Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 05

Seimo komiteto vadovas siūlys atmesti prezidentės veto dėl BK pataisų

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovas Stasys Šedbaras sako nepritariąs prezidentės pasiūlytoms alternatyvioms Baudžiamojo kodekso pataisoms, kaip leisti dirbtinai pašalpas pasididinusioms mamoms leisti išvengti laisvės atėmimo, ir ketina siūlyti parlamentarams atmesti šalies vadovės veto.
Stasys Šedbaras
Stasys Šedbaras / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

„Aš siūlysiu ir pats asmeniškai balsuosiu prieš veto“, – antradienį BNS sakė Stasys Šedbaras, priklausantis valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijai.
Pasak politiko, Seimo priimtos pataisos, kuriomis keičiama sankcija už apgaule įgytą didelės vertės svetimą turtą, atitinka siekį sumažinti kalinčių asmenų skaičių Lietuvoje.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė praeitą savaitę vetavo Seimo priimtas Baudžiamojo kodekso pataisas, nes taip esą „neadekvačiai švelninama baudžiamoji atsakomybė ir sunkius nusikaltimus padariusiems asmenims“.

Užuot keitus bausmes, prezidentė siūlo numatyti, kad nėščioms motinoms ir motinoms bei tėvams, auginantiems vaiką iki trejų metų amžiaus, gali būti taikoma švelnesnė bausmė, nei numatyta įstatyme. Tai ne politinis, o teisinis sprendimas, ir turėtų spręsti teisininkai.

Anot prezidentės spaudos tarnybos pranešimo, baudžiamosios teisės ekspertai tikina, kad, įsigaliojus Seimo priimtoms pataisoms, jomis pasinaudotų daugybė pavojingesnius nusikaltimus padariusių asmenų. Kur kas švelnesnės bausmės būtų taikomos ir už tokius nusikaltimus, kaip didelės vertės turto vagystės, plėšimai, turto prievartavimai, pasisavinimai ir iššvaistymai, už kurias šiuo metu numatytos griežtesnės sankcijos.

„Bausmes lengvinantis įstatymas galiotų ir atgaline data, todėl teismams tektų peržiūrėti ir jau įsigaliojusius sprendimus“, – pažymėjo Prezidentūra.

Tačiau S.Šedbaras teigia, kad padidėjęs teismų darbo krūvis negali būti vertinamas kaip reikšmingas argumentas.

„Čia joks argumentas. Teismui būtų šiek tiek darbo. Tam iš mokesčių mokėtojų pinigų teisėjai gauna algas. Ar Seimas, valstybė dirba teismams, ar visgi galvoja apie žmones, apie baudžiamosios politikos suderinimą?“, – sakė parlamentaras.

S.Šedbaro teigimu, dėl pataisų buvo ilgai diskutuota tiek Seimo komitete, tiek su Generalinės prokuratūros atstovais.Bausmes lengvinantis įstatymas galiotų ir atgaline data, todėl teismams tektų peržiūrėti ir jau įsigaliojusius sprendimus.

„Tai ne politinis, o teisinis sprendimas, ir turėtų spręsti teisininkai“, – sakė S.Šedbaras.

Seimas gruodžio 22 dieną nusprendė papildyti Baudžiamąjį kodeksą (BK) ir numatyti, jog už apgaule įgytą didelės vertės svetimą turtą galima ne tik laisvės atėmimo, kaip iki šiol, bet ir alternatyvi bausmė – bauda. Iki šiol BK už apgaule įgytą didelės vertės svetimą turtą numatė tik laisvės atėmimo bausmę iki 8 metų. Būtent šis straipsnis gali būti pritaikomas motinoms ar tėvams, nustačius, kad jų atlyginimas buvo padidintas dirbtinai siekiant gauti didesnes pašalpas.

Taip pat Seimas nusprendė pakeisti didelės vertės turto sąvoką, didelės vertės turtu pripažįstant tokį, kurio vertė viršija 800 MGL (104 tūkst. litų) dydžio sumą. Iki šiol didelės vertės turtu pripažįstamas tada, kai jo vertė viršija 250 MGL (32,5 tūkst. litų).

Pataisos Seime buvo skubiai įregistruotos ir ypatingos skubos tvarka priimtos po to, kai Šilutės rajono apylinkės teismas priėmė sprendimą dėl neteisėto „Sodros“ lėšų, skirtų motinystės pašalpoms, įgijimo dvejų metų laisvės atėmimu nubausti moterį, auginančią vienerių metų vaiką.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius