-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 29 /11:35

Prezidentė siūlys Algirdui Butkevičiui formuoti Vyriausybę, bet be Darbo partijos

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį sumaišė formuojamos naujos valdančiosios koalicijos kortas. Ji pareiškė siūlysianti Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkui Algirdui Butkevičiui formuoti Vyriausybę, bet tik su sąlyga, kad joje nebus finansinėmis machinacijomis įtariamos Darbo partijos.
Dalia Grybauskaitė ir Algirdas Butkevičius
Dalia Grybauskaitė ir Algirdas Butkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Remdamasi būtent šių rinkimų praktika ir išaiškintais neskaidriais procesais noriu pareikšti savo nuomonę dėl Vyriausybės formavimo. Šiuos rinkimus pirmąją vietą ir daugiausia balsų surinko socialdemokratai, todėl labai didelė tikimybė, kad būtent jiems po to, kai VRK patvirtins galutinius balsavimo rezultatus, ir siūlysiu formuoti Vyriausybę, bet Vyriausybės formavime, mano nuomone, negali dalyvauti partija, kuri įtariama rinkimuose padariusi daugiausia šiurkščių pažeidimų, įtariama dėl juodosios buhalterijos ir neskaidrios veiklos ir kurios lyderiai yra kaltinamieji baudžiamojoje byloje. Todėl palaikysiu tik tą politinę jėgą, kuri galės suformuoti daugumą be teisiamųjų suole esančios Darbo partijos", – pirmadienį pareiškė prezidentė.

Be to, prezidentė dar pirmadienį skubos tvarka Seimui siūlo įstatymų pataisas, pagal kurias, būtų griežtinama atsakomybė už rinkėjų papirkinėjimą.

Ji siūlo didinti bausmes už tokius nusikaltimus, leisti baudžiamojon atsakomybėn traukti visą partiją, šalinti jos kandidatus ir visą partiją iš rinkimų, o tos partijos deleguotiems nariams Vyriausioje rinkimų komisijoje neleisti balsuoti dėl su ta pačia partija susijusių klausimų.

Prezidentė pažymi, kad dabar iš 18 dėl rinkėjų papirkinėjimo pradėtų ikiteisminių tyrimų net 10 susiję su Darbo partija.

A.Butkevičius stumiamas į kampą

Socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius pripažino, kad toks prezidentės pareiškimas jam buvo šiokia tokia staigmena.

Pasak jo, dėl galimos koalicijos su konservatoriais turi spręsti ne tik jis vienas, bet visa  partijos vadovybė.

„Po prezidentės padaryto pareiškimo situacija dabar yra tokia, kad mes, konkrečiai aš, turiu informuoti savo partijos valdybą“, – sakė jis.

Paklaustas, ar gali priešintis prezidentės pageidavimui koaliciją lipdyti be Darbo partijos, A.Butkevičius sakė, kad bus ieškoma visokiausių variantų.

„Nesiruošiame konfliktuoti nuo pirmos dienos, nes koks tada būtų ministro pirmininko darbas su prezidente, jei būtų santykiai įtempti. Mes puikiai suprantame, kokia situacija yra mūsų valstybėje ir tikiuosi, kad rasime sutarimą“, – sakė jis.

A.Butkevičius teigė kol kas negalintis pasakyti su kuo būtų formuojama tokia koalicija, kuri tenkintų prezidentės reikalavimą „darbiečius“ palikti už borto.

„Politikai turi būti lankstūs ir ieškoti tokio varianto, kuris Lietuvai būtų pats geriausias ir būtų galima tikrai Lietuvos žmonėms parodyti tam tikrą viziją, kad po šitų rinkimų keičiasi situacija politiniame gyvenime, aš kalbu ir apie moralinius dalykus, apie kuriuos pastaruoju metu buvo labai plačiai kalbama, ir apie tai, kad turi būti paruošta aiški Vyriausybės programa su konkrečiais veiksmais“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, ar koalicija bus kuriama be Darbo partijos ir su konservatoriais, A.Butkevičius teigė šiandien to pasakyti negalintis.

„Klausykite, jūs manęs, atvirai pasakysiu, nestumkite į kampą. Aš turiu asmeninius įsitikinimus, savo moralinius dalykus, savo asmenines vertybes, bet atsiminkite tai, kad yra partija. Tai yra partija, kuri buvo šiuo metu opozicijoje. Jūs tikriausiai puikiai žinote, kad santykiai su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų buvusiais Seimo nariais buvo gana įtempti. Todėl iš karto atsakyti, ar tai įmanoma, ar ne, nėra toks paprastas, lengvas ir vaikiškas klausimas“, – teigė A.Butkevičius.

Jis neatmeta, kad koalicija dar gali būti formuojama su Liberalų sąjūdžiu ir Lenkų rinkimų akcija.

Pasak jo, nors liberalai jau yra pasakę, kad koaliciją formuotų tik su konservatoriais, ši jų nuostata dar gali keistis.

Neatmeta ateities opozicijoje

A.Butkevičius neatmeta galimybės, kad socialdemokratai gali likti ir opozicijoje. Tuo tarpu mažumos Vyriausybės galimybę jis atmeta.

„Tikrai nediskutuoju ir nesutiksiu, kad socialdemokratai formuotų mažumos Vyriausybę“, – sakė jis.

A.Butkevičius pabrėžė, kad skirtingai, nei kalbėjo konservatorių pirmininkas Andrius Kubilius, Darbo partija derėdamasi su socialdemokratais jokių sąlygų dėl bylos nutraukimo nekėlė.

„Galiu jums prisiekti, kad niekada su manimi tokių pokalbių negali būti ir nebus“, – pabrėžė jis.

Paaiškėjus Seimo rinkimų rezultatams, jau pirmadienio naktį trijų opozicinių partijų lyderiai sutarė, kad formuos valdančiąją koaliciją. Numatoma, kad premjerą siūlys Lietuvos socialdemokratų partija.

Po antrojo rinkimų turo, preliminariais duomenis, socialdemokratai turi 38, Darbo partija – 29, „Tvarka ir teisingumas“ – 11 mandatų.

Taip pat į Seimą pateko 33 konservatoriai, 10 liberalų, 8 Lenkų rinkimų akcijos nariai, 7 „Drąsos kelio“ atstovai, trys savarankiškai rinkimuose dalyvavę asmenys, ir viena „valstietė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius