-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 01 19

Seime vėl bus bandoma reglamentuoti parlamentarų atostogas ir nuobaudas už posėdžių nelankymą

Seimo statute vis neįteisinantys atostogų ir griežtesnių nuobaudų už praleistus posėdžius parlamentarai nutarė, kad reikia sukurti specialų jų darbo sąlygas reglamentuojantį įstatymą.
Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas
Algimantas Salamakinas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 2 Bauda Atostogos

Seimo valdyba Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko Algimanto Salamakino siūlymu trečiadienį sudarė darbo grupę Seimo narių darbo sąlygų įstatymo projektui parengti. Iš žinomų teisininkų sudarytai darbo grupei projektą pavesta pateikti iki gegužės 1 dienos.

Pasiūlymo iniciatorius A.Salamakinas tvirtina, kad iš Seimo statuto reikia išskirti straipsnius dėl parlamentarų darbo sąlygų reglamentavimo, nes taip nustato Konstitucijos 60 straipsnis: „Seimo nario pareigas, teises ir veiklos garantijas nustato įstatymas“.

Seimo statutas turi įstatymo galią, tačiau A.Salamakinas tvirtina, kad tokiu atveju iš Seimo nario darbo sąlygų reglamentavimo išstumiama prezidentė, kuri pasirašo įstatymus, o Statuto pataisas – parlamento vadovas.

„Šiuo metu prezidentė tam tikra prasme eliminuojama, nes Seimo statutą pasirašo Seimo pirmininkė“, – BNS sakė A.Salamakinas.

Paklaustas, ar tuomet perniek nenueina kelerius metus Seimo statuto pataisas rengusios grupės darbas, A.Salamakinas tvirtino, jog „projektas keliaus savo ruožtu, o Seimo nario sąlygas reglamentuojantys straipsniai bus perkelti“.

Viena iš trečiadienį sudarytos darbo grupės užduočių A.Salamakinas sako esant ir dar 2004 metais Konstitucinio Teismo (KT) priimto nutarimo įgyvendinimas. Šiuo nutarimu buvo paskelbta, jog privalu įtvirtinti Seimo narių atostogas, tačiau praėjus septyneriems metams tas nepadaryta.

Paklaustas, kuriame įstatyme – Seimo statute ar darbo sąlygas reglamentuojančiame – atsidurs bandytos įdiegti griežtesnės finansinės sankcijos už plenarinių posėdžių nelankymą, A.Salamakinas sakė, kad tas bus nuspręsta per darbo grupių susitikimą.

Seimo statuto pataisos, kurioms po pateikimo jau buvo pritarta, numatė, kad parlamentaras prarastų po 10 proc. už kiekvieną praleistą komiteto ar plenarinį posėdį, kurio metu balsuojama dėl teisės aktų priėmimo.

Šiuo metu Seimo nariui atlyginimas mažinamas trečdaliu, jei jis nedalyvavo daugiau kaip pusėje plenarinių posėdžių, per kuriuos buvo numatytas ir numatytu laiku įvyko balsavimas dėl teisės aktų priėmimo.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius