Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 20

Seimas stringa nekilnojamojo turto įstatymo svarstymuose

Seimas antradienį nesugebėjo, kaip buvo planuota, iki biudžeto priėmimo skubos tvarka priimti Nekilnojamojo turto įstatymo pataisų, pagal kurias visiems fiziniams asmenims, turintiems brangesnio nei 1 milijono litų vertės turto, nuo kitų metų tektų mokėti nekilnojamojo turto mokestį.
Plyta
Plyta / Gedimino Savickio/BFL nuotr.

Dabar klausimas nukeltas į ketvirtadienio Seimo posėdį, nes pertraukos svarstyme frakcijos vardu paprašė „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis Valentinas Mazuronis.

Balsuojant dėl pertraukos, už jos skelbimą pasisakė ir trys valdantieji: konservatorės Agnė Bilotaitė ir Rūta Rutkelytė bei liberalcentristų frakcijos atstovas Valdemaras Valkiūnas. Tiek R.Rutkelytė, tiek V.Valkiūnas deklaruoja turį turto, kuris po šio įstatymo priėmimo būtų apmokestintas.

Savo ruožtu V.Mazuronis tikino, kad pertrauka reikalinga, nes antradienį Seimo nariams neaišku už ką balsuojama, opozicijos lyderis piktinosi ir Seimo pirminininkės pavaduotojo Algio Čapliko pirmininkavimu posėdžiui.

Išvadino šiukšle

Įstatymo svarstymas sukėlė daugybę ginčų Seimo salėje. Opozicinės „Tvarkos ir teisingumo“, Darbo partijos bei Socialdemokratų partijos atstovai pareiškė, kad negali pritarti tokiam neparuoštam ir painiam projektui.

„Šito įstatymo kitaip, kaip įstatymine šiukšle, pavadinti negalima. O šiukšlėms vieta yra šiukšlių dėžėje. (...) Jei mes dabar pritarsime tam, kas siūloma, tai bus viso Seimo bandymas su nuogu užpakaliu šokti į dilgėles. Manau iš vaikystės visi atsimename, kuo tai baigiasi“, – kategoriškas buvo opozicijos lyderis V.Mazuronis.

Jam pritarė ir „darbietė“ Loreta Graužinienė stebėdamasi, kaip tokį „į komunizmą“ vedantį įstatymą apskritai galėjo teikti konservatoriai.

Ji piktinosi, kad Seimas nesutiko pritarti jos siūlytoms pataisoms, pagal kurias nekilnojamojo turto mokesčiu būtu apmokestinami fiziniai asmenys, savo turtą naudojantys komercinei veiklai. Dabar toks turtas nėra apmokestinamas.

Tuo tarpu konservatorius Rimantas Jonas Dagys tikino, kad visi priekaiškai įstatymui yra tik Seimo narių noras savo kišenes apsaugoti nuo mokesčių.

„Visi už (mokesčio įvedimą – red.past.) tol, kol nepamato savo kišenės. Kai tik pamato savo kišenę, atsiranda 120 priežasčių nepritarti“, – piktinosi R.J.Dagys.

Pirmasis būstas bus apmokestinamas

Seimas antradienį svarstė, ar nevertėtų įvedanat nekilnojamojo turto mokestį neapmokestinti pirmojo būsto – to, kuriame deklaruojama asmens gyvenamoji vieta.

Pasak pasiūlymo autoriaus, Žilvino Šilgalio, tokiu būdu būtų įvykdytas socialinis teisingumas.

Tačiau konservatorius Rimantas Jonas Dagys tikino, kad toks pasiūlymas – tik gudravimas.

„Ką jūs čia dabar gudraujate? Jei žmogus turės du būstus: vieną už 10 mln. litų, kitą – už 100 tūkst. litų. Atspėkite, kuris būstas bus pirmasis? Neabejotinai už 10 mln. litų“, – pateikė pavyzdį parlamentaras.

Balsuodamas Seimas nutarė, kad apmokestinamas turi būti bet koks būstas, vertinamas daugiau nei 1 mln. litų, nepaisant, ar tai yra vienintelis būstas, ar turto asmuo turi daugiau.

Taip pat Seimas nepritarė ir kitam Ž.Šilgalio pasiūlymui, kuriuo norėta nekilnojamojo turto mokestį rinkti į savivaldybių, o ne valstybės biudžetus.

Mantas Adomėnas puolė ginti šeimų

Seimas nepritarė ir konservatoriaus Manto Adomėno pasiūlymui, skirtingą apmokestinamo turto vertę skaičiuoti vienišiems ir susituokusiams žmonėms.

Pagal M.Adomėno pasiūlymą apmokestinamas būtų 500 tūkst. litų vertės turtas, tenkantis vienam asmeniui bendrą šeimos turtą padalinus iš šeimos narių skaičiaus.

Pasak parlamentaro, dabartinis įstatymas diskriminuoa šeimas ir atgrasys žmones nuo vedybų.

Savo ruožtu socialdemokratas Algirdas Sysas pritardamas M.Adomėno siūlymui, kad vienas žmogus už turimą turtą mokėtų nuo 500 tūkst. litų vertės, sakė, kad Seimas įvesdamas tokią apmokestinimo sumą atsigintų ir nuo piliečių kaltinimų, kad įstatymą sukūrė patys sau.

A.Sysas sakė gavęs pilietės Aistės laišką, kuriame ji suskaičiavo, kad daugelio Seimo narių turtas vertas 500-750 tūkst. litų.

„Piliečiai įžvelgia klastą“, – apibendrino Seimo narys.

Prie įstatymo svarstymo parlamentas grįš ketvirtadienį.

Primename, kad priėmus įstatymą, kainuojančio daugiau negu 1 mln. litų nekilnojamojo turto savininkai nuo kitų metų būtų įpareigoti mokėti 15 proc. turto vertės mokestį. Jį tektų sumokėti iki 2012-ųjų gruodžio vidurio. Mokestis, kurio tarifas sieks 1 proc. turto vertės, būtų pervedamas į valstybės, o ne į savivaldybių biudžetus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius