Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 16 /17:13

Seime stumdomos kėdės: Kultūros komitete – K.Pūkas, Švietimo ir mokslo komitete – D.Kepenis

Ketvirtadienį Seimui nepavyko perstumdyti kėdžių parlamento komitetuose. Nors preliminariai buvo pasiektas susitarimas, kokios partijos kuris atstovas kuriame komitete turi dirbti, galiausiai sutartys žlugo konservatoriui Vytautui Juozapaičiui nutarus pasiprašyti pervedamam į Kaimo reikalų komitetą. Dėl kvotų komitetuose greičiausiai bus balsuojama tik kitą savaitę, tačiau visi pasiūlymai kol kas lieka. O tarp jų - K.Pūko perkėlimas į Kultūros, o D.Kepenio į Švietimo ir mokslo komitetą.
Kęstutis Pūkas ir Dainius Kepenis
Kęstutis Pūkas ir Dainius Kepenis / 15min nuotr.

Pasipiktinimą ir nesutarimus sukėlė „valstiečių“ pageidavimas stiprinti įtaką Švietimo ir mokslo komitete, į kurį norėta perkelti pasisakymu apie paminklą stribams ir partizanams šią savaitę pagarsėjusį sveikuolį Dainių Kepenį. Šiam pasiūlymui nepritarė konservatoriai. Radvilė Morkūnaitė-Mikulienė registravo pasiūlymą neperkelti D.Kepenio į Švietimo ir mokslo komitetą.

Dėl D.Kepenio perkėlimo protestuodamas konservatorius Vytautas Juozapaitis pasiprašė perkeliamas į Kaimo reikalų komitetą.

Jei V.Juozapaitis pasitrauktų iš Kultūros komiteto, jame nebeliks septynių narių ir komitetas nebegalės veikti.

Todėl mišrios Seimo narių grupės seniūnas Bronislovas Matelis su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininku, Kultūros komiteto pirmininku Ramūnu Karbauskiu sutarė, kad į šį komitetą galės būti perkeltas Seime pastaruoju metu nesirodantis, apkaltos procedūros dėl seksualinio priekabiavimo sulaukęs Kęstutis Pūkas. Iki šiol jis dirbo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete.

Tai 15min patvirtino pats B.Matelis. Pasak jo, dėl K.Pūko perkėlimo yra sutarta su R.Karbauskiu, parašytas pasiūlymas Seimo nutarimui ir dėl jo turės balsuoti Seimas.

„Jeigu taip žiūrėtume filosofiškai, tai gal ir nėra blogai, kad žmogus pabus tokioje aplinkoje ir gal būdamas toje aplinkoje supras, ką jis blogai daro. Jei jis ateis į darbą, tai gal R.Karbauskis sugebės jį perauklėti, gal ta aplinka jį paveiks teigiamai. Aš tai sakau be ironijos“, – kalbėjo B.Matelis.

Tačiau net, jei Seimas palaimins tokį susitarimą, K.Pūkas greičiausiai liks tik fiktyvus Kultūros komiteto narys. Mišrios Seimo narių grupės vadovas pripažino, kad pats yra iš K.Pūko girdėjęs, jog jis į darbą artimiausiu metu išvis neketina ateiti, nes labai serga.

Socialdemokratai nori tartis iš naujo

Po tokių pasiūlymų dalis „valstiečių“ suprato, kad lengvai perskirstyti vietų komitetuose nepavyks ir iš ketvirtadienio darbotvarkės klausimo svarstymą išbraukė.

Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė 15min patvirtino, kad prie klausimo bus grįžta kitą savaitę, nes ketvirtadienį dar vienos pertraukos paprašė „socdarbietis“ Andrius Palionis ir „valstietė“ Agnė Širinskienė.

R.Baškienė tikisi, kad iki kitos savaitės nuomonę pakeis ir Kultūros komitete nuspręs likti V.Juozapaitis.

„Klausimas atidėtas kitai savaitei, nes šiandien keistas buvo ir V.Juozapaičio pasiūlymas, mes matome jį kaip profesionalą. Galbūt tai buvo emocija. Norime pasitarti. Niekur nepavėluosime, nes antradienį grįžtame prie šito klausimo, o trečiadienį bus komitetų posėdžiai“, – teigė R.Baškienė.

Ji tikino, kad iš naujo dėl visų komitetų tartis nereikės.

„Dėl visko iš naujo tartis nereikės, nes tikrai buvo labai daug dėliojimų ir surastas sprendimas. Dabar jau ir kvotos atitinka, ir komitetai“, – sakė ji.

Savo ruožtu Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Juozas Olekas sako, kad ketvirtadienio chaosas parodė, jog dėl pasiskirstymo komitetuose reikia tartis iš naujo.

„Yra du variantai: arba nubalsuojame taip, kaip yra tiksliai pagal kvotas, arba yra susitariame. Atrodė, kad mes artėjame prie susitarimo, bet šiandien salėje pasirodė, kad to susitarimo nėra pasiekta. Dabar, jei vėl iš naujo skirstomasi, tai tada reikia pažiūrėti į viską iš naujo“, – sakė J.Olekas.

A.Širinskienė – į Teisės ir teisėtvarkos komitetą

Nutarime, kuriam po pateikimo ketvirtadienį pritarė Seimas, numatyta, kad Seimo Sveikatos komitetui vadovavusi „valstietė“ Agnė Širinskienė nuo šiol turėtų dirbti Teisės ir teisėtvarkos komitete ir gal net jam vadovauti, liberalas Arūnas Gelūnas braukiamas iš Kultūros komiteto narių, o „socdarbietis“ Algirdas Butkevičius ruošiasi tapti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariu.

Dirbdamas Švietimo komitete jis turės didesnę galimybę labiau įsigilinti, plačiau sužinoti, nes darbas yra ne tik savo žinias perteikti, bet ir žinių įgyti, – apie D.Kepenį kalbėjo R.Baškienė.

Tuo tarpu „socdarbietis“ Artūras Skardžius, nepaisant dalies parlamentarų nuomonės, kad taip būti neturėtų, lieka dirbti Ekonomikos komitete.

Seimo Statutas numato, kad komitetuose frakcijų atstovų kiekis priklauso nuo frakcijos dydžių. Pagal tai sudaromos kvotos. Tačiau pristatydama projektą Seimui Rima Baškienė pripažino, kad neatitikimų šįkart nepavyko išvengti.

„Buvo stengiamasi daryti maksimaliai, kiek tai įmanoma. Tokių neatitikimų galbūt galima būtų įžvelgti tik viename – Sveikatos komitete, kur kvota „valstiečių“ yra 4,5 o dirba penki Seimo nariai, todėl kad yra kitos frakcijos Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos laisva vieta. Tai toks pasikeitimas, kuris galbūt neatitinka. Švietimo ir mokslo komitete Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijai kvota 4,85, o dirbs šeši Seimo nariai. Tai vėl mes turime sutarimą su socialdemokratų frakcija, kuri turi kvotą 1,2 ir iš tikrųjų tai yra suderintos pozicijos siekiant, kad tie žmonės, kurie nori dirbti tame komitete, galėtų tenkinti savo pageidavimus“, – paaiškino ji.

Opozicija: „valstiečiai“ neturi daugumos, bet nori įtakos

Tačiau opozicijai R.Baškienės paaiškinimo nepakako. Konservatorius Mantas Adomėnas tai prilygino džerimanderingui – tyčiniam rinkimų apygardų ribų perbraižymui taip, kad būtų lengviau laimėti rinkimus.

„Tai, ką mes matome čia, yra džerimanderingas Seimo komitetų sudėtyje. Komitetų sudėtys ir ribos yra perbraižomos taip, kad valstiečiai ir žalieji, kurie realiai neturi daugumos Seime, galėtų išlaikyti persvarą komitetuose“, – sakė jis.

Liberalas Eugenijus Gentvilas ir socialdemokratas Algirdas Sysas palaikė M.Adomėno pasisakymą.

Tačiau, žinote,labai sudėtinga būti ir gražia, ir protinga. Šiuo atveju jūs norite, kad atitiktų kvotos, nebūtų viršytos, ir kad didesnis skaičius Seimo narių dirbtų, – sakė R.Baškienė.

E.Gentvilas taip pat suskaičiavo, kad komitetų nekeičia tik „Tvarkos ir teisingumo“ bei Lenkų rinkimų akcijos atstovai, liberalai ir konservatoriai keičia po vieną atstovą komitetuose, padidėjusi mišri Seimo narių grupė – du, iš skilusios socialdemokratų partijos frakcijos susikūrusios dvi frakcijos po tris, o „valstiečiai“ net dešimt pozicijų.

Konservatorius Kęstutis Masiulis tikino, kad toks „valstiečių“ politinis veikimas yra visiškai normalus. Esą lygiai taip pat elgtųsi ir jų vietoje atsidūrė konservatoriai. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovas Povilas Urbšys tikino, kad plėsdami savo įtaką net nepaisant kvotų „valstiečiai“ kaip tik rodo politinę brandą.

„Man atrodo, kad tai aukščiausia parlamentarizmo viršūnė, kai vis dėlto yra padaroma tai, kai neturint daugumos sudaroma dauguma. Pasiekiamas tas konsensusas, kuris yra reikalingas sprendimams priimti. Politinė jėga Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kuri debiutavo politiniame lauke, parodė labai brandžią savo politinę elgseną kaip parlamentinė politinė jėga“, – sakė jis.

D.Kepenis į Švietimo komitetą eina mokytis

Politikams kilo klausimų, kodėl „valstiečiai“ traukiasi iš Audito ir Kaimo reikalų komiteto. „Nejaugi valstiečiai nusigręžė visiškai jau nuo kaimo?“ – tiesmukiškai klausė „tvarkietis“ Vytautas Kamblevičius.

„Nenusigręžė. Ir labai atsakingai dirba ir dirbs Kaimo reikalų komitete. Tačiau, žinote,labai sudėtinga būti ir gražia, ir protinga. Šiuo atveju jūs norite, kad atitiktų kvotos, nebūtų viršytos, ir kad didesnis skaičius Seimo narių dirbtų. Šiuo atveju „valstiečiams“ priklauso 3,64, „valstiečiai“ dirbs 4“, – jam atsakė Seimo vicepirmininkė R.Baškienė.

Opozicija kritikavo ir „valstiečių“ sprendimą perkelti į kitą komitetą pasiūlymu stribams ir partizanams vieną paminklą statyti išgarsėjusį D.Kepenį.

Konservatorius Jurgis Razma teiravosi, ar būtent šis pasisakymas buvo tas nuopelnas, lėmęs D.Kepenio perkėlimą.

„Aš nesureikšminčiau dėl gerbiamo kolegos, kuris ateina dirbti į Švietimo komitetą, jo pasakytos tuo metu frazės ir galbūt ne visai taip suprasto.., o dirbdamas Švietimo komitete jis turės didesnę galimybę labiau įsigilinti, plačiau sužinoti, nes darbas yra ne tik savo žinias perteikti, bet ir žinių įgyti dirbant viename ar kitame komitete“, – atsakė R.Baškienė.

Galiausiai konservatorius Vytautas Juozapaitis paprašė pertraukos klausimo svarstyme, nes esą išgirdo pasiūlymą komitetus rinktis ne pagal išmanymą, o pagal norus ko nors naujo išmokti ir pats nutarė iš Kultūros komiteto pereiti dirbti į Kaimo reikalų komitetą.

Prie klausimo Seimas turėjo grįžti vakariniame posėdyje, tačiau to nepadarė.

Visos permainos Seimo komitetuose:

  • Sveikatos komitetui iki šiol vadovavusi „valstietė“ Agnė Širinskienė pereina dirbti į Teisės ir teisėtvarkos komitetą ir sieks būti išrinkta jo pirmininke.
  • Ekonomikos, o ne Kaimo reikalų komitete nuo šiol dirbti nutarė žemės ūkio ministras „valstietis“ Bronius Markauskas.
  • „Valstietis“ Dainius Kepenis, iki šiol dirbęs Sveikatos reikalų komitete, nuo šios bus Švietimo ir mokslo komiteto atstovas.
  • Audito komitete nebedirbs „valstietė“ Aušrinė Norkienė. Ji taps Socialinių reikalų komiteto atstove.
  • Seimo vicepirmininkas „valstietis“ Arvydas Nekrošius nuo šiol bus nebe Audito komiteto, o Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys.
  • Iš Užsienio reikalų į Ekonomikos komitetą perkeliama „valstietė“ Rūta Miliūtė.
  • „Valstietis“ Raimundas Martinėlis braukiamas iš Ekonomikos komiteto ir perkeliamas į Sveikatos reikalų komitetą.
  • Socialinių reikalų komitete nuo šiol nebedirbs „valstietė“ Laimutė Matkevičienė. Ji papildys Sveikatos reikalų komiteto narių gretas.
  • „Valstietis“ Juozas Rimkus iš Kaimo reikalų komiteto perkeliamas į Socialinių reikalų komitetą.
  • Mišrios Seimo narių grupės narė Aušra Maldeikienė iš Seimo Biudžeto ir finansų komiteto perkeliama dirbti į Audito komitetą.
  • Iš Ekonomikos komiteto narių braukiamas mišriai Seimo narių grupei priklausantis Mindaugas Bastys nuo šiol dirbs Žmogaus teisių komitete.
  • Biudžeto ir finansų, o ne Audito komitete nuo šiol dirbs socialdemokratė Rasa Budbergytė.
  • Socialdemokratė Raminta Popovienė nuo šiol dirbs Kultūros, o ne Švietimo ir mokslo komitete.
  • Kaimo reikalų komitete nuo šiol dirbs socialdemokratas Algimantas Salamakinas. Iki šiol jis buvo Žmogaus teisių komiteto atstovas.
  • „Socdarbietis“ Algirdas Butkevičius palieka Biudžeto ir finansų komitetą ir pereina dirbti į Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą.
  • Socialinių reikalų komitete dirbs „socdarbietė“ Rimantė Šalaševičiūtė, iki šiol buvusi Teisės ir teisėtvarkos komiteto nare.
  • Seimo vicepirmininkė „socdarbietė“ Irena Šiaulienė nuo šiol bus Teisės ir teisėtvarkos, o ne Valstybės valdymo komiteto narė.
  • Kultūros komitete nebeliks nė vieno liberalų atstovo. Buvęs kultūros ministras Arūnas Gelūnas nuo šiol dirbs Švietimo ir mokslo komitete.
  • Teisės ir teisėtvarkos komitetą palikusi konservatorė Irena Degutienė pereina dirbti į Sveikatos reikalų komitetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius