Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 10

Seimas imasi svarstyti, ar verta mažinti akcizą benzinui

Seimas antradienį po pateikimo pritarė „tvarkiečių“ siūlymui mažinti akcizą benzinui. Toliau šį siūlymą svarstys Seimo komitetai, bus prašoma Vyriausybės išvadų, o prie projekto Seimas vėl grįš birželį.
Benzino kaina „Statoil“ degalinėje
Benzino kaina „Statoil“ degalinėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Už tai, kad akcizo benzinui mažinimas būtų toliau svarstomas antradienį balsavo 44 parlamentarai, prieš buvo 12,  23 susilaikė.

Pigtų 32 centais

„Tvarkiečiai“ siūlo akcizą benzinui mažinti nuo 1500 litų iki minimalios Europos Sąjungoje (ES) leidžiamos ribos – 1240 litų už 1000 litrų degalų.

„Tai yra uždavinys numeris vienas, ką turi padaryti Vyriausybė, kad kainos būtų mažesnės nei Lenkijoje ir Latvijoje“, – įsitikinęs siūlymą parlamentui pristatęs Dailis Barakauskas.

Pasak D.Barakausko, sumažinus akcizą iki minimalios ES leidžiamos sumos, benzinas Lietuvoje atpigtų 32,06 cento. Tačiau D.Barakauskas įsitikinęs, kad biudžeto įplaukos dėl to nė kiek nesumažėtų. Jis teigė esą sumažinus akcizą, išaugtų degalų suvartojimas, sumažėtų kontrabandos kiekiai, ir būtų išvengiama socialinių problemų.

„Degalų kainos tokios milžiniškos, kad tai tapo socialine problema – žmonės nebeišgali nuvažiuoti net į artimųjų laidotuves“, – pūtė problemą politikas.

D.Barakausko skaičiavimais, dabar Lietuvoje akcizas ir PVM sudaro 54 proc. benzino kainos degalinėse. O ją sumažinus esą pigtų ir kitos prekės.

Nori atimti, bet nesako iš ko

Tačiau valdantieji niekaip negalėjo sutikti su „tvarkiečio“ postringavimais. Pasak liberalo Petro Auštrevičiaus ir konservatoriaus Rimanto Jono Dagio, „tvarkiečiai“ teikdami Seimui tokį siūlymą imasi nepaskaičiuoto populizmo.

„Nedarykime klaidos ir nieko nemažinkime, nes kainos liks tos pačios. Tokia yra mūsų patirtis. Pirmiausia, viduryje metų svarstant tokį biudžetą reikia pateikti ir skaičius iš ko būtų padengiami biudžeto praradimai. (...) Jūsų projektas siūlo atimti, o nepasiūlote iš ko paimti“, – piktinosi R.J.Dagys.

Anot jo,  argumentai apie neva kilsiantį vartojimą yra „graikų argumentai“ – seniai paneigti.

„Tai buvo graikų argumentai ES, kad padidės jų vartojimas, jie atsigaus, gaus papildomas pajamas, kovos su kontrabanda, o dabar mes už juos ruošiamės mokėti pensijas“, – lygino konservatorius.

Spaudė verslininkai

Primename, kad Finansų ministerija jau anksčiau nepasidavė verslininkų spaudimui mažinti akcizą benzinui ir abejojo, ar tai padarius degalinėse benzino kaina sumažėtų tiek, kiek žadama.

„Prieš trejetą metų sumažinus akcizą dyzelinui šie degalai nepigo tiek, kiek tikėtasi prieš akcizo sumažinimą“, – tuomet sakė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Pasak jos, jei būtų sumažintas akcizas, valstybės biudžetas prarastų nemažai pajamų.

Pernai surinkta 514,2 mln. lito akcizo mokesčio už benziną – 72,4 mln. litų mažiau nei užpernai. Tačiau į 2011 metų statistiką nepateko paskutinis metų dešimtadienis. Mokesčių už parduotą dyzeliną renkama daugiau: pernai – 1,03 mlrd., užpernai – 926,6 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius