-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 12 01

Profsąjunga kaltina švietimo ministrą laužant Nacionalinį susitarimą

Profesinės sąjungos atstovai antradienį apkaltino švietimo ir mokslo ministrą Gintarą Steponavičių laužant Nacionalinį susitarimą, nes jo ketinamas pasirašyti įsakymas esą leis nepagrįstai daug mažinti pedagogų atlyginimus.
Mokytojų piketas
Gintaras Steponavičius mokytojų mitinge / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Aukštaitijos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (AŠDPS) pirmininko Audriaus Jurgelevičiaus teigimu, ministro ketinamas pasirašyti įsakymas, numatantis naują pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo tvarką, sudarys sąlygas ketvirtadaliu mažinti pedagogų atlyginimą.

„Švietimo ir mokslo ministras G.Steponavičius ruošia naują pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo tvarkos aprašą, kuriame yra paslėptas nemažas darbo užmokesčio mažinimas. Mūsų skaičiavimais, apie ketvirtadalį bus mažinamas mokytojų atlyginimas“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė A.Jurgelevičius.

Tuo metu švietimo ir mokslo ministro G.Steponavičiaus patarėja Rita Grumadaitė BNS sakė, kad įsakymo ministras neketina pasirašyti tol, kol nebus patvirtintas kitų metų biudžetas.

„Pirmiausiai buvo kalba apie tai, kad pirmiausiai turi būti patvirtintas biudžetas. Kita vertus, šiaip ar taip yra problema, kaip išgyventi šį sunkmetį, ir ypatingai ši problema yra aktuali mažakomplekčių mokyklų pedagogams“, – antradienį sakė R.Grumadaitė.

Pats ministras nuogąstavimus vadina nepagrįstomis ir „pagrindo neturinčiomis spekuliacijomis“.

„Tie nuogąstavimai yra nepagrįsti. Nuo naujų metų, jeigu bus patvirtintas toks, koks buvo pasiūlytas Vyriausybės biudžeto projektas, yra numatytos galimybės 5 procentais į viršų arba 5 procentais į apačią mokytojų tarnybinius koeficientus nustatyti, tam tikras žirkles. Ir kiekvienu konkrečiu atveju, kiekvienoj konkrečioj mokykloj spręstų mokyklos vadovas, suderinęs su mokytojų atstovais. Todėl galėčiau pasakyti tik tiek, kad lyginant su kitomis visuomenės grupėmis, mokytojų atlyginimų darbo užmokesčio fondas mažėja kitais metais 5 procentais“, – BNS sakė G.Steponavičius.

Švietimo ir mokslo ministras G.Steponavičius ruošia naują pedagoginių darbuotojų darbo apmokėjimo tvarkos aprašą, kuriame yra paslėptas nemažas darbo užmokesčio mažinimas, – perspėjo Audrius Jurgelevičius.Pasak jo, „galimybės, sutinkant mokyklų bendruomenėms, mažose mokyklėlėse mokėti 5 procentais mažesnius atlyginimus reiškia ir tokių mažųjų mokyklėlių išlikimą“.

Tuo metu A.Jurgelevičiaus teigimu, ministrui priėmus įsakymą, 2760 litų, neatskaičius mokesčių, siekiantis vidutinis mokytojų atlyginimas galėtų būti mažinamas 650 litų, o tai esą priklausytų nuo subjektyvaus mokyklų vadovo vertinimo.

„Kada reikės nustatinėti konkrečiam mokytojui konkretų koeficientą, nėra absoliučiai jokių kriterijų, tai vienareikšmiškai patvirtina ir Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), pagal kuriuos galima bent kaip nors pagrįsti vienokį ar kitokį koeficientą“, – sakė A.Jurgelevičius.

AŠDPS pirmininko teigimu, toks atlyginimų nustatymas neišvengiamai sukels įtampą tiek tarp darbuotojų ir darbdavio, tiek tarp pačių pedagogų.

Profsąjungos vadovas tikino, kad jų pasiūlymai dėl tam tikrų kriterijų nustatymo nebuvo svarstomi.

Pasak A.Jurgelevičiaus, rengiamas ministro įsakymas turi 2 tikslus – artimuoju laikotarpiu sutaupyti lėšų bei netiesiogiai pradėti bendro lavinimo sistemos reformą, kuri turėtų būti „absoliučiai liberalizuota ir decentralizuota, ką siūlo ir Laisvosios rinkos institutas“.

A.Jurgelevičius atstovauja profsąjungai, kuri nepritarė spalio mėnesį pasirašytam Nacionaliniam susitarimui. Juo Vyriausybė sakė siekianti sutarimo su pagrindiniais socialiniais partneriais.

Savo ruožtu Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo (LAMPSS) atstovė Giedrė Kmitienė spaudos konferencijoje sakė, darbo užmokesčio fondo sumažinimas 10 procentų ypatingai skaudžiai atsilieps dėstytojams ir mokslininkams, dirbantiems pagal terminuotą darbo sutartį ir neturintiems daugelio socialinių garantijų.

„Derybose su švietimo ir mokslo ministru G.Steponavičiumi tokį pažadą kaip ir buvome gavę, kad realu, jog mažėtų darbo užmokesčio fondas 7–8 procentais. Tačiau tai ir liko tik žodiniai pažadai, jokio raštiško įsipareigojimo mes iki šios dienos neturime“, – pasakojo G.Kmitienė.

Pasak LAMPSS atstovės, nerimą kelia ir spalio 12 dieną Lietuvos mokslo tarybos nutarimu priimtas minimalių kvalifikacinių valstybinių mokslo ir studijų institucijų mokslo darbuotojų pareigybių reikalavimų aprašas.

Lietuvos mokslininkų sąjungos atstovo Vyginto Gončio teigimu, „visi verčiami užsiiminėti mokslu, kas yra praktiškai nerealu“.

„Mokslinės veiklos vertinimas yra absoliutinamas visiems darbuotojams. Vieni mokslininkai vos ne visą laiką skiria mokslinei veiklai, kiti – pedagoginei, o tokiais formaliais reikalavimais verčiami visi užsiiminėti mokslu, kas yra praktiškai nerealu. Reformos vyksta administraciniu kirviu“, – kalbėjo Lietuvos mokslininkų sąjungos atstovas.

Pasak Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos (LŠMPSF) atstovo Romo Turonio, reaguodama į šiuos švietimo ir mokslo ministro ketinimus, LŠMPSF planuoja pradėti protesto parašų rinkimo akciją, o atslūgus gripo epidemijai neatmeta ir protesto akcijų organizavimo galimybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius