Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 24

Rusijos žvalgybai nepavyko pasinaudoti Tauragės laikraščiu savo propagandai skleisti

Laikraščio „Tauragės kurjeris“ redaktorė Ramunė Ramanauskienė sulaukė pelningo pasiūlymo spausdinti Kremliaus propagandą primenančius straipsnius. Nepažįstamas rusas siūlėsi sumokėti šimtus eurų, bet prašė neišrašinėti sąskaitų ir atlygį priimti grynais. Su vyru, kuris prisistatė Kaliningrado srities gyventoju, „Tauragės kurjerio“ redaktorę suvedė Tauragės socialdemokratų politikas.
R.Ramanauskienė kalbasi su britų žurnalistu R.Omaaru
„Tauragės kurjerio“ redaktorė R.Ramanauskienė kalbasi su britų žurnalistu R.Omaaru / „Tauragės kurjeris“ nuotr.

Tai nutiko vasario pradžioje. Vienas į Tauragės rajono tarybą išrinktas Lietuvos socialdemokratų partijos politikas paklausė, ar laikraščio „Tauragės kurjeris“ redaktorė R.Ramanauskienė sutiktų pabendrauti su jo „draugu iš Rusijos Kaliningrado srities“. Kuris yra gydytojas ir nori publikuoti straipsnių Lietuvos žiniasklaidoje, platinama pasienyje.

Žurnalistė sutiko, o po kelių dienų paskambino nepažįstamas rusas. Mobilusis telefonas rodė, kad skambinama iš Rusijos.

Vyras pasakojo, kad pažįsta daug Rusijos žurnalistų, kurie rengia straipsnius kažkokiame verslo leidinyje, kuris tarsi vadinasi „Business“. Rusai savo kūrinius norėtų publikuoti Lietuvos ir Lenkijos laikraščiuose.

„Paprašiau, kad atsiųstų straipsnį, ir pasiūliau pasikalbėti, kai matysiu medžiagą“, – 15min.lt pasakojo R.Ramanauskienė. 

Po kelių dienų į elektroninio pašto dėžutę įkrito rusiškas laiškas, kurio autorius buvo kažkoks Viktoras Avramenka. Laiške buvo rusiškai parašytas straipsnis.

„Jame buvo rašoma apie Kaliningrado srities, Lietuvos ir Lenkijos santykius, neigiamame kontekste kalbama apie prezidentės Dalios Grybauskaitės pasisakymus dėl Rusijos, raginama atlaidžiau žiūrėti į „konfliktą“ Ukrainoje. Argumentuota, kad Lenkija nenutraukė bendradarbiavimo su Rusija, atlaidžiau žiūri į įvykius Ukrainoje, todėl dabar gerai uždirba, o Lietuva nutraukė bendradarbiavimą, todėl patiria didelius nuostolius ir mūsų ekonomika važiuoja žemyn“, – pasakojo R.Ramanauskienė. 

Tuo metu Rusijos muitininkai buvo ką tik pradėję lietuviškų krovinių embargą.

VSAT nuotr./Panemunės kontrolės punktas
VSAT nuotr./Panemunės kontrolės punktas

Žurnalistė sakė, kad straipsnis sukėlė rimtų abejonių.

Buvo pateiktos kažkokių „tyrimų“ išvados ir „ekspertų skaičiavimai“, kuriais bandyta įrodyti, kad Lietuva patiria milžiniškus nuostolius dėl pablogėjusių santykių su Rusija.

Pavyzdžiui, buvo pateiktos kažkokių „tyrimų“ išvados ir „ekspertų skaičiavimai“, kuriais bandyta įrodyti, kad Lietuva patiria milžiniškus nuostolius dėl pablogėjusių santykių su Rusija.

„Ten nebuvo nurodyti jokie šaltiniai, jokios pavardės. Man tai sukėlė rimtų abejonių, nes buvo labai panašu į propagandinį tekstą“, – sakė „Tauragės kurjerio“ redaktorė.

Apsispręsti padėjo VSD

R.Ramanauskienė pasakojo, kad po kelių dienų naršydama internete pamatė naujienų agentūros BNS pranešimą apie tai, kad VSD įspėjo, jog Rusijos specialiosios tarnybos aktyviai bando prasimušti į Lietuvos regioninę žiniasklaidą.

„Perskaičiau kelis sakinius ir supratau, kad tai yra identiška situacija“, – kalbėjo žurnalistė.

R.Ramanauskienė pasakojo, kad po kelių dienų naršydama internete pamatė naujienų agentūros BNS pranešimą apie tai, kad VSD įspėjo, jog Rusijos specialiosios tarnybos aktyviai bando prasimušti į Lietuvos regioninę žiniasklaidą.

Po kelių dienų rusas V.Avramenka dar kartą paskambino redaktorei ir paklausė, ar „Tauragės kurjeris“ išspausdins straipsnį. 

„Mums buvo įdomu toliau vystyti tą temą, norėjome sužinoti, kas vyks toliau, todėl pasakiau, kad spausdinsime. Tik paaiškinau, kad publikuotume reklaminiuose puslapiuose, pažymėtume kaip reklamą ir tai kainuotų 500 eurų. Po kelių minučių jis perskambino ir pasakė, kad kaina tinka.

Man atrodo, kad jeigu būčiau paprašiusi 1000 eurų, tai vis tiek būtų sutikęs“, – sakė R.Ramanauskienė.

Rusas aiškino, kad tai būtų ne vienadienis bendradarbiavimas, o straipsnių ciklas. Tačiau paprašė apsieiti be sąskaitų ir oficialių pavedimų. 

„Pradžioje sakė, kad perduotų pinigus grynaisiais per draugus, o vėliau, kad pats darosi vizą, važiuos į užsienį ir atveš pinigus. Aišku, galėjome toliau žaisti tą žaidimą, bet pagalvojome, kad būtų negražu apgaudinėti žmogų, o galbūt ir pavojinga“, – pasakojo R.Ramanauskienė.

Perdavė žvalgybai

Žurnalistė perdavė medžiagą VSD. Žvalgybos pareigūnai vėliau paaiškino, kad rusiškas straipsnis išties yra propagandinis.

Youtube.com stopkadras/Ragehas Omaaras
Youtube.com stopkadras/Ragehas Omaaras

„Gali būti, kad panašius dalykus jie siūlė ne tik mums, bet ir kitiems leidiniams. Man tas vyras aiškino, kad jiems įdomiausi yra pasienio laikraščiai. Gal kas nors sutiko, nežinau“, – pasakojo R.Ramanauskienė.

Prieš kelias savaites Tauragėje lankėsi britų televizijos ITV žurnalistas Ragehas Omaaras.

Jis susitiko su „Tauragės kurjerio“ redaktore ir žurnalistais.

Britų reportažas apie Lietuvos pasirengimą gynybai ir Rusijos specialiųjų tarnybų veiklą mūsų šalyje turėtų būti parodytas antradienio vakarą.

Skverbiasi į regioninę žiniasklaidą

Vasario pabaigoje VSD pranešė, kad žvalgyba stebi vis akivaizdesnes Rusijos pastangas kurstyti informacinį karą ir skleisti savo propagandą Lietuvoje.

Žvalgyba pareigūnai teigė, kad Rusija ieško būdų, kaip prisidengiant kitose valstybėse registruotomis įmonėmis, investuoti į žiniasklaidos priemones Lietuvoje arba remti jas finansiškai.

Taip siekiama daryti įtaką jų skelbiamos informacijos ir transliuojamų laidų turiniui.

Užsienio valstybių atstovai, nebūtinai Rusijos, gali siūlyti Lietuvoje veikiančioms žiniasklaidos priemonėms bendradarbiauti skleidžiant Rusijai palankią informaciją.

VSD duomenimis, užsienio valstybių atstovai, nebūtinai Rusijos, gali siūlyti Lietuvoje veikiančioms žiniasklaidos priemonėms bendradarbiauti skleidžiant Rusijai palankią informaciją, rengiant informacines kampanijas ar tiesiog spausdinant užsakomuosius rašinius.

Tą kartą žvalgyba pabrėžė, kad tokias priemones bus siekiama įgyvendinti ir regioninėje žiniasklaidoje.

„Tauragės kurjeris“ yra platinamas pasienyje su Kaliningrado sritimi – nuo Tauragės miesto ir rajono iki Pagėgių savivaldybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius