Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 23

Seimas linkęs steigti tarnybą, kuri nagrinėtų skundus dėl mokslo darbų plagijavimo

Seimas užsimojo sukurti tarnybą, kuri spręstų akademinėje visuomenėje kylančius ginčus dėl plagijavimo atvejų, sąžiningo mokslo darbų vertinimo ir kontroliuotų, kaip laikomasi kitų etikos normų.
Teisingumo svarstyklės
Teisingumo svarstyklės / Photos com. nuotr.

Ketvirtadienį Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos steigimui Seimo nariai pritarė po svarstymo. Už tai skelbiantį Seimo nutarimą pasisakė 45, prieš – 18, susilaikė 21 parlamentaras. Kad tarnybos idėja taptų kūnu, reikia dar vieno balsavimo dėl įstatymo priėmimo. Siūlyta jį surengti dar ketvirtadienį, tačiau tokiam siūlymui pritrūko kelių rėmėjų balsų.

Svarstant Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos steigimo būtinybę „darbietis“ Vydas Gedvilas ragino atsisakyti šios minties. Esą aukštosios mokyklos turi vidines etiką ir procedūras kontroliuojančias institucijas, kraštutiniu atveju ginčus sprendžia teismai. Tuo tarpu įkūrus minėtą tarnybą bus tik išleistos papildomos valstybės išlaidos tam, kad aukštųjų mokyklų valdymas taptų dar labiau politizuotas. 

Tada aš prašau gerbiamą pirmininkę įkurti ūkininkų etikos ir procedūrų komisiją, nes jie irgi susipyksta“, – ironizavo Julius Veselka.„Tvarkietis“ Julius Veselka taip pat kalbėjo, jog būtų klaidinga įteisinti, kad akademikus auklėtų pašaliniai žmonės. „Aukštosiose mokyklose dirba aukštąjį išsilavinimą turintys žmonės. Bet valstybei kištis, sukurti valstybinę įstaigą...Tada aš prašau gerbiamą pirmininkę įkurti ūkininkų etikos ir procedūrų komisiją, nes jie irgi susipyksta“, – ironizavo parlamentaras.

Tuo tarpu Socialdemokratų frakcijos narė Aušrinė Marija Pavilionienė tvirtino, jog dabar aukštosios mokyklos pernelyg uždaros ir skandalai dėl galimų plagiatų ar kitų etikos pažeidimų dažnai „užtušuojami“ be pasekmių pažeidėjams. „Dabar kiekvienas universitetas yra uždara kunigaikštystė ir joje tokie klausimai neišsprendžiami“, – kalbėjo parlamentarė. Anot jos, tarnyba būtų steigiama prie Lietuvos mokslo tarybos, todėl bus finansuojama iš pinigų, skiriamų šiai institucijai, taigi papildomų lėšų valstybei nereiks skirti. Tiesa, minėtos tarnybos steigimo nutarimo projekte rašoma, kad tik iš akademinės etikos sargai tik šiemet būtų finansuojami iš Lietuvos mokslo tarybai skirtų lėšų. Tuo tarpu, pagal projektą, 2011 metų biudžete tarnybai lėšos būtų skiriamos atskira eilute.

Pagal projektą, Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius tyrinėtų akademinėje visuomenėje kylančius ginčus ar inicijuotų tyrimus dėl galimo akademinių darbų plagijavimo, mokslo darbų vertinimo nešališkumo, lygių teisių dalyvauti konkursuose pažeidimų ir kitais akademinės etikos klausimais. 

Sausio pabaigoje parlamentarai nuo penkių iki dviejų sumažino Seimo kontrolierių skaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius