Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 02

Savivaldybių rinkimų dalyviai sumokėjo 2,6 mln. litų užstato

Savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvaujančios politinės partijos ir nepriklausomi kandidatai užstatui sumokėti išleido 2,630 mln. litų.
Rinkimų biuletenis
Rinkimų biuletenis / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Didžioji dalis specialioje Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sąskaitoje sukauptų lėšų po rinkimų bus grąžinta tiems patiems mokėtojams, o iš prasižengusiųjų „konfiskuoti“ pinigai papildys valstybės biudžetą, rašo „Lietuvos žinios“.

Pagal Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymą rinkimų dalyvių mokamas piniginis užstatas susietas su paskelbtu naujausiu krašto ūkio darbuotojų vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU) dydžiu. Šiuo metu vienas VMDU lygus 2 056 litams. Būtent tokią sumą į specialią sąskaitą turėjo sumokėti kiekvienas savarankiškai rinkimuose dalyvaujantis asmuo, taip pat partija už vieną kandidatų sąrašą vienoje savivaldybėje. Kaip įprasta, didžiųjų partijų atstovai varžosi visose 60-yje savivaldybių. Tad vienai tokiai partijai teko sumokėti apie 124 tūkst. litų užstato. Panorusieji keisti ar sujungti kandidatų sąrašus privalėjo mokėti tūkstančiu ar šešiais šimtais litų brangiau.

Šių rinkimų naujovė – VRK pasibaigus politinei kampanijai užstatą grąžins visiems, laiku pateikusiems finansavimo ataskaitas.

Šių rinkimų naujovė – VRK pasibaigus politinei kampanijai užstatą grąžins visiems, laiku pateikusiems finansavimo ataskaitas. Tiesa, jo neatgaus kandidatai, kurių registravimas buvo panaikintas, taip pat partijos, atšaukusios kandidatų sąrašus arba jų neįregistravusios. Būtent dėl šių priežasčių finansinių nuostolių patirs penkios politinės organizacijos. Liaudies partija praras trijų sąrašų užstatus, nes jų nepateikė „varžytuvėms“ Kauno, Telšių ir Vilniaus rajonuose. Valstiečių sąjunga, Liberalų sąjūdis, Liberalų ir centro sąjunga bei Krikščionių partija turėjo po vieną nuostolingą sąrašą.

Iki šiol vykusiuose rinkimuose užstatas būdavo grąžinamas tik mandatus vietos valdžioje laimėjusioms partijoms. Savarankiškai išsikėlę kandidatai savivaldos rinkimuose apskritai dalyvauja pirmą kartą, tokia teisė įstatymu įtvirtinta tik pernai.

Paklaustas, ar rinkimų užstatas nepraranda prasmės, jei vis tiek grąžinamas visiems dalyviams, Z.Vaigauskas teigė, kad tokia priemonė disciplinuoja, padeda patikrinti pretendentų ketinimų rimtumą.

„Užstatas atgraso išsikelti asmenis, turinčius keistų idėjų, pastato tam tikrą barjerą“, – aiškino VRK vadovas. Jis pritarė minčiai, kad savarankiškai kandidatuojantiems žmonėms 2 tūkst. litų gal ir per didelė suma, tačiau Seimas nesutiko jos mažinti.

„Visas išlaidas reikėjo padengti iš šeimos biudžeto. Sumokėjome po 2 056 litus, paskui už susijungimą į vieną sąrašą – dar po 617 litų. Smagu būtų, kad partinių ir nepartinių kandidatų teisės rinkimuose būtų vienodos – lygiai tokį patį užstatą partija moka už ilgą sąrašą“, – sakė į sostinės tarybą kandidatuojančios koalicijos atstovas Balsių bendruomenės pirmininkas Rimantas Micka.

Per savivaldybių tarybų rinkimus 2007-aisiais politinės partijos sumokėjo šiek tiek daugiau kaip 1 mln. litų užstato. Mandatų laimėtojams buvo grąžinta 723 tūkst. litų, 323 tūkst. litų pervesta į valstybės biudžetą. 2008-ųjų Seimo rinkimuose sumokėto užstato suma siekė 2,447 mln. litų. 503 tūkst. buvo grąžinti laimėtojams, 1,944 mln. litų pateko į biudžetą.

Negalutiniais VRK duomenimis, norą dalyvauti savivaldybių tarybų rinkimuose pareiškė rekordinis skaičius – 17 066 – kandidatų. 515 jų išsikėlė savarankiškai, kiti atstovauja 23 politinėms partijoms. Iš viso VRK įregistruota 616 dėl vietos valdžios mandatų pasiryžusių kautis pretendentų sąrašų. Nepartiniai susibūrė į 28 koalicinius sąrašus, partiniai – į 11.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius