Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 06

Protestuojančios motinos Kaune: „Tai šeimos genocidas“ (nuotraukos)

Teisėsaugininkų, nagrinėjančių galimus dirbtinai padidintų motinystės išmokų atvejus, veiksmais pasipiktinusios motinos trečiadienį rinkosi prie Kauno apygardos prokuratūros.
Vaikiškas karstelis prie Kauno apygardos prokuratūros.
Protestuojančios mamos prie Kauno apygardos prokuratūros / T.Grigalevičiaus nuotr.

Kartu su savo atžalomis į mitingą susirinkusios moterys prie prokuratūros atnešė vaikišką karstelį bei kelis laidotuvių vainikus. Kaunietės čia pat uždegė ir kelias gedulo žvakutes. Ant moterų paltų buvo pritvirtinti anglų kalba rašyti užrašai „Šeimos genocidas“.

Maždaug pusvalandį trukusio mitingo pabaigoje į lauką su motinomis pabendrauti išėjo vyriausiasis Kauno apygardos prokuroras Kęstutis Betingis. Jis pripažino, jog su įtariamosiomis tapusiomis motinomis teisėsaugininkai privalo elgtis atitinkamai.

„Čia yra vienoks ar kitoks sudirginimas. Tokioje situacijoje motinoms yra labai sudėtinga ir pirmiausia į tai turėtų būti kreipiamas dėmesys“, – kalbėjo prokuroras.

Kartu su savo atžalomis į mitingą susirinkusios moterys prie prokuratūros atnešė vaikišką karstelį bei kelis laidotuvių vainikus. Kaunietės čia pat uždegė ir kelias gedulo žvakutes. Ant moterų paltų buvo pritvirtinti anglų kalba rašyti užrašai „Šeimos genocidas“.

Žėrė kaltinimus „Sodrai“

Anot K.Betingio, Kauno mieste pastaruoju metu vyko arba yra vykdoma 80 ikiteisminių tyrimų dėl galimai apgaulės būdu pasididintų motinystės ar tėvystės pašalpų. Dar 4 analogiškus tyrimus kuruoja Kauno rajono teisėsaugininkai. Tačiau tik 10 iš šių bylų iki šiol buvo perduota teismui. Pasak K.Betingio, likusieji tyrimai dar vyksta arba jau buvo nutraukti.

„Dalis tyrimų nutraukta, nes nepasitvirtino faktai, kad buvo padarytas nusikaltimas, – kalbėjo prokuroras.  – Kai išsiaiškini aplinkybes, ne visada jos sutampa su pirmine medžiaga. O ją gauname iš „Sodros“. Ir pirmiausia jie turi įsitikinti, kad jie padarė viską. Jie privalo ir turi teisę koreguoti tas išmokas, jeigu išsiaiškina, kad kažkas ne taip.“

Šiuo metu visos šalies „Sodros“ skyriai nagrinėja daugiau nei 1 tūkst. atvejų, kuomet galimai

T.Grigalevičiaus nuotr./Karstelis prie prokuratūros.
T.Grigalevičiaus nuotr./Karstelis prie prokuratūros.

neteisėtai pasididinus pajamas buvo įgyta teisė į didesnes motinystės išmokas. Pačioje praėjusių metų pabaigoje  Seimas Baudžiamąjį kodeksą papildė pataisa, jog už apgaule įgytą didelės vertės svetimą turtą galima bausti ne tik laisvės atėmimu iki 8 metų, bet ir bauda.

Būtent šis straipsnis gali būti pritaikytas tėvams, nustačius, kad jų atlyginimas buvo padidintas dirbtinai siekiant gauti didesnes išmokas. Kartu didelės vertės turtu buvo pripažintas tas, kurio vertė viršija 104 tūkst. Lt, o ne iki tol buvusią 32,5 tūkst. Lt dydžio sumą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pataisas vetavo, nes taip esą neadekvačiai švelninama atsakomybė ir sunkius nusikaltimus padariusiems asmenims. Ji pritarė Seimo nuostatai, jog įstatymus apėjusios jaunos mamos neturi išvengti atsakomybės, tik reikia numatyti ir švelnesnę bausmę. Tačiau pataisas rengęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras pažadėjo siekti, kad veto būtų atmestas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius