Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 03

Seimas kreipsis į Konsitucinį Teismą dėl pensijų mažinimo

Seimas kreipsis į Konstitucinį Teismą (KT), prašydamas išaiškinti, ar planuojamas pensijų ir kitų socialinių išmokų mažinimas yra teisėtas, kai iš anksto nenumatomos kompensacijos.
Teismo nuosprendis
Teismas / Photos.com nuotr.

Už šį nutarimą ketvirtadienį balsavo 54 parlamentarai, prieš – 2, o susilaikė 11. Socialdemokrato Vytenio Andriukaičio parengtame ir 60-ies Seimo narių pasirašytame nutarimo projekte siūloma kreiptis į KT, kad būtų išaiškinti ankstesni šio teismo nutarimai, susiję su pensijų ir socialinių išmokų klausimais.

Taip pat klausiama, ar pensininkai nėra diskriminuojami, kai pensijos mažinamos esą nesilaikant proporcingumo principų.

Ar gudru apvogti pensininkus?

„Nesuprantu, kodėl reikia verkti ir bijoti paklausti protingų žmonių, ar gudru apvogti pensininkus šiandien ir pasakyti, kad pensijas galbūt grąžinsime vėliau“, – parlamentarus palaikyti šį opozicijos siūlymą ragino „darbietis“ Kęstutis Daukšys.

Tačiau TS-LKD atstovas Česlovas Stankevičius aiškino, kad šiuo kreipimusi siekiama konkretaus rezultato – kad pensijos būtų pripažintos realia nuosavybe. Esą žengus tokį žingsnį reikėtų kompensuoti dabar ir taip iš paskolų mokamas pensijas ir tai taptų nepakeliama našta dirbantiems žmonėms bei lemtų socialinės paramos ir garantijų sistemos žlugimą.

Mažinimai – kitą savaitę

Ateinančią savaitę Seimas balsuos dėl įstatymų, kuriais senatvės pensijos nuo ateinančių metų mažės vidutiniškai 5 proc., nebus liečiamos tik mažesnės nei 650 Lt pensijos, taip pat mažės bedarbių pašalpos, motinystės (tėvystės) išmokos, vadinamieji vaiko pinigai.

Pasak nutarimo iniciatoriaus V.Andriukaičio, kreipimasis į KT neturi jokios juridinės galios sustabdyti jau vykstantį šių teisės aktų svarstymą ir priėmimą.

Net ir priėmus visus šiuos siūlymus, ateinančių metų „Sodros“ biudžete žiojės 2,7 mlrd. Lt skylė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius