Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 05 19

Seimo nario feisbuke – COVID-19 sąmokslo teorijas primenančių teiginių kokteilis

Valdančiajai daugumai priklausantis Seimo narys Algimantas Kirkutis abejoja COVID-19 pandemiją supančiomis aplinkybėmis – viruso kilme, pavojingumu bei filantropų dosnumu. Parlamentaras teigė tenorintis, kad „abejonės būtų išsklaidytos“.
Algimantas Kirkutis
Algimantas Kirkutis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Praėjusią savaitę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime narys A.Kirkutis feisbuke pasidalino įrašu, kuriame keliamos abejonės dėl pasaulį krečiančios naujojo koronaviruso pandemijos.

A.Kirkučio biografijoje nurodoma, kad vyras – habilituotas medicinos mokslų daktaras, 2010-2016 m. ėjęs Klaipėdos universiteto Medicinos edukacijos katedros vadovo pareigas. A.Kirkutis 1998 m. Klaipėdos universitete su kitais įkūrė Sveikatos mokslų fakultetą, buvo jo dekanas. Jis taip pat daug metų dirbo Klaipėdos Jūrininkų ligoninėje Kardiologijos skyriaus vedėju, vėliau Širdies aritmijų laboratorijos vadovu.

Karo įrankis

A.Kirkučio įraše atsispindi trys esminės mintys. Pirma, virusas yra priemonė perskirstyti pajamas, nepakenkiant elitams. Antra, dėl to nepavojingi virusai „tapo“ pavojingais, ir trečia, iš pavojingų virusų turtingieji siekia užsidirbti.

„Aš galvoju, kad pati pandemija – labai keistas įvykis. Mano gyvenime tai pirmas toks įvykis, nors jau sulaukiau pakankamai pensinio amžiaus ir niekada tokių dalykų nėra buvę“, – 15min pasakojo Seimo narys.

Tačiau nuo 1954 m., kuomet gimė A.Kirkutis, pasaulyje vyko bent 3 pandemijos. 1957-1958 m. Azijietiško gripo ir 1968 m. Honkongo gripo pandemijos, nusinešusios 1-4 mln. gyvybių. XXI amžiuje, 2009 m. vyko kiaulių gripo epidemija, pirmaisiais metais nusinešusi 100-400 tūkst. gyvybių.

Aš kažkaip sunkiai tikiu filantropija [...]. Jeigu žmogus skiria tokią sumą, jis kažko tai tikisi iš to.

Pasak A.Kirkučio, virusai egzistavo visada ir nebūdavo „tokie patogeniški“. Tai esą galėtų būti įrodymas, kad COVID-19 yra alternatyva karui, kuris esą nebeįmanomas dėl atominio ginklo egzistavimo.

„Mano galva, čia yra labai abejotinas dalykas. Juo labiau, kad jei pasižiūrėsime internete, kad ten yra labai tokių samprotavimų“, – paklaustas ar mano, kad virusas yra natūralios kilmės, 15min sakė A.Kirkutis.

„Nėra įrodyta“

LVŽS frakcijos atstovo teigimu, nėra įrodyta, kad virusas būtų natūralios kilmės. Vis dėlto virusą tyrinėję mokslininkai laikosi nuomonės, kad nėra patikimų įrodymų, leidžiančių teigti, kad virusas buvo sukurtas laboratorijoje.

Remiamasi nuostata, kad kuriant virusą laboratorijoje būtų naudojamasi mokslui žinomų virusų dalimis. Tokiu atveju laboratorijoje sukurtas žmonėms pavojingas koronavirusas turėtų remtis mechanizmais, panašiais į matytus Sunkaus ūminio respiracinio sindromo viruso (SŪRS) struktūroje.

Tačiau COVID-19 sukeliantis virusas žmogaus ląsteles veikia naudojant mechanizmą ir priemones, kurios mokslui yra nepažintos. Gebėjimą veikti žmones virusui suteikia vadinamasis spyglinis (S) baltymas, esantis ant SARS-CoV-2 dengiančios membranos.

Šiuo metu pasaulį kaustančios pandemijos sukėlėjo S baltymuose nėra amino rūgščių, kurias turėtų turėti laboratorijoje sukurtas virusas. Išsamų tekstą apie laboratorijoje sukurtą ar iš jos netyčia „pabėgusį“ virusą publikavome gegužės pradžioje.

Ne tas milijardierius

Feisbuko įraše parlamentaras užsimena apie ir apie vieną „Microsoft“ įkūrėjų Billą Gatesą. Įtarimą politikui kelia verslininko susidomėjimas sveikatos klausimais.

„Ar tik ne todėl žiniasklaidoje atsirado pranešimų, kad pravedus totalinės vakcinacijos politiką susilauksime pirmojo pasaulyje trilijonieriaus – Bilo Geico ir esminių mūsų gyvensenos pokyčių.....“, – skelbė A.Kirkutis.

15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą
15min nuotr./Mitai apie COVID-19 sklaidą

Tačiau A.Kirkučio įrašo publikavimo dieną pirmojo trilijoną dolerių vertės turto sukaupsiančio žmogaus titulas buvo skiriamas ne B.Gatesui, o „Amazon“ įkūrėjui Jeffui Bezosui.

Smulkaus ir vidutinio verslo vertę lyginančios įmonės „Comparisum“ duomenimis, trilijono dolerių vertės žymę J.Bezosas galėtų pasiekti 2026 m.

Netiki filantropija

Pasak A.Kirkučio, nuostabą kelia, kad B.Gatesas, neva neturintis nieko bendro su medicina, kovai su COVID-19 skiria šimtus milijonų dolerių.

„Ir staiga, visai nesuprantamai daugiau nei 300 mln. dolerių skiria vakcinavimo problematikai“, – 15min sakė A.Kirkutis.

Gegužės 11 d. duomenimis, Billo ir Melindos Gatesų fondas kovai su COVID-19 skyrė 250 mln. JAV dolerių. Lėšos nėra skirtos išimtinai vakcinos paieškoms.

Ir staiga, visai nesuprantamai daugiau nei 300 mln. dolerių skiria vakcinavimo problematikai.

Fondo atstovų teigimu, lėšos bus skirtos Afrikos ir Pietryčių Azijos šalių sveikatos apsaugos sistemų rėmimui, vaistų nuo COVID-19 bei vakcinos paieškoms, COVID-19 diagnostikai ir pandemijos suvaldymui bei pažeidžiamų visuomenės narių JAV apsaugai.

Tai nėra pirmas kartas, kai Billo ir Melindos Gatesų fondas skiria paramą sveikatos apsaugai. Per 20 metų fondas išleido 53,8 mlrd. JAV dolerių. 29 proc. visų lėšų skirta pasaulio sveikatos apsaugos programoms.

„Aš kažkaip sunkiai tikiu filantropija [...]. Jeigu žmogus skiria tokią sumą, jis kažko tai tikisi iš to“, – teigė A.Kirkutis.

Vasario 10 d. metinio pranešimo metu B.Gatesas aiškino, kad fondo veiklos pradžioje prieš du dešimtmečius buvo priimtas sprendimas skirti lėšas sritims, kuriose galima pasiekti realių rezultatų.

Įvertinus ekspertų ir akademikų patarimus buvo nuspręsta susitelkti ties neturtingiausių žmonių poreikiais.

„Pamatinė mūsų fondo veiklos idėją – kiekvienas žmogus nusipelno turėti galimybę gyventi sveiką ir produktyvų gyvenimą“, – rašė B.Gatesas.

Laikomasi nuostatos, kad sveikatos paslaugų nelygybė sukuria turtinę nelygybę, todėl sprendžiant pirmąją problemą, galima išspręsti ir antrą.

Apie išpūstą B.Gateso įtakos PSO vertinimą – čia.

Populiarios „teorijos“

A.Kirkutis neatskleidė informacijos šaltinių, kuriuose buvo kalbama apie „elitų sukeltą“ pandemiją, B.Gateso uždarbį iš vakcinų bei dirbtinai sukurtą virusą. Parlamentaras užsiminė apie tai skaitęs internete.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Melinda Gates ir Billas Gatesas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Melinda Gates ir Billas Gatesas

Tai gali būti viena priežasčių, kodėl palyginti trumpame LVŽS frakcijos nario įraše pateiktos trys populiariausios sąmokslo teorijos, su kuriomis nuo pat pandemijos pradžios kovoja mokslininkai, žurnalistai ir oficialios institucijos visame pasaulyje.

Pavyzdžiui, neseniai pasirodžiusiame Europos Komisijos puslapyje, skirtam kovai su klaidinga informacija, apžvelgtos visos trys A.Kirkučio išvardintos teorijos. Visos jos – paneigtos.

Europos Sąjungos (ES) išorės veiksmų tarnybos strateginės komunikacijos padalinio „Euvsdisinfo“ analitikai pastebėjo, kad tokį pandemijos vertinimą itin aktyviai skatina Kremliaus šalininkų tinklas.

Apie bandymus B.Gatesą sieti su pandemija rašėme ne kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius