Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 12 02

Seimas balsuos, ar nuo kitų metų atstatyti sumažintas pensijas (Papildyta 12.48 val.)

Seimo opozicijai pavyko dar labiau įkaitinti aistras dėl pensijų grąžinimo į prieškrizinį lygį. Valdantiesiems ketvirtadienį pritrūko balsų atmesti siūlymą įtraukti šį klausimą į darbotvarkę.
Pinigai
Pinigai / 15min nuotr.

Opozicija siūlo priimti Socialinių išmokų sumažinimo laikinojo įstatymo pataisą, numatančią, kad pensijų sumažinimas galioja  tik 2010 metais ir nuo 2011-ųjų jos grąžinamos į ankstesnį lygį, nes taip esą yra nutaręs Konstitucinis Teismas. Vyriausybė griežtai priešinasi šiam siūlymui, mat tai iš kitų metų biudžeto pareikalautų apie 600 miln. Lt papildomų išlaidų, o opozicija esą nepateikia siūlymų, iš kur gauti tokią sumą. Finansų ministrė Ingrida Šimonytė yra pareiškusi, kad priėmus šią pataisą ji atsistatydintų.

Opozicijos pastangomis klausimas buvo įtrauktas į ketvirtadienio darbotvarkę, tačiau balsavimas bus surengtas tik po to, kai Etikos ir procedūrų komisija pateiks išvadą, ar šis siūlymas teisėtai svarstomas parlamente.Opozicijos pastangomis klausimas buvo įtrauktas į ketvirtadienio darbotvarkę, tačiau balsavimas bus surengtas tik po to, kai  Etikos ir procedūrų komisija pateiks išvadą, ar šis siūlymas teisėtai svarstomas parlamente. Parlamente tikimasi balsuoti dar iki pietų.

Premjeras Andrius Kubilius ir socialinių reikalų ir darbo ministras Donatas Jankauskas yra paprašę, kad Seimo etikos sargai įvertintų Krikščionių partijos frakcijos seniūno Vidmanto Žiemelio ir Audito komiteto pirmininkės „darbietės“ Loretos Graužinienės elgesį. Pirmasis yra pataisų iniciatorius, antrosios vadovaujamas komietas pateikė teigiamą išvadą dėl pataisų. Anot Vyriausybės narių, siūlydami didinti valstybės išlaidas, jie nepateikė siūlymų, iš kur gauti papildomos 600 mln. Lt.

Tiesa, socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis ketvirtadienį tvirtino, jog pataisos nereikalauja didinti valstybės iždo išlaidų, o tiesiog nustatyti, kad Seimas, prieš priimdamas kitų metų biudžetą, iš naujo persvarstytų, ar valstybės ekonominė padėtis tokia sunki, jog reikia pratęsti pensijų sumažinimo galiojimą. „Jokių papildomų pinigų čia nereikia“, – tvirtino V.P.Andriukaitis.

Konservatorius-krikdemas, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Rimantas Jonas Dagys sakė dar kartą peržiūrėjęs visus opozicijos pasiūlymus pajamoms didinti: „jūs nė ketvirtadalio reikalingos sumos nepasiūlėt“.

2009 metų pabaigoje Seimas nusprendė, kad sumažintos pensijos ir kitos socialinės išmokos bus mokamos iki 2011-ųjų pabaigos.

(Papildyta 12.48 val.) Etikos ir procedūrų komisijoje (EPK) toliau virė diskusijos dėl pataisos rengimo. Etikos sargai turėjo atsakyti į A.Kubiliaus ir R.J.Dagio klausimą, ar įstatymo pataisai keliaujant iki priėmimo Seime nebuvo pažeistas statutas, nes jos iniciatoriai nepateikė siūlymų, kaip padidint biudžeto išlaidas. 

EPK posėdyje A.Kubilius pripažino, kad iniciatoriai pateikė tokių siūlymų, tačiau siūlė Vyriausybei ir Biudžeto ir finansų komitetui duoti kelias dienas apsvarstyti minėtus pasiūlymus.

Komisijos narys, konservatorius-krikdemas Vaidotas Bacevičius pateikė pasiūlymą rekomenduoti skirti Vyriausybei ir komitetui laiko iki gruodžio 6 dienos, t.y. kito pirmadienio apsvarstyti iniciatorių nurodomas galimybes gauti papildomų lėšų. 

Tuo tarpu V.Žiemelis ir L.Graužinienė tvirtino, jog minėta pataisa – ne iš biudžetinių įstatymų srities, todėl jai jokių išvadų nereikia. Esą pataisa buvo paruošta dar balandį, taigi Vyriausybė turėjo pakankamai laiko ją apsvarstyti.

Galiausiai komisija balsavo dėl to, ar svarstanta pataisą buvo pažeistas Seimo statutas. Vieno balso persvara nuspręsta, kad ne. Toliau turėjo būti balsuojama dėl V.Bacevičiaus pasiūlymo, tačiau opozicijos atstovai išėjo iš komisijos posėdžio.

Tuo tarpu Seimas, matydamas kaip atsilieka nuo savo darbotvarkės, ketvirtadienį atšaukė Vyriausybės valandą.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius