Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 04

Seimas linkęs pradėti tyrimą dėl galimo CŽV kalėjimo Lietuvoje

Parlamentarai nusiteikę Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) patikėti atlikti parlamentinį tyrimą dėl Lietuvoje galimai buvusių slaptų CŽV sulaikymo centrų.
CŽV logotipas
CŽV logotipas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tokiam nutarimui trečiadienį po pateikimo pritarė 66 Seimo nariai iš 78 balsavusių. Prieštaravo vienintelis „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas. Galutinį sprendimą priimti ketinama rytoj.

Beveik esu įsitikinusi, kad beveik visi žino atsakymą jau dabar. Bet kas bus po to, kai Seimas nubalsuos, kad kalėjimo nebuvo, o iš tarptautinių institucijų ateis patvirtintimas,  kad buvo? – klausė Loreta Graužinienė.Nutarimu numatoma, kad NSGK turi pateikti atsakymus, ar Lietuvoje buvo slapti CŽV sulaikymo centrai, ar Lietuvos teritorijoje buvo kalinami CŽV sulaikyti asmenys ir ar apie tokią veiklą buvo informuoti tuomet aukščiausiose valstybės institucijose dirbę pareigūnai bei politikai. Komitetas išvadas parengti turėtų iki gruodžio 22 dienos.

Graužinienė siūlo tirti tyliai

Pasak NSGK pirmininko Arvydo Anušausko, svarbiausia yra išsiaiškinti ne faktą, ar Lietuvoje tokių kalėjimų buvo, bet ar juose nebuvo pažeistos žmogaus teisės.

Tačiau ne visi parlamentarai palaikė tokį nutarimo projektą – „darbietė“ Loreta Graužinienė tikino, kad tokio tyrimo nereikia atlikti, nes galutinį sprendimą vis tiek priims Seimas.

„Beveik esu įsitikinusi, kad beveik visi žino atsakymą jau dabar. Bet kas bus po to, kai Seimas nubalsuos, kad kalėjimo nebuvo, o iš tarptautinių institucijų ateis patvirtintimas,  kad buvo? Kaip tada atrodys aukščiausi valstybės vadovai ir Seimas? Kaip tada su prestižu?“ – rūpinosi Seimo narė.

Šalies vadovai informaciją neigia

Ji pasisakė už tai, kad šis tyrimas būtų atliekamas kuo tyliau ir tik aukščiausiuose valdžios sluoksniuose, nes ji bijanti, kad paskui su „paprastais žmonėmis“ susidoros „kai kurių šalių problematinės jėgos“.

JAV žiniasklaidoje vasarą pasirodžiusią informaciją, neva mūsų šalyje iki 2005-ųjų veikė slaptas CŽV kalėjimas, yra paneigusi Užsienio reikalų ministerija, VSD bei buvę šalies vadovai Algirdas Brazauskas ir Valdas Adamkus. Tačiau prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi, kad „turi netiesioginių įtarimų“, kad tokių kalėjimų buvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius