Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2010 06 29

Seimas linkęs ilginti pensinį amžių iki 65 metų (papildyta 18.40 val.)

Dauguma parlamentarų po ilgiau nei valandą trukusių diskusijų liko prie idėjos, kad Lietuvoje reikia ilginti pensinį amžių iki 65 metų.
Vyresnioji karta
Vyresnioji karta / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Antradienį Vyriausybės siūlymui pritarta po svarstymo, trečiadienį numatomas galutinis balsavimas dėl priėmimo. Pataisos įsigalios, jei jas pasirašys prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Po svarstymo už pensinio amžiaus vėlinimą antradienį balsavo 58, prieš – 48, susilaikė 5 Seimo nariai. Tarp balsavusiųjų „už“ – vien valdančiųjų politikai.

Jeigu pataisos įsigalios, pensinio amžiaus vėlinimas prasidės nuo 2012 metų. Tuomet moterims kas metus bus pridedama po 4 mėnesius, vyrams – po 2 mėnesius. 65-erių metų pensinio amžiaus riba būtų pasiekta 2026 m.

Dabar Lietuvoje moterys į pensiją išeina 60-ies, o vyrai – 62,5 metų. 

Virė karštos diskusijos (papildyta 18.40 val.)

„Visa Europos Sąjunga, visos šalys eina labai panašiu keliu kaip siūlomas įstatymo projektas. Kai kurios jau yra pasiekusios tuos 65 metus“, – pataisą palaikė Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Tačiau opozicija prieš siūlymą ilginti pensijų amžių ir stojo piestu. Socialdemokratė Birutė Vėsaitė kritikavo pensinio amžiaus vėlinimo mechanizmą, kuriuo moterims pensinis amžius ilginimas dukart greičiau nei vyrams.

Jūs pasižiūrėkite, koks yra skirtumas yra dirbti Seimo nariui ir slaugei ar siuvėjai, kai nėra fizinių jėgų dirbti tą darbą. Ar 65-erių slaugytoja galės vartyti ligonį?„Nesutinku, kad moterų pensinis amžius būtų didinamas dvigubai greičiau ir galiu pasakyti tris argumentus, kodėl. Ar kada nors Vyriausybė įvertino sunkesnę moterų dalią? Jos namų ūkyje atlieka 90 proc. darbų, o auklėjant vaikus beveik 100 proc. ir dar derina darbą darbo rinkoje. Jūs pasižiūrėkite, koks yra skirtumas yra dirbti Seimo nariui ir slaugei ar siuvėjai, kai nėra fizinių jėgų dirbti tą darbą. Ar 65-erių slaugytoja galės vartyti ligonį?“ – klausė Seimo narė.

Socialdemokratė taip pat atkreipė dėmesį į vyresnio amžiaus žmonių, kuriems iki pensijos lieka keleri metai, situaciją. Esą jiems Lietuvoje praktiškai nėra galimybių susirasti darbą, todėl pavėlinus pensinį amžių valstybė turės ilgesnį laiką mokėti jiems bedarbio pašalpas. 
 

B.Vėsaitė bendrapartietis Juozas Olekas tvirtino, jog socialinės rūpybos problemas reikėtų spręsti kitu būdu nei pensinio amžiaus ilginimas. „Pagrindinis dalykas, kuris užtikrintų pensijų mokėjimą, yra darbo vietų kūrimas. „Sodroje“ pinigai atsiranda ne palijus ar dosnia rankas pabėrus, o surinkus iš dirbančiųjų. Nereikėtų nei pensinio amžiaus ilginimo, nei išmokų karpymo, jeigu nedarbas būtų ne 15 proc., o 4,5 proc. Naujos darbo vietos reiškia, kad nereikia mokėti bedarbių pašalpų ir yra pilnas „Sodros“ aruodas“, – tvirtino jis. 

Mišrios Seimo narių grupės narės Rima Baškienė ir Agnė Zuokienė siūlė pensinį amžių pradėti ilginti ne nuo 2012 metų, bet nuo 2014-ųjų. Anot R.Baškienės, sunkmečiu ilginti pensinį amžių yra neatsakinga: „Siūlome atkreipti dėmesį į žmonių psichologinę situaciją“.Tačiau parlamentarai šį siūlymą atmetė. Prie tokios baigties galbūt prisidėjo ir tai, kad socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas informavo, jog porai metų atidėjus penijos amžiaus vėlinimą, kasmet pensijos amžių vyrams tektų atitolinti ne po 4, bet po 5 mėnesius, moterims – ne po du, bet po tris mėnesius.

Anksčiau D.Jankauskas yra sakęs, kad svarstomos reformos efektas bus matomas tik ateityje, o artimiausiu laikotarpiu sutaupyti daug nepavyks: kitais metais būtų sutaupoma tik 5 – 10 mln. Lt, o 2013 metais – kiek daugiau nei 10 mln. Lt. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius