Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 10 01 /15:04

Seimas iš Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos atėmė kontrolės funkciją

Parlamentarai ketvirtadienį gerokai apkarpė kiek daugiau nei prieš metus įsteigtos Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos įgaliojimus – panaikino vieną svarbiausių, kontrolės, funkciją.
Seimas baigė pavasario sesija
Seimas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Aplinkosauga

Už tokį sprendimą buvo 94 Seimo nariai, prieš nebuvo nė vienas, susilaikė devyni politikai.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas BNS sakė, kad po šio Seimo žingsnio reikės tarnybą naikinti arba pertvarkyti.

„Užkabinome, ko nereikia, ir buvo atkeršyta“, – teigė jis.

Pagal grupės Seimo narių siūlymą, iš Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymo išbraukta nuostata, kad Valstybinė aplinkos apsaugos tarnyba vykdo aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę.

Ši funkcija palikta regionų aplinkos apsaugos departamentams, Aplinkos apsaugos agentūrai, Valstybinei miškų tarnybai, Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai pavaldžioms parkų ir rezervatų direkcijoms, Lietuvos geologijos tarnybai.

Kaip BNS sakė vienas iš įstatymo pakeitimo autorių konservatorius Paulius Saudargas, Aplinkos ministerija nesugebėjo paaiškinti, kam reikalinga nauja tarnyba, juoba, kad žadėta reforma, jog prie Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos bus prijungti regioniniai aplinkos apsaugos departamentai, liko neįgyvendinta.

Parlamentarų nuomone, aplinkosaugos kontrolės centralizavimas nebūtų efektyvus.

„(...) sprendimai būtų priimami neatsižvelgiant į vietos bendruomenių poreikius bei paneigtas visuotinai pripažintas ir ES sutartyje įtvirtintas subsidiarumo principas“, – teigia pataisos autoriai.

Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos įsteigimui Vyriausybė pritarė pernai birželį. Teigta, kad taip bus efektyvinama valstybinė aplinkos apsaugos kontrolė ir optimizuojamos valstybės institucijų funkcijos. Žadėta, kad biurokratinis aparatas ne padidės, o sumažės penkiais etatais.

Prie naujosios tarnybos turėjo būti prijungti visi aštuoni regionų aplinkos apsaugos departamentai (RAAD), kuriuos numatyta reorganizuoti iki šių metų sausio 1 dienos. Tačiau to nebuvo padaryta.

Pagal Aplinkos ministerijos sumanymą, turėjo būti atskirta aplinkos apsaugos valstybinę kontrolė ir leidimų išdavimas. Leidimų išdavimo ir aplinkosauginio reguliavimo funkcijas vykdo Aplinkos apsaugos agentūra. Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės priežiūros funkcija perduota naujai įsteigtai Valstybinei aplinkos apsaugos tarnybai.

Po ketvirtadienio Seimo sprendimo, jeigu jam pritars ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, aplinkos ministro teigimu, bus sprendžiama, ką daryti su Valstybine aplinkos apsaugos tarnyba ir kam pavesti kontroliuoti, kaip laikomasi aplinkosaugos reikalavimų.

„Arba naikinsime, arba reformuosime (tarnybą – BNS). Ji buvo tam sukurta, kad kontrolės funkcija būtų nuimta nuo agentūros, kitų institucijų, nes nėra gerai, kai ta pati institucija išduoda licencijas ir po to kontroliuoja, kaip jos vykdomos. Idėja buvo gera, bet kažkam nepatiko, nes pastaruoju metu tarnyba daug kam užlipo ant „mazolių“, pradėjo iš tikrųjų kontroliuoti. Turime tokį rezultatą“, – ketvirtadienį BNS sakė K.Trečiokas.

Jis teigė dar negalįs pasakyti, kam bus perduota kontrolės funkcija.

„Ministerija vis tiek turi tą funkciją vykdyti ir suras, ar departamentą paskirs, ar kitą padalinį, kuris atliks tą funkciją“, – teigė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius