Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 15

S.Kovaliovas: Lietuva, kaip ir kitos Baltijos valstybės, į Europą integruojasi pernelyg lėtai

Lietuva, kaip ir kitos Baltijos valstybės, į Europą integruojasi pernelyg lėtai ir mėtydamosi į šalis, „Lietuvos žinioms“ sakė garsus disidentas ir politinis kalinys tuometėje Sovietų Sąjungoje, žmogaus teisių gynėjas posovietinėje Rusijoje Sergejus Kovaliovas.
Sergejus Kovaliovas
Sergejus Kovaliovas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Tokią poziciją disidentas išsakė teigdamas, kad Rusijoje trūksta pilietiškos visuomenės, „drąsių žmonių", kurie nebijotų kalbėtis su valdžia, o Vakarų demokratinės valstybės esą nesupranta, kad gali spausti Rusiją.

„Jeigu leistumėte kelis žodžius tarti apie Lietuvą ir kitas Baltijos valstybes, pasakyčiau, kad jūsų reikalai taip pat neblizga, ne viskas tobulai klostosi. Tačiau dėl jūsų nėra ko baimintis, nes esate Europoje. Pamenu, 1990-aisiais daug padorių ir sąžiningų rusų apgailestavo, kad atskylate nuo Sovietų Sąjungos, nes matė jumyse galingą permainų, transformacijos avangardą. Tai buvo suprantama, nes turėjote 20 metų laisvės iki 1940-ųjų patirtį", – interviu sakė S.Kovaliovas.

„Tas apgailestavimas buvo klaidingas, nes integruotis į laisvą ir demokratišką Europos bendriją gali tik laisvi žmonės, o ne vergai. Jei būtumėte likę SSRS, būtumėte likę vergai. Visos jūsų laisvės ir liberalizmas būtų „demokratiškos“ Rusijos sutraiškyti. Tačiau į Europą integruojatės pernelyg lėtai, mėtydamiesi į šalis. Tai atrodo ir juokingai, ir liūdnai", – tvirtino disidentas.

S.Kovaliovo teigimu, problemų kelia ir šiuo metu Europos vykdoma „realpolitik“, kuri esą vertybėmis laiko ekonominius skaičiavimus.

„Besivienijančios Europos didžiausia bėda ta, kad pamatiniais dalykais ji laiko ekonominius skaičiavimus. Juk ir ES pradžia buvo plieno ir anglių sąjunga. Vienyti turėtų universalesnės vertybės: teisė, etika, moralė ir istorija. Tik po jų turėtų eiti ekonomika, be kurios neišsiversi. Tada ir ES konstituciją sugebėsite priimti", – sakė disidentas.

Pasak S.Kovaliovo, Lietuva turėtų prisidėti, kad „realpolitik" galutinai neužvaldytų ES"

„Jūs išsiveržėte iš vergijos, tapote laisvais žmonėmis, tad besivienijančioje Europoje nepamirškite sovietinės patirties. Europa jos neturi, todėl daug ko nesupranta. Manau, jūs, kaip ir kiti panašaus likimo broliai, turėtumėte daryti didesnę įtaką europinėms struktūroms, kad „realpolitik" jų galutinai neužvaldytų. Tai veda tik melo, veidmainystės link", – tvirtino pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius