Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 13

Prezidentė pasirašė įstatymo pataisas, atšaukiančias visišką alkoholio reklamos draudimą nuo 2012 metų

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė įstatymo pataisas, kuriomis atšauktas visiškas alkoholio reklamos draudimas nuo 2012 metų.
Baras
Baras / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip BNS antradienį sakė prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė, šalies vadovė minėtas įstatymo pataisas pasirašė praėjusią savaitę.

Prezidentės teigimu, Lietuvoje galiojantys apribojimai alkoholio reklamai yra pakankami ir atitinka ES praktiką. Alkoholio reklama visiškai yra uždrausta tik Norvegijoje, kitose 27 ES šalyse draudžiamos tik kai kurios alkoholio reklamos formos.

„Reklamos draudimas nėra vienintelė ir veiksmingiausia kovos su alkoholio vartojimu priemonė. Svarbiausia – alkoholio prieinamumo ribojimas. Prezidentė nepritarė akcizų alkoholiui mažinimui bei prekiavimo alkoholiu laiko pailginimui, nes tai tiesiogiai skatina alkoholio vartojimą ir prieinamumą“, – prezidentės poziciją BNS perdavė D.Ulbinaitė.

Prezidentės teigimu, būtina imtis papildomų priemonių, kurios tiesiogiai mažintų alkoholio prieinamumą ir vartojimą, ypač nepilnamečiams. D.Grybauskaitė, anot jos atstovės, palaiko Seime svarstomus pasiūlymus taikyti ribojimus stipraus alaus gamybai ir prekybai bei kitas, alkoholio prieinamumą mažinančias iniciatyvas.

Apie D.Grybauskaitės sprendimą pasirašyti pataisas prezidentės spaudos tarnyba viešai neskelbė.

Prezidentūra pranešimais spaudai informuoja apie kai kurių įstatymų pasirašymą – antradienį pranešta apie pasirašytas pataisas, kuriomis draudžiama juridinių ir fizinių asmenų parama partijoms, lapkritį paskelbta apie pasirašytas pataisas dėl griežtesnės bankų ir finansų rinkos priežiūros ir pasirašytus įstatymus, kuriais remiantis buvo svarstoma galimybė skaidyti „Snoro“ banką, spalio mėnesį – apie pasirašytas Viešųjų pirkimų ir Šilumos ūkio įstatymų pataisas.

Seimui atšaukus visišką alkoholio reklamos draudimą, 2012 metais, kaip ir dabar, alkoholio reklama televizijoje ir radijuje bus draudžiama nuo 6 iki 23 valandos, bus ribojama reklama periodinių leidinių bei knygų pirmuosiuose puslapiuose, draudžiama išorinė stipraus alkoholio, išskyrus alų, alaus mišinius, sidrą ir natūralios fermentacijos vyną, reklama.

Nežinodami dar praėjusią savaitę priimto ir nepaskelbto prezidentės sprendimo, vetuoti šias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas ir palikti galioti svaigalų reklamos draudimą nuo 2012 metų sausio prezidentės prašė beveik 300 nevyriausybinių organizacijų, kurių atstovai antradienį surengė spaudos konferenciją.

„Valdžios įstaigos gina daugiau privatų interesą negu visų žmonių, visuomenės interesą“, – iš žurnalistų antradienį sužinojusi apie šalies vadovės sprendimą kalbėjo Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos viceprezidentė Alvita Armanavičienė.

Visuomenininkai dalį parlamentarų yra apskundę Seimo Etikos ir procedūrų komisijai, mat už alkoholio reklamos palikimą balsavo Seimo nariai, turintys akcijų alkoholio bendrovėse.

Be to, dėl priimto įstatymo ketinama inicijuoti kreipimąsi į Konstitucinį Teismą.

Savo ruožtu Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Dainius Budrys sveikina prezidentės sprendimą pasirašyti alkoholio reklamos draudimą atšaukiantį įstatymą.

„Mano nuomone, prezidentė, kaip buvusi finansų ministrė, finansų eurokomisarė priimdama sprendimą atsakingai įvertino šios pramonės sukuriamas darbo vietas ir biudžetui nešamą naudą“, – 15min.lt sakė D.Budrys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius