Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 16

Seimas nepratęsė Šalaševičiūtės kadencijos

Seimas nepratęsė sausį pasibaigusios vaiko teisių apsaugos kontrolierės Rimantės Šalaševičiūtės kadencijos. Už R.Šalaševičiūtės atleidimą iš pareigų pasibaigus kadencijai balsavo 72, prieš – 1, susilaikė 28 parlamentarai. Šias pareigas ji baigs eiti, kai bus paskirtas naujasis Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnybos vadovas.
Rimantė Šalaševičiūtė
Rimantė Šalaševičiūtė / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė patvirtino ketvirtadienį į šias pareigas ketinanti siūlyti 36 metų teisininkės išsilavinimą turinčią M.Romerio universiteto konstitucinės teisės docentę, Vyriausiosios rinkimų komisijos narę ir Žurnalistų bei leidėjų komisijos vadovę Editą Žiobienę.

Atsakydama į parlamentarų klausimus ir kritiką, R.Šalaševičiūtė tikino objektyviai atlikusi savo pareigas ir būtent tai esą buvo pagrindinė daugybės nepatenkintų jos veikla priežastis. „Buvau nešališka, nepasiduodavau jokiai įtakai, todėl šiandien tikriausiai ir turiu tiek aplink save nepatenkintų“, – sakė R.Šalaševičiūtė.

R.Šalaševičiūtė vaiko teisių apsaugos kontroliere tapo 2005 metų sausio 20 dieną. Vaiko teisių apsaugos kontrolierių skiria parlamentas Seimo pirmininko teikimu penkerių metų kadencijai.

Pasigedo objektyvumo

Seimo pirmininkė I.Degutienė teigė, kad sprendimą nesiūlyti pratęsti R.Šalaševičiūtės kadencijos, lėmė kelios priežastys. Tarp jų – Kauno pedofilijos byla ir Seimui pateikta 2008 metų vaiko teisių apsaugos kontrolierės ataskaita, kuriai nepritarė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetas ir vos vieno balso persvara pritarė Žmogaus teisių komitetas.

„Per R.Šalaševičiūtės kadenciją buvo ir teisingų sprendimų. Vertindama visumą tikrai manau, kad reikia kito žmogaus, kuris dirbų objektyviau, daugiau dėmesio skirtų ne anoniminiams skundams, o realiems dalykams. Manau, rotacija ir pasikeitimas šioje institucijoje išeis jos veiklai į naudą“, – antradienį sakė Seimo vadovė.

Kitas svarbus dalykas, kurį I.Degutienė akcentavo kaip Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnybos trūkumą, – nepakankamas darbas su vaiko teisių apsaugos tarnybomis, pavaldžiomis savivaldai. „Vaiko teisių apsaugos kontrolierius turėtų organizuoti ir bendradarbiauti su savivaldybėse dirbančiais vaiko teisių apsaugos kontrolieriais. Tarpinstitucinio bendradarbiavimo pasigedau“, – sakė I.Degutienė.

Ji taip pat teigė, kad nepakankamas dėmesys buvo skirtas vaiko teisių apsaugos sistemos stebėsenai – esą daugiau dėmesio skiriama pačios institucijos veiklai, o ne vaiko teisių apsaugai.

„Vaiko teisių kontrolierius turėtų informuoti atitinkamas institucijas apie teisės aktų pažeidimus, ypač apie vaiko teisių pažeidimus. Kauno pedofilijos byla parodė, kad tokios informacijos vaiko teisių apsaugos konrolierė nei Seimui, nei kitoms institucijoms nėra pateikusi. Apie šį įvykį nėra duomenų ir svarstomoje ataskaitoje. Kyla pagrįstų abejonių, kodėl ši informacija nebuvo pateikta ir skleidžiama“, – kalbėjo Seimo vadovė.

R.Šalaševičiūtė: kaltininimai – nepagrįsti

Tuo tarpu R.Šalaševičiūtė sakė nemananti, kad I.Degutienės jai išsakyta kritika buvo Seimo vadovės asmeninė nuomonė. „Nuoširdžiai pasakius, nesu įsitikinusi, kad Seimo pirmininkės žodžiai, kurie skambėjo iš tribūnos, yra tikrai jos asmeninė nuomonė. Manau, kad turiu pagrindą tai sakyti“, – žurnalistams sakė R.Šalaševičiūtė. Vaiko teisių apsaugos kontrolierė pažymėjo, kad per savo kadenciją iš I.Degutienės girdėjo „labai gerų atsiliepimų apie mano pačios ir įstaigos darbą“.

R.Šalaševičiūtė taip pat atmetė bet kokius kaltinimus dėl nesugebėjimo susidoroti su  Kauno pedofilijos byla. „Ataskaita už tai, ką mes darėme Kauno įvykių metu ir kokius veiksmus atlikome, jau seniai pateikta visiems Seimo nariams. Be to, mūsų metinėje ataskaitoje, kurią pateiksime artimiausiu metu, tie veiksmai taip pat bus įvardinti. Ši informacija bus pateikta ir visuomenei“, – teigė R.Šalaševičiūtė.

Ji taip pat akcentavo tikėjusis iš tautos atstovų išgirsti daug daugiau priekaištų ir sakė, esą didžiausia Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnybos didžiausia problema – tai, kad ne visi parlamentarai supranta, už ką ši institucija yra atsakinga.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė taip pat tikino, kad jos vadovaujama įstaiga jai įstatymu pavestus uždavinius vykdė tinkamai. „Aišku, kas nedirba, tas neklysta. Negali pasakyti, kad visi tie darbai, kurie buvo atlikti, jie buvo labai gerai atlikti. Visko buvo“, – kalbėjo R.Šalaševičiūtė.

Paklausta apie ateities planus, moteris teigė ketinanti prisijungti prie esančiųjų Darbo biržoje.

Padėkojo ir už gerą darbą

Išplakus R.Šalaševičiūtę dėl Kauno pedofilijos bylos, prisiminti ir vaiko teisių apsaugos kontrolierės nuopelnai. I.Degutienė pažymėjo, kad „yra ir gerų drabų“, tarp kurių – operatyvus  reagavimas į įvairius anoniminius skundus, taip pat – didelis prevencinis darbas, kurio anksčiau ši institucija taip aktyviai neatliko.

„Kitas dalykas – buvo gerokai patobulinta pati įstaiga ir organizacine prasme ir dalykine – surinktas patyręs kolektyvas. Darbo efektyvumas bent jau R.Šalaševičiūtės darbo pradžioje, tikrai buvo pakankamai neblogai vykdomas“, - kalbėjo I.Degutienė.

Paramos atleidžiamai R.Šalaševičiūtei negailėjo ir liberalė Dalia Teišerskytė, Krikščionių partijos frakcijos narys Mantas Varaška, socialdemokratai Algirdas Sysas ir Justinas Karosas.

Kandidatė – „labai maloni, labai komunikabili moteris“

Patvirtinusi, kad ketvirtadienį Seimo plenarinio posėdžio metu ketina teikti E.Žiobienės kandidatūrą į Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus pareigas, I.Degutienė akcentavo ieškojusi žmogaus, kuris ne tik būtų puikus teisės ekspertas, bet ir nestokotų žmogiškų savybių.

„Labai sunkiai ieškojau (kandidato – 15min.lt). Norėjosi žmogaus, kuris ne tik tarptautiniu lygmeniu išmanytų žmogaus teisių klausimus, bet ir turėtų paprasčiausių žmogiškų savybių, tokių kaip jautrumas, meilė vaikams, komunikabilumas“, – sakė I.Degutienė.

E.Žiobienę parlamento vadovė apibūdino kaip „jauną, turinčią šeimą, labai malonią, labai komunikabilią moterį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius