Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 24 /15:41

Prokuroras: Neringai Venckienei gresia ir kalėjimas

Generalinio prokuroro pareigas laikinai, kol Darius Valys komandiruotėje, einantis Darius Raulušaitis ketvirtadienį paprašė teismo naikinti Kauno apygardos teismo teisėjos Neringos Venckienės teisinę neliečiamybę, kad ją būtų galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir jos atžvilgiu taikyti kardomąsias priemones.
Neringos Venckienės spaudos konferencija
Neringos Venckienės spaudos konferencija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

D.Raulušaitis teigė, kad panaikinti N.Venckienės imunitetą prašoma kelių ikiteisminių tyrimų metu gavus duomenų apie N.Venckienės galimai padarytas nusikalstamas veikas.

Už tris iš keturių veikų, kuriomis N.Venckienei norima reikšti įtarimus, Baudžiamasis kodeksas (BK) numato ir laisvės atėmimo bausmę. Maksimali gresianti bausmė – treji metai kalėjimo.

Seimas sudarė laikinąją komisiją, kuri iki birželio 20 d. turės nuspręsti, ar siūlyti Seimui sutikti su prokuroro prašymu ir naikinti N.Venckienės teisinę neliečiamybę.

Komisijos nariais tapo Jonas Juozapaitis, Evaldas Jurkevičius, Dalia Kuodytė, Rytas Kupčinskas, Evaldas Lementauskas, Naglis Puteikis, Jonas Ramonas, Rimas Antanas Ručys, Julius Sabatauskas, Arūnė Stirblytė ir Stasys Šedbaras.  Komisijai pirmininkaus Virginija Baltraitienė.

D.Raulušaitis kreipdamasis į Seimą dėl teisėjos neliečiamybės naikinimo sukonkretino, kad N.Venckienei įtarimus reikšti ketinama dėl keturių nusikalstamų veikų. Du ikiteisminiai tyrimai atliekami Vilniaus apylinkės prokuratūroje, kiti du – Kauno apygardos prokuratūroje.

N.Venckienės atžvilgiu atliekami ikiteisminiai tyrimai dėl nepagarbos teismui, dėl teismo sprendimo, nesusijusio su bausme, nevykdymo, dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ir dėl trukdymo antstoliui vykdyti teismo sprendimą.

„Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad N.Venckienė 2010 m. lapkričio 17 Panevėžio teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą Panevėžio miesto teismo kolegiją dėl jų veiklos“, – vieną iš galimų įtarimų teisėjai sukonkretino D.Raulušaitis.

Pasak jo, dėl 2010 m. pasakytos frazės „Tegu jie negalvoja, kad jie dabar užgesino viską, būdami korumpuoti, kyšininkai, ir iškrypėlių klaną gindami, čia taip nebus“, pagal kurią N.Venckienei norima reikšti įtarimus nepagarba teismui, prokuratūra anksčiau kreiptis į Seimą negalėjo.

„Mano žiniomis, kai kurie duomenys, konkrečiai tariant, semiotinė specialistų išvada, gauta tik prieš keletą savaičių“, – paaiškino prokuroras.

Be to, N.Venckienė gali būti reiškiami įtarimai nevykdžius Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 gruodžio 16 d. sprendimo, kuriuo buvo įpareigota skubiai perduoti vaiką jo motinai.

„Ji nevykdė antstolio patvarkymo dėl teismo sprendimo vykdymo bei nevykdė Kauno miesto savivaldybės administracijos vaiko teisių skyriaus parengtų vaiko bendravimo su motina tvarkų“, – pažymėjo D.Raulušaitis.

Dar du ikiteisminiai tyrimai N.Venckienės atžvilgiu pradėti po praėjusio ketvirtadienio įvykių, kai buvo vykdomas teismo sprendimas ir Laimutė Stankūnaitė atgavo dukrą.

„N.Venckienė 2012 gegužės 17 d., žinodama, kad antstolė atvyko vykdyti teismo sprendimo dėl vaiko perdavimo, antstolei paskelbus apie atvykimo tikslą ir teisėtų jos nurodymo nevykdymo pasekmes, su kitais asmenimis trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą. Tai yra sąmoningai neleido antstolės į vaiko gyvenamąją vietą ir atsisakė vykdyti teisėtą antstolės nurodymą perduoti vaiką motinai“, – kalbėjo prokuroras.

Be to, pasak D.Raulušaičio, turėdama vaiko globėjos statusą M.Venckienė piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai jį gniuždydama.

„Tai yra pastatė vaiką prie lango, antstolei nurodant netraumuoti vaiko ir nuvesti nuo lango, nevykdė šio teisėto reikalavimo ir vertė vaiką stebėti susirinkusių kieme asmenų ir kliūčių šalinimo veiksmus, techninių priemonių panaudojimą atidarant duris“, – sakė prokuroras.

Perdavus vaiką mamai, praėjusį ketvirtadienį teisėja N.Venckienė panaudodama fizinį smurtą pasipriešino valstybės tarnautojui, sakė prokuroras.

„Tyčia sudavė kumščiu du smūgius į galvą policijos pareigūnui“, – paaiškino D.Raulušaitis.

Galimai padarytų nusikalstamų veikų padarymo aplinkybes prokurorai grindžia ikiteisminio tyrimo metus surinktais duomenimis: vietų apžiūra, liudininkų ir nukentėjusiųjų parodymai, vaizdo įrašai, specialistų išvados bei kiti dokumentai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius