Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 16 /16:33

Po 15min klausimų Seimo tinklalapyje atsirado nauja Gretos Kildišienės biografija

Į skandalą patekusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotoja Seimo narė Greta Kildišienė nenori kalbėti apie savo studijas, automobilį ir kitus „asmeninius“ reikalus. Nuo rinkėjų parlamentarė buvo nutarusi slėpti net savo biografiją. Tik po 15min klausimų, pirmadienio popietė G.Kildišienės biografija Seimo tinklalapyje atsirado.
Greta Kildišienė
Greta Kildišienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Socialiniame tinkle „Facebook“ žmonės piktinosi, kad Seimo narės biografija iš Seimo svetainės buvo ištrinta po to, kai dienraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė publikaciją, kurioje suabejojo, ar Seimo narė biografijoje teisingai nurodo savo išsilavinimą.

Biografijos niekada ir nebuvo?

Biografijoje esą buvo skelbiama, kad 2003 metais baigusi vidurinę mokyklą G.Kildišienė įstojo į Vilniaus kolegijos Teisės fakultetą. „Lietuvos rytas“ išsiaiškino, kad tokio fakulteto Vilniaus kolegijoje nėra ir nebuvo.

Paaiškinti, ar Seimo narės biografija savaitgalį iš tiesų buvo ištrinta, 15min kreipėsi į Seimo kanclerę Daivą Raudonienę, tačiau ši nukreipė į Seimo Ryšių su visuomene skyrių.

„Seimo narės Gretos Kildišienės biografija Seimo interneto svetainėje nebuvo panaikinta, nes nebuvo paskelbta. Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamentas kiekvieno Seimo nario biografiją Seimo interneto svetainėje skelbia tik gavęs Seimo nario patvirtintą informaciją“, – nurodė Seimo ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Artūras Zeleniakas.

Seimo narė Aušra Maldeikienė socialiniame tinkle „Facebook“ rašo, kad dar praėjusią savaitę G.Kildišienės biografija Seimo tinklalapyje buvo skelbiama.

„Gal paaiškins tie darbuotojai, kurie savaitgalį tą biografiją išėmė, nes praėjusią savaitę ji dar buvo, kodėl taip žiauriai niekina ponią Gretą“, – rašo Seimo narė.

Parlamentarė Ingrida Šimonytė tvirtina, kad į ją Seimo kanceliarija dėl biografijos patikslinimo kreipėsi dar lapkričio mėnesį.

„Aš netikrinau, ar ponios G.Kildišienės biografija buvo skelbiama, bet tiesiog darau išvadą, nes į mane kanceliarijos žmogus dėl biografijos kreipėsi lapkričio 24 dieną. Suprantu, kad tai automatinė procedūra. Man nurodyta, kad siunčiama suderinti biografija, kuri bus skelbiama Seimo svetainėje, ir kad biografija parengta pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos svetainėje paskelbtą informaciją. (...) Aš nemanau, kad aš ir A.Maldeikienė buvome dvi išskirtinės Seimo narės, kurių atžvilgiu ši procedūra buvo atlikta“, – šmaikštavo I.Šimonytė.

Daugumos Seimo narių biografijos iš tiesų parengtos pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos svetainėje paskelbtą informaciją.

G.Kildišienė yra vienintelė Seimo narė, kurios biografija nėra skelbiama Seimo tinklalapyje.

A.Zeleniakas tvirtina, kad G.Kildišienė iš tikrųjų yra vienintelė šios kadencijos parlamentarė, nepateikusi biografijos patvirtinimo.

G.Kildišienės biografija Seimo tinklalapyje pirmadienį
G.Kildišienės biografija Seimo tinklalapyje pirmadienį

Kur studijavo – labai sunkus klausimas

Pati Seimo narė sako nieko apie dingusią biografiją nežinanti.

„Aš nekomentuoju Seimo puslapio nei vienos, nei kitos internetinės svetainės aš neįtakoju. Ten niekas nebuvo ištrinta, ten gal dar niekas nebuvo patalpinta. Tai yra atskaitingi asmenys, su kuriais jūs turėtumėte kalbėti tais klausimais, bet ne su manimi, nes aš nemoderuoju to tinklapio ir aš niekaip neįtakoju, kas jame yra, o kas nėra. Turinys nuo manęs nepriklauso“, – sakė G.Kildišienė.

– Gal galite pasakyti, kur jūs mokėtės, nes, pagal pateiktą biografiją, lieka neaišku, mat Vilniaus kolegijoje Teisės fakulteto nėra? 15min paklausė Seimo narės G.Kildišienės.

– Aš studijuoju. Aš šiuo metu studijuoju ir labai greitu metu turėsiu diplomą savo rankose.

– Dėl teisės studijų. Kur jos vyko? Kurioje kolegijoje ir kada jūs studijavote?

– Aš jums dar kartą atsakau, kad dokumentai, kuriuos aš turiu patvirtinančius vieną ar kitą savo mokymąsi. Tai yra vienas dokumentas vidurinės baigimas, kitas dokumentas greitai bus mano rankose ir prašom interpretacijų savų nedaryti. Kai bus dokumentai, apie dokumentus ir bus galima kalbėti. Žmonės daug ką gyvenime... Vieni pradeda vienas studijas, po to jas nusprendžia nutraukti, po to pradeda kitas studijas, tai mes kalbėkime apie realybę. Mes esame gyvenantys žmonės teisinėje sistemoje ir tas diplomas, kuris bus mano rankose, jis bus prieinamas ir viešas mano išsilavinimas.

– Na, jūs pati nurodote savo biografijoje, kad esate studijavusi teisę. Tai gal galite pasakyti, kur ir kada?

– Taip, dar kartą kartoju, kad nusprendžia vienu savo gyvenimo etapu mokytis, studijuoti, dar kažką daryti, vėliau pakeičia savo nuomonę, nusprendžia kitką daryti.

– Bet gal, sakau, jūs atsimenate, kurioje kolegijoje studijavote? Ar tai per sudėtinga?

– Ačiū jums labai, sekantis klausimas.

Biografijos skiriasi

Pirmadienio popietę, po 15min klausimų, Seimo tinklalapyje G.Kildišienės biografija atsirado. Beje, šioje savo biografijos versijoje G.Kildišienė pirmą kartą nurodo dirbusi bendrovėje „Panevėžio specialus autotransportas“.

Seimo narė parlamento tinklalapyje nurodytoje biografijoje nurodo baigusi vidurinę mokyklą ir Aprangos technologijos ir verslo studijas Vilniaus kolegijoje, nors kol kas bakalauro diplomo parlamentarė dar nėra gavusi.

Be to, ji nurodo 2015-2016 metais dirbusi Europos Parlamento nario Bronio Ropės biuro Panevėžio regiono vadove.

„2008–2014 – AB „Panevėžio specialus autotransportas“, sekretorė-referentė, vėliau – personalo administratorė, 2005–2008 Darbas ir mokslas Didžiojoje Britanijoje“, – dėsto savo darbo pasiekimus G.Kildišienė.

Taip pat ji atskleidžia nuo 2014 m. pavasario esanti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narė, nuo 2015 m. gruodžio – partijos Panevėžio miesto skyriaus pirmininkė, nuo 2017 m. sausio – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotoja.

„2015–2016 m. – labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“, „Naisių vasaros“ projektų ir „Naisių vasaros teatro“ ambasadorė. Nuo 2016 m. spalio mėn. – labdaros ir paramos fondo „Švieskime vaikus“ globėja. Kalbos: anglų, rusų“, – rašoma biografijoje.

G.Kildišienė nurodo esanti išsiskyrusi, auginanti dukrą.

Kita G.Kildišienės biografija tebėra pasiekiama Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) tinklalapyje.

Joje nurodoma, kad būsima Seimo narė įstojo į Vilniaus kolegijos Teisės fakultetą, vėliau emigravo į Didžiąją Britaniją, kur mokėsi ir kartu dirbo ketverius metus.

„Tėvynės ilgesys nugalėjo – nusprendė grįžti į gimtąjį Panevėžį ir pratęsti teisės studijas. Atnaujinusi studijas, pasirinko aprangos technologijų ir verslo specialybę, kurios diplomą gaus ateinantį pavasarį. Kuria ir gamina drabužių kolekcijas“, – rašoma biografijoje.

VRK biografiją nurodyti G.Kildišienė privalėjo kandidatuodama į parlamentą. Taip pat ji turėjo pateikti atsakymus į anketos klausimus. Informacija apie išsilavinimą ir šeiminę padėtį kandidatės VRK pateiktoje biografijoje ir anketoje skiriasi.

Anketoje kandidatė išsilavinimo visai nenurodo, bet nurodo esanti išsiskyrusi, nors biografijoje teigia esanti ištekėjusi.

Vilniaus kolegijos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Jurgita Lesevičienė BNS patvirtino, kad G.Kildišienė šiuo metu studijuoja baigiamajame Aprangos technologijų ir verslo programos kurse. Ji taip pat teigia, kad Teisės fakulteto ar teisės studijų kolegijoje niekada nėra buvę ir G.Kildišienė teisės čia studijuoti negalėjo.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas BNS sako, kad duomenis kandidatai teikia patys. Anot jo, G.Kildišienė dėl klaidų savo anketoje iki šiol į komisiją nėra kreipusis, tačiau tai padaryti dar turi galimybę.

„Jei duomenys buvo paskelbti neteisingi ar padaryta klaida, yra tam tikros galimybės atitaisyti, jei padarė, tarkime, klaidą pavadinimę, ar kažką tokio. Bet tuomet ji turi kreiptis į komisiją ir mes turime svarstyti (...). Jei ji kreipsis, mes svarstysime ir priimsime greičiausiai sprendimą papildomą informaciją paskelbti, kad kandidatė pranešė, jog ar klaidingai nurodė, ar dėl kažko kito, kad reikia įrašyti tokius duomenis“, – aiškino Z.Vaigauskas.

Užkliuvo ir dėl automobilio

G.Kildišienei tenka aiškintis ne tik dėl biografijos, bet ir dėl automobilio, kuriuo naudojasi.

Ji paprašė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) paaiškinti, ar jai reikėjo privačių interesų deklaracijoje nurodyti, kad naudojasi artimo giminaičio iš bendrovės „Agrokoncernas“ pirktu automobiliu. Bendrovės „Agrokoncernas“ savininkas yra LVŽS lyderis Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Greta Kildišienė ir Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Greta Kildišienė ir Ramūnas Karbauskis

„Žiniasklaidoje pasirodžius insinuacijoms neva Greta Kildišienė yra netinkamai deklaravusi sandorius su juridiniais asmenimis, Seimo narė kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją ir prašo išaiškinti, ar Seimo nariai privalo privačiųjų interesų deklaracijoje nurodyti ne tik savo bei sutuoktinių, bet ir visus kitus atvejus, kada artimieji giminaičiai sudaro sandorius su juridiniais asmenimis“, – rašoma pirmadienį išplatintame LVŽS Infocentro pranešime.

G.Kildišienė teigia pagal nustatytus reikalavimus užpildžiusi ir pateikusi privačių interesų deklaraciją.

„Pagal įstatymų reikalavimus jose nėra teikiama informacija apie artimųjų giminaičių sudaromus sandorius. Viešai aptarinėjamą automobilį beveik prieš metus išsimokėtinai iš bendrovės „Agrokoncernas“ pirkęs artimas Seimo narės tiesioginis giminaitis, kuris leidžia, esant poreikiui, juo neatlygintinai naudotis. Todėl jokio interesų konflikto nėra ir negali būti“, – rašoma pranešime.

LVŽS pirmininkas ir frakcijos Seime seniūnas R.Karbauskis šeštadienį BNS patvirtino, kad jo pavaduotoja parlamentarė G.Kildišienė naudojasi jo valdomam „Agrokoncernui“ priklausančiu automobiliu „Range Rover“. Jis pranešė, jog „Agrokoncernas“ išperkamosios nuomos būdu šį automobilį nuomoja kitam neįvardijamam privačiam asmeniui. O pastarasis, anot R.Karbauskio, teisėtais būdais leidžia juo naudotis Seimo narei. Kaip dažnai parlamentarė naudojasi šiuo automobiliu, „valstiečių“ lyderis sakė nežinantis. Jis tikino, kad įstatymams šiuo atveju nenusižengiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius