-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 21

Seimas nusprendė: naktinė prekyba alkoholiu nebus grąžinta (papildyta 12.15 val.)

Grąžinti naktinę prekyba alkoholiniais gėrimais – tokį įstatymo projektą Seimui svarstyti pateikė „prisikėlėjas“ Vincas Babilius, tačiau jis patyrė fiasko – projektas atmestas.
Vynas
Vynas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Šį klausimą įtraukti į darbotvarkę pasiūlė Tautos prisikėlimo partijos frakcija ir liberalsąjūdiečiai. 52 Seimo nariai pritarė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos įtraukimui į darbotvarkę, 21 balsavo prieš, 15 parlamentarų susilaikė.

Neigiamų pasekmių nemato

Įstatymo projekto tikslas – suvienodinti teisines nuostatas dėl naktinės prekybos alkoholiniais gėrimais visose mažmeninės prekybos ir viešojo maitinimo įmonėse, sudarant tokiu būdu vienodas ūkininkavimo sąlygas. Taip pat siekiama panaikinti Žmogaus teisių apribojimus, nes kiekvienas pilietis turi būti laisvas apsispręsdamas dėl savo gyvenimo normų pasirinkimo“, – rašoma Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos aiškinamajame rašte.

Pasak V.Babiliaus, jokių neigiamų pasekmių grąžinus naktinę prekybą alkoholiu mažmeninės prekybos vietoje, nenumatoma. Esą ne vieną kartą priimti alkoholinių gėrimų prekybos laiko apribojimai neišsprendė su alkoholio vartojimu susijusių problemų, kurios turi būti sprendžiamos švietimo, šeimos ir bendruomenės pagalba bei vartojimo kultūros ugdymu.

Lygiuojamės į rinkėjus“

Mes lygiuojamės į savo rinkėjus. Yra apstu dalykų, kurie yra tik Lietuvoje – čia Marijos žemė“, – sakė V.Babilius, paklaustas, į ką Lietuva lygiuosis leisdama alkoholiu prekiauti naktį – esą daugumoje ES valstybių tai draudžiama, o iš gretimų šalių naktį alkoholio lengvai įsigyti galima tik Rusijoje, Baltarusijoje ar Kaliningrado srityje.

Yra apstu dalykų, kurie yra tik Lietuvoje – čia Marijos žemė, – sakė V.Babilius.„Prisikėlėlis“ pabrėžė, kad uždraudus naktinę prekybą alkoholiu surinkta 30 proc. mažiau akcizų mokesčių – t. y. patirta 73 mln. Lt nuostolių. „Krizės metu papildomos pajamos niekam nepamaišė. Neatmesčiau galimybės, kad alkoholio prekybos griežtinimas buvo viena naktinio mūsų darbo klaidų“, – kalbėjo V.Babilius, paklaustas, ar mano, kad alkoholiu galima išgelbėti Lietuvą iš krizės.

L.Karalius: dalis čia esančių priklausomi nuo alkoholio

Už šį įstatymą pasisakantis „prisikėlėlis“ Antanas Nedzinskas teigė, kad „visuomenė mūsų nesupras, bet mes turim suprasti visuomenę“. Esą padidėjo nelegalaus alkoholio prekyba, todėl didėja mirtingumas.

Jam prieštaravo partijos bičiulis Linas Karalius. „Okupantai iš Rytų padedami degtinės panaikino mūsų genofondą. Netgi dalis čia esančių žmonių yra priklausomi nuo alkoholio, todėl prašau visų šviesuolių Vydūno, Valančiaus, Maironio vardu balsuoti prieš“, – jausmingai kalbėjo buvęs populiarios grupės atlikėjas.

Už siūlomų pataisų svarstymą balsavo 40, prieš – 34, o susilaikė 16 parlamentarų. Dėl projekto grąžinimo rengėjams tobulinti taip pat nepritarta – šios pataisos atmestos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius