Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 12

Seimo Audito komitetas į premjero rezidenciją pasiuntė tikrintojus

Suabejojęs premjero rezidencijos rekonstrukcijai skirtų lėšų panaudojimo efektyvumu Seimo Audito komitetas nutarė, kad šį projektą turėtų patikrinti ir valstybės kontrolieriai, ir nepriklausomi ekspertai, ir Viešųjų pirkimo tarnyba.
Vyriausybės vadovo rezidencijoje Turniškėse darbuojasi statybininkai
Vyriausybės vadovo rezidencijoje Turniškėse darbuojasi statybininkai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Parlamentinio komiteto nariai trečiadienį bendru sutarimu nusprendė pasiūlyti šio investicinio projekto vykdymą patikrinti Viešųjų pirkimų tarnybai, o premjerui Andriui Kubiliui pasiūlyta sudaryti komisiją, į kurios sudėtį įeitų ir nepriklausomi ekspertai bei pavesti jai įvertinti ministro pirmininko rezidencijai numatyto pastato Vilniuje rekonstrukcijos faktinį užbaigimą, įskaitant panaudotų medžiagų, atliktų darbų ir paslaugų kainas, kiekius bei kokybę, ir iki rugsėjo 1 dienos apie komisijos priimtus sprendimus informuoti komitetą.

Galiausiai šį investicinį projektą patikrins Valstybės kontrolės pareigūnai. Nuo 2006 metų iki dabar premjero rezidencijos Turniškėse projektavimo ir rekonstravimo darbams skirta 4,756 mln. litų.

Rekonstruojamoje rezidencijoje Audito komiteto nariai lankėsi balandžio 28 dieną. Tuomet apžiūrėję padarytus darbus ir susipažinę su dokumentais parlamentarai pareiškė, kad už darbus ir medžiagas akivaizdžiai permokėta.

„Praktiškai padidintos kainos, prirašyti kiekiai: žemės darbai, pamatai, griovimo darbai, kurių neįmanoma patikrinti, didžiausios kainos“, – tuomet teigė komiteto pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė.

Rekonstrukcijos dokumentus nagrinėjęs Audito komiteto narys „tvarkietis“ Andrius Mazuronis sudarė abejotinų darbų lentelę. Jam įtarimų sukėlė, kad sklypo plano korektūra atsiėjo 30 tūkst. litų, įskaičiuojant pridėtinės vertės mokestį (PVM), interjero projektas – 44 tūkst. litų, ardymo darbai – beveik 290 tūkst. litų.

A.Mazuronis paskaičiavo, kad už vieną kvadratinį fasado apšiltinimo su tinku metrą sumokėta 367 litai. Parlamentarus nustebino, kad vidaus elektros šviestuvams su medžiagomis numatyta 167 tūkst. litų, 8 lauko šviestuvams – 55 tūkst. litų.

Labiausiai stebinančiu dalyku A.Mazuronis pavadino rūsio sienos restauravimą – 35 kvadratinių metrų akmenų sienai išleista beveik 43 tūkst. litų.

Parlamentarams tuomet rekonstrukciją aprodęs Ministro pirmininko tarnybos Ūkio skyriaus vedėjo pavaduotojas Arvydas Domanskis pabrėžė, kad šiame pastate nuo 1990–ųjų niekas negyveno, namas stovėjo „tuščias, suvargęs, aplūžęs“. Jis neigė, kad darbų ir medžiagų kainos buvo padidintos. „Kol kas neviršijome nė vienos kainos, numatytos projekte“, – garantavo A.Domanskis.

Po šio išvažiuojamojo posėdžio A.Mazuronis kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimai neskaidriai vykusių konkursų premjero rezidencijai rekonstruoti. Anot jo, rekonstrukcijos darbų atlikimo sąmatoje numatyti įkainiai neatitinka realiai atliktų darbų kainos ir kokybės.

Trečiadienį parlamentaras pranešė gavęs Generalinės prokuratūros atsakymą, kad jo skundas persiųstas Viešųjų pirkimų tarnybai.

Ministro pirmininko rezidencijos statybos planai parengti 2006 metais, tuo metu suprojektuota ir pasirašytos darbų atlikimo sutartys už 4,5 mln. litų. Didžioji dalis lėšų skirta ir darbų atlikta 2007–2008 metais, kai Vyriausybei vadovavo socialdemokratas Gediminas Kirkilas, o Vyriausybės kancleriu buvo Valdemaras Sarapinas.

Praėjusių metų pabaigoje priėmus sprendimą užbaigti rezidencijos statybas, peržiūrėtos statybų kainos ir jos sumažintos 220 tūkst. litų.

Dviejų aukštų premjero rezidencijoje pirmame aukšte bus įrengta drabužinė, svetainė, tualetai. Antrame aukšte yra du vaikų kambariai, miegamasis ir svečių kambarys, rūsyje įrengta nedidelė pirtis, sūkurinė vonia, treniruoklių salė. Name bus židinys ir žiemos sodas.

Rekonstruojama ministro pirmininko rezidencija priklauso Vyriausybei. Šis 620 kvadratinių metrų su rūsiu namas statytas 1938–1939 metais.

Rezidencija kartu su prezidentų Dalios Grybauskaitės, Valdo Adamkaus ir Algirdo Brazausko gyvenamaisiais namais yra saugomoje Turniškių zonoje. Tuo metu dabartinis butas, kuriame gyvena A.Kubilius su žmona Rasa, yra kitapus Vadovybės apsaugos departamento saugomos teritorijos.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius