautojų atlyginimai, BNS patvirtino prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.
Į protestą rinkosi tėvai su mažais vaikais.
Tiems, kas nutars vaiką auginti tik metus, iš „Sodros“ bus mokama 100 proc. gauto atlyginimo pašalpa. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasirašytiems įstatymams įsigaliojus, nuo 2011 liepos tėvams, susilaukusiems vaikų, bus galima pasirinkti, kiek laiko jie norės auginti vaiką, gaudami paramą iš valstybės – dvejus ar vienerius metus.

Jeigu šeima nutars išmokas rinktis dvejus metus, tada pirmaisiais vaiko auginimo metais išmoka sudarytų 70 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio, antraisiais – 40 proc., bet tuomet jau būtų neribojama vaiko priežiūros atostogų išėjusių tėvų galimybė dirbti – dėl papildomų pajamų nemažėtų motinystės ir tėvystės išmoka.

Tiems, kas nutars vaiką auginti tik metus, iš „Sodros“ bus mokama 100 proc. gauto atlyginimo pašalpa. Prezidentė pasirašė ir siūlymą kitiems metams „įšaldyti“ sumažintą politikų, teisėjų, pareigūnų ir valstybės tarnautojų darbo užmokestį. Jis ir kitąmet bus skaičiuojamas pagal sumažintą 450 litų bazinį dydį.

Buvo pasirašytas ir siūlymas neribotam laikui pratęsti pernai gegužę sumažintų ligos pašalpų mokėjimą. Už dvi pirmąsias nedarbingumo dienas ligos pašalpą ir toliau mokės darbdavys. Ji turi būti ne mažesnė nei 80 proc. ligonio vidutinio darbo užmokesčio. Nuo trečiosios dienos ligos pašalpa mokama iš „Sodros“ biudžeto lėšų: iki septintos dienos jos dydis siekia 40 proc., o nuo aštuntosios – 80 proc. atlyginimo.

Galimybę pritarti Vyriausybės pasiūlytoms taupymo priemonėms prezidentė žadėjo svarstyti tik tuo atveju, jei artimiausiu metu bus apsispręsta dėl sumažintų pensijų kompensavimo mechanizmo.

Vyriausybė liepos 1 dieną pateikė pasiūlymą sumažintas senatvės pensijas pradėti kompensuoti ne anksčiau nei Lietuvos finansų sistema taps stabili ir pensijos galės būti didinamos ne skolintomis lėšomis. Vyriausybė skaičiuoja, kad sumažintų pensijų kompensavimas galėtų prasidėti 2014 metais.

Paskutinėmis Seimo 2010 metų pavasario sesijos dienomis Seimas priėmė daugumą Vyriausybės siūlomų taupymo priemonių, bet Seimo opozicija boikotavo Seimo balsavimą dėl palaipsnio pensijos amžiaus ilginimo iki 65 metų. Šis klausimas atidėtas iki rudens. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius