Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 01

Prezidentės Dalios Grybauskaitės turtas ir santaupos siekia 2 mln. litų, turtingiausias Seimo narys – Valdemaras Valkiūnas

Valstybinė mokesčių inspekcija „Valstybės žiniose“ paskelbė 2010 metų turto ir pajamų deklaracijas. Jos rodo, kad prezidentės Dalios Grybauskaitės turtas ir santaupos pernai siekė 2 mln. litų.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė Seime skaitė metinį pranešimą
Dalia Grybauskaitė Seime / BFL/Tomo Lukšio nuotr.

Praėjusių metų pabaigoje D.Grybauskaitė turėjo deklaruotino turto už 1,179 mln. litų ir 822,445 tūkst. litų santaupų. Dalį savo santaupų prezidentė yra investavusi į Vyriausybės vertybinius popierius.

Per praėjusius metus D.Grybauskaitės turimos piniginės lėšos padidėjo per 60 tūkst. litų.Lietuvos prezidente ji tapo 2009 metų vasarą, prieš tai ji ėjo eurokomisarės pareigas.

Ministrų kabinete – trečdalis milijonierių

Ministrų kabinete iš penkiolikos narių penki ministrai gali vadintis milijonieriais – jų šeimų turtas pernai viršijo milijoną litų. Turtingiausias šioje kompanijoje – aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas, jo šeimos turto vertė siekė beveik 5,5 mln. litų.

Užpernai Vyriausybėje keturių ministrų šeimos turtas ir pajamos viršijo milijoną. Dabar jų komandą papildė ūkio ministras Rimantas Žylius, šiame poste pakeitęs Dainių Kreivį.

Skurdžiausiai atrodo finansų ministrės Ingridos Šimonytės deklaracijos. Jos turtas ir santaupos nesiekia 100 tūkst. litų.

Praėjusių metų turto deklaracijoje, kurią paskelbė „Valstybės žinios“, Tautos prisikėlimo partijos deleguotas aplinkos ministras nurodė turintis daugiau kaip 2,3 mln. litų vertės turto, dar daugiau kaip 312 tūkst. litų santaupų. Jis taip pat yra skolingas per 600 tūkst. litų. Jo sutuoktinė Renata Kazlauskienė turėjo per 2,6 mln. litų vertės turto, taip pat 201 tūkst. litų santaupų.

Vidaus reikalų ministras liberalcentristas Raimundas Palaitis su žmona Vilija deklaravo 2,7 mln. litų. Jų šeimos turtas ir pajamos per 2010-uosius išaugo apie pusę milijono litų. Ministras su žmona taip pat nurodė turintys apie 800 tūkst. litų skolų.

Konservatorių deleguotas energetikos ministras Arvydas Sekmokas praėjusių metų turto deklaracijoje nurodė turintis apie 1,6 mln. litų turto bei daugiau kaip pusę milijono – 586,9 tūkst. litų – piniginių lėšų. Palyginti su 2009 metais, šio ministro turtas sumažėjo apie pusę milijono litų, o santaupos išaugo maždaug 300 tūkst. litų.

Skurdžiausiai atrodo finansų ministrės Ingridos Šimonytės deklaracijos. Jos turtas ir santaupos nesiekia 100 tūkst. litų.

Į milijonierių sąrašą patenka ir žemės ūkio ministras konservatorius Kazys Starkevičius. Jo su žmona Rasa deklaruotinas turtas bei piniginės lėšos sudaro 1,65 mln. litų. Per metus ministras padidino ir savo turtą (nuo 811 tūkst. litų iki 1,24 mln. litų), ir santaupas (nuo 161 tūkst. iki 245,8 tūkst. litų). Tiesa, jis įgijo ir skolų – 184 tūkst. litų.

Tuo metu R.Starkevičienės turtas ir santaupos per metus visiškai nekito. Kaip ir užpernai ji valdė 110 tūkst. litų vertės turtą bei turėjo 60 tūkst. litų santaupų.

Ministrų kabineto milijonierių sąrašą baigia pavasarį ūkio ministru tapęs R.Žylius. Anot deklaracijos, jo ir sutuoktinės Kristinos Vaivadaitės turtas bei santaupos sudarė 1,46 mln. litų. Žmona turtingesnė už vyrą. Jos turtas įvertintas 703 tūkst. litų, jo – 690 tūkst. litų. Be to, K.Vaivadaitė praėjusių metų gale buvo sukaupusi 67 tūkst. litų, tuo metu jos sutuoktinis – 6 tūkst. litų. Tačiau abu turi didelių įsiskolinimų – po 472,8 tūkst. litų.

Vienas žingsnis iki milijonieriaus titulo liko teisingumo ministrui liberalui Remigijui Šimašiui. Jo ir žmonos Agnės Matulaitės turtas siekia 942 tūkst. litų, bet jiems dar teks grąžinti 254,5 tūkst. litų skolą.

Liberalų sąjūdžio lyderio, susisiekimo ministro Eligijaus Masiulio šeima nurodė turinti turto ir piniginių lėšų už 652,5 tūkst. litų.

Tokį pat turtą yra sukaupęs ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis, premjeras Andrius Kubilius su žmona Rasa. Jie deklaravo turto už 635 tūkst. litų, dar – beveik 20 tūkst. santaupų.

Kultūros ministro Arūno Gelūno deklaracijoje – turto už 565,8 tūkst. litų, santaupų už 13,7 tūkst. litų ir 378,8 tūkst. litų skola. Jo žmona Vilma neturi nei turto, nei pinigų.

Švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus šeimos turtas nesiekė pusės milijono litų. Be to, ministras yra pasiskolinęs 105 tūkst. litų.

Panašiai atrodo ir sveikatos apsaugos ministro liberalcentristo Raimondo Šukio turtinė padėtis. Jis su žmona Adele deklaravo turįs beveik pusės milijono litų turto ir piniginių lėšų. Ministras dar yra paėmęs 141 tūkst. litų paskolą.

Krašto apsaugos ministrė konservatorė Rasa Juknevičienė su vyru Zenonu taip pat valdo pusės milijono litų nesiekiantį turtą.

Jos partijos kolegos socialinės apsaugos ir darbo ministro Donato Jankausko šeima deklaravo turinti 334 tūkst. litų turto ir piniginių lėšų.

Užsienio reikalų ministro konservatoriaus Audroniaus Ažubalio ir jo sutuoktinės Loretos turtas su santaupomis nebesiekia 200 tūkst. litų.

Seimo milijonierių sąrašas sutrumpėjo

Seime dirbančių milijonierių sąrašas truputį sutrumpėjo, tačiau turtingiausio parlamentaro titulą išsaugojo Valdemaras Valkiūnas. Jo turto ir pajamų deklaracijoje – per 35 mln. litų.

Seime dirba 35 politikai, kurių šeimos turtas ir sukauptos piniginės lėšos viršijo vieną milijoną litų. 2009 metais tokių buvo 40.

Milijonieriaus titulą prarado Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, jo šeimos deklaracijoje liko per 840 tūkst. litų, taip pat – liberalas Erikas Tamašauskas, Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Rokas Žilinskas. Po savivaldos rinkimų Seimą paliko du milijonieriai – „tvarkietis“ Remigijus Ačas ir „darbietis“ Jonas Pinskus.

Jokiai partijai nepriklausantis V.Valkiūnas savo deklaracijoje nurodė, kad praėjusių metų pabaigoje jis turėjo turto už 32,68 mln. litų, piniginių lėšų – per 3 mln. litų, pusę milijono jis buvo paskolinęs, 678 tūkst. litų pasiskolinęs.

Antrą vietą pagal turtus Seime užima socialdemokratas Bronius Bradauskas. Jo ir žmonos Danguolės bendras turtas su piniginėmis lėšomis praėjusių metų pabaigoje sudarė 25,3 mln. litų. Dar 850 tūkst. litų politikas buvo paskolinęs.

Seime dirbančių milijonierių sąrašas truputį sutrumpėjo, tačiau turtingiausio parlamentaro titulą išsaugojo Valdemaras Valkiūnas. Jo turto ir pajamų deklaracijoje – per 35 mln. litų.

Trečią vietą išsaugojo parlamente dirbantys sutuoktiniai liberalas Kęstutis Glaveckas ir konservatorė Rūta Rutkelytė. Jų bendras turtas ir santaupos siekė 12,57 mln. litų. R.Rutkelytės turtas ir piniginės lėšos – gerokai didesnės nei sutuoktinio. Jos deklaracijoje – beveik 9 mln. litų, jo – 3,6 mln. litų.

Buvęs socialdemokratas Andrius Šedžius deklaravo turto ir piniginių lėšų už 8,7 mln. litų, tačiau apie 6,1 mln. litų yra skolinti.

Per praėjusius metus gerokai – nuo 10 mln. iki 7 mln. litų – aptirpo kito buvusio socialdemokrato Jono Jagmino šeimos turtas. Tačiau Jagminai septynis milijonus dar yra paskolinę ir 6 mln. litų pasiskolinę.

Kita parlamentarų pora – buvęs Seimo pirmininkas „prisikėlėlis“ Arūnas Valinskas bei jo žmona Ingrida Valinskienė – savo turtą bei santaupas įvertino 6,13 mln. litų. Per abu politikai turi ir beveik 2 mln. litų skolos.

Beveik 6 mln. litų turtą valdo Mišrios Seimo narių grupės seniūnės Agnės Zuokienės ir sostinės mero Artūro Zuoko šeima.

Krikščionių partijos frakcijos nario Jono Ramono ir jo žmonos Vilijos turtas smuktelėjo nuo 6 mln. iki nepilnų 5 mln. litų.

Tuo metu „tvarkiečio“ Vytauto Galvono ir jo žmonos Laimos Ritos Galvonienės bendras turtas ūgtelėjo. Vietoj buvusių 3,6 mln. litų jie deklaravo 4,5 mln. litų. Be to, parlamentaras 2,2 mln. litų dar buvo paskolinęs, o 1,9 mln. litų pasiskolinęs.

Daugiau nei pusę milijono – iki 3,6 mln. litų – išaugo buvusio teisėjo Konstanto Ramelio ir jo sutuoktinės Reginos turtas bei piniginės lėšos. Jie deklaravo pernai turėję turto už 1,89 mln. litų ir buvo sukaupę 1,72 mln. litų piniginių lėšų.

Nedaug nuo jų atsilieka liberalas Arminas Lydeka su sutuoktine Olga Brigita Lydekiene. Jie turto ir piniginių lėšų deklaravo už 3,57 mln. litų.

3 mln. litų turtą valdo socialdemokrato Juozo Palionio šeima.

Milijonieriais taip pat vadintis gali konservatorius Mantas Adomėnas (2,4 mln. litų), „prisikėlėlis“ Vincas Babilius (1,9 mln. litų), „darbietė“ Virginija Baltraitienė (1,04 mln. litų), „tvarkietis“ Dailis Barakauskas (1,45 mln. litų), Mišrios Seimo narių grupės narė Asta Baukutė (2,29 mln. litų), liberalcentristas Vytautas Bogušis (1,26 mln. litų), „prisikėlėlis“ Dainius Budrys (1,34 mln. litų), „darbietis“ Valentinas Bukauskas (1,1 mln. litų), jo kolegos Kęstutis Daukšys (1,8 mln. litų) ir Vydas Gedvilas (1,7 mln. litų), socialdemokratas Stanislovas Giedraitis (1,2 mln. litų), „tvarkietis“ Kęstas Komskis (1 mln. litų), „darbietė“ Dangutė Mikutienė (1,9 mln. litų), socialdemokratai Bronius Pauža (1,15 mln. litų) bei Marija Aušrinė Pavilionienė (1,3 mln. litų), „tvarkietis“ Rimas Ručys (1,88 mln. litų), konservatorius Stasys Šedbaras (1,5 mln. litų), liberalcentristas Žilvinas Šilgalis (1,9 mln. litų), „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas (1,12 mln. litų).

Visų jų turtas ir piniginės lėšos suskaičiuotos drauge su sutuoktinių turtu.

Tarp Seimo milijonierių yra ir parlamento vadovė konservatorė Irena Degutienė. Ji su vyru Gediminu Degučiu pernai turto ir santaupų turėjo už 1,58 mln. litų. Parlamento vadovės vyras dar 230 tūkst. litų buvo paskolinęs.

Keletui politikų trūksta nuo kelių iki kelių dešimčių tūkstančių litų, kad galėtų tapti milijonierių klubo nariais. Tar jų – R.Žilinskas, Jaroslavas Narkevičius, Jonas Kondrotas.

1996 metais į Seimą buvo išrinkti 2, 2000 metais – 13, 2004 metais – 28, 2008 metais – 35 milijonieriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius