Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 15

Raginimas būti vyru įkaitino kraują

Per nepasitikėjimo procedūrą Seime olimpinę ramybę bandęs demonstruoti finansų ministras Algirdas Šemeta galop neištvėrė, susierzino dėl jam žarstytų priekaištų ir puolė Seimo narę Viliją Blinkevičiūtę.
Algirdas Gediminas Šemeta
Algirdas Gediminas Šemeta – finansų ministras / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Seimo opozicijos nepasitikėjimo sulaukęs finansų ministras A.Šemeta ketvirtadienį iš parlamento tribūnos atsakė į jam mestus kaltinimus. Tačiau sveikos diskusijos tai nepriminė: Seimo dauguma pliekėsi su mažuma, buvo laidomos kandžios replikos ir užgaulios pastabos.

Nepasitikėjimo A.Šemeta klausimas turėtų būti išspręstas kitą savaitę. Ketvirtadienį jis baigtas svarstyti sudarius redakcinę komisiją. Jai patikėta parengti Seimo nutarimo projektą, kuriame turi būti pareikštas pritarimas arba nepritarimas ministro atsakymui. Jei nutarimo projekte A.Šemetos atsakymas bus pripažintas nepatenkinamu, jam bus pareikštas nepasitikėjimas. Tuomet ministro likimą Seimo nariai nulems per slaptą balsavimą.

Daug priekaištų

A.Šemeta tapo pirmu premjero Andriaus Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės ministru, užsitraukusiu Seimo opozicijos nemalonę. Prieš kelias savaites Seimo Socialdemokratų partijos frakcija įteikė ministrui keliolikos puslapių dokumentą, kuriame jam pateikta nemažai klausimų ir trumpai apžvelgta Lietuvos ekonominė situacija.

Socialdemokratai priekaištauja A.Šemetai dėl to, kad jis esą nekreipė dėmesio į perspėjimus dėl radikalios mokesčių reformos, kuri nedavė laukto efekto, o tik dar labiau paskatino slėpti mokesčius, sukėlė didelį nedarbą ir socialinius neramumus. „Akivaizdu, jog finansų ministro pasiūlyti mokesčių pakeitimai padarė per daug žalos. Už tai jis turi atsakyti asmeniškai“, – įsitikinęs vienas interpeliacijos autorių Seimo narys Vytenis Andriukaitis.

Lygino su M.Melnikaite

Ketvirtadienį A.Šemetai kliuvo nuo visos opozicijos. Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Remigijus Ačas piktinosi padidintu degalų akcizo mokesčiu. „Kai metų pradžioje klausėme, ar tai buvo protingas sprendimas, jūs kaip Marytė Melnikaitė įrodinėjote savo ir sakėte: „Palaukime pirmojo ketvirčio rezultatų ir pažiūrėsime – situacija tikrai bus kitokia“, – priekaištavo R.Ačas. Jis ragino ministrą pripažinti, kad akcizų didinti nereikėjo, ir prisiimti dėl to atsakomybę.

Gerbiama V.Blinkevičiūte, manau, kad už tai, ką padarėte pastaraisiais metais, jums per didelė garbė būti Seimo nare. Pernai, nepaisydama Fiskalinės drausmės įstatymo, priėmėte sprendimus dėl pensijų didinimo ir iššlavėte visą „Sodros“ rezervą. Kalbėjo A.Šemeta.

Socialdemokratas Algirdas Sysas kalbėjo, jog ministrui derėtų prisiimti atsakomybę ir už sausio 16-osios riaušes prie Seimo. Anot parlamentaro, išdaužyti Seimo pastato langai, kainavę 250 tūkst. litų, buvo „padėka“ už naktimis priimtus mokestinius įstatymus.

Neaiški atsakomybė

Seimo narių priekaištus A.Šemeta atrėmė sakydamas, kad jei galėtų, kai kurie parlamentarai jį apkaltintų visomis įmanomomis pasaulio nuodėmėmis. Ministras patikino, jog prisiima atsakomybę už visus savo pasiūlytus ir įgyvendintus finansinius sprendimus. Jie, anot A.Šemetos, buvo neišvengiami ir padėjo sumažinti biudžeto deficitą bei suvaldyti krašto finansus.

Po šių ministro žodžių opozicija vėl kibo jam į atlapus. Valstiečių liaudininkų atstovas Seime Konstantas Ramelis susidomėjo, už ką konkrečiai A.Šemeta prisiima atsakomybę. „Norėčiau išgirsti, kokią atsakomybę jūs prisiimate? Jeigu viešai pareikšite, kad paaiškėjus negeriems dalykams tuoj pat atsistatydinate arba einate į tam tikras vietas atlikti bausmės, suprasiu, jog tai sąžiningas nusiteikimas, o ne demagoginis pareiškimas“, – dėstė K.Ramelis.

Išsiliejo ant V.Blinkevičiūtės

Kelias valandas Seimo tribūnoje stovėjusį A.Šemetą pratrūkti privertė V.Blinkevičiūtės pastabos. Pažėrusi kritikos Vyriausybės vykdomai socialinei politikai socialdemokratė paragino ministrą būti tikru vyru: „Ar negalėtumėte būti tikras vyras ir pasakyti: taip, suklydau, man nesiseka dirbti, padariau klaidų, todėl negaliu toliau būti finansų ministras?“ – klausė ji.

Tačiau V.Blinkevičiūtė, užuot sulaukusi ministrui deramo atsakymo, išgirdo piktą A.Šemetos komentarą: „Gerbiama V.Blinkevičiūte, manau, kad už tai, ką padarėte pastaraisiais metais, jums per didelė garbė būti Seimo nare. Pernai, nepaisydama Fiskalinės drausmės įstatymo, priėmėte sprendimus dėl pensijų didinimo ir iššlavėte visą „Sodros“ rezervą. Manau, jog tai – mažų mažiausiai neatsakingos politikos veiksmas.“

Gina ne visi savi

A.Šemetos pusėn stojo tik Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Liberalų sąjūdžio frakcijų nariai. Valdančiajai koalicijai taip pat priklausantys Liberalų ir centro sąjungos atstovai viešai savo pozicijos dėl ministro neišsakė. Kai kurie Seimo Tautos prisikėlimo partijos frakcijos nariai neslėpė nepritariantys tam tikriems A.Šemetos inicijuotiems įstatymų pakeitimams ir ekonominės krizės suvaldymo būdams.

Premjeras A.Kubilius gynė ir gyrė A.Šemetą. Anot Vyriausybės vadovo, Lietuva jau seniai neturėjo tokio profesionalaus ir puikiai savo kuruojamą sritį išmanančio finansų ministro. A.Kubilius nepraleido progos įkąsti ir opozicijos atstovams. Premjero nuomone, ji - labai neatsakinga ir neturinti elementarių ekonomikos žinių. „Šiuo sudėtingu metu mūsų krašto žmonėms reikia tikėjimo ir pasitikėjimo, o ne gėdingų išpuolių“, – ragino opoziciją nustoti maištavus A.Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius