Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 16

„Microsoft“ turi patentą žmonių ženklinimo implantais technologijai. Ar tikrai?

Feisbuke skelbiama informacija neva „Microsoft“ kuria implantus, kurių pagalba bus sekami žmonės. Įrašas skelbia pastaruoju metu gajų „čipavimo“ naratyvą, susijusį su žmonių sekimu ir vakcinacija.
Sąmokslo teorijų apie Billą Gatesą šalininkas
Sąmokslo teorijų apie Billą Gatesą šalininkas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Billo Gateso įmonė PINO (Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacija) oficialiai užpatentavo „Chip People“ – žmonių čipus“, – skelbiama feisbuko puslapyje „Tia RA“.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Nuo įrašo paskelbimo gegužės 14 d., socialiniame tinkle juo pasidalinta daugiau nei 300 kartų.

Įraše paaiškinama, kad patente teigiama, jog žmonėms bus implantuojama mikroschema, kuri seks kūno duomenis, o už tam tikrų kriterijų išpildymą leis uždirbti kriptovaliutos.

Klaidų kratinys

Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacija (ang. World Intelectual Property Organization, WIPO) nepriklauso nei Billui Gatesui, nei „Microsoft“.

1970 m. WIPO įkūrė Jungtinių Tautų Organizacija (JTO), jai priklauso 193 valstybės, tarp jų ir Lietuva. WIPO paskirtis – skatinti patentų kūrimą, apsaugą ir vienodus reguliavimo standartus. 95 proc. organizacijos pajamų atkeliauja iš mokesčių už patentus.

Įraše pateikiama nuoroda nuveda ne į patentą, o paraišką patentui gauti. Šios publikacijos rašymo metu, paraiška nebuvo patvirtinta.

Nors įraše skelbiama paraiška gauti patentą numeriu WO2020060606, tikrasis paraiškos numeris – WO2020060606A1. Nors paraišką 2019 m. birželį išties pateikė „Microsoft Technology Licensing“, nieko bendro su implantais ji neturi.

Patento paraiškos duomenys yra vieši, juos gali skaityti kiekvienas norintis. Paraiškoje nerasime nei vieno žodžio apie implantus į žmogaus kūną.

Priešingai, pažymima, kad technologijai naudojami duomenis galėtų būti gaunami „kompiuterio, išmaniojo telefono, planšetinių kompiuterių, nešiojamųjų kompiuterių ar kitų išmaniųjų įrenginių“ pagalba.

Paraiškoje gauti patentą taip pat teigiama, kad technologijai gali būti naudojami nešiojami sensoriai, pavyzdžiui tokie, kokius žmonės naudoja bėgiodami širdies ritmo dažniui stebėti. 38 lapų paraiškoje nėra nei vieno žodžio apie implantus.

„Scanpix“/AP nuotr./Išmaniosios apyrankės
„Scanpix“/AP nuotr./Išmaniosios apyrankės

15min vertinimu, įrašas yra klaidingas. Nei B.Gatesas, nei „Microsoft“ nėra Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacijos savininkai, o pateiktame patente nėra kalbama apie implantuojamų mikroschemų technologiją, „čipavimą“.

Tai nėra pirmas kartas COVID-19 pandemijos metu, kuomet Lietuvoje skelbiama klaidinga informacija žmonių ženklinimo tema.

Siejo ir su velniu

JAV faktų tikrintojai Snopes.com balandį pastebėjo, kad socialiniuose tinkluose buvo pasirodę ir daugiau nepagrįstų su paraiška patentui gauti susijusių teiginių.

„Qanon“ sąmokslo teorijos šalininkai patento numeryje įžvelgė tris šešetus ir priėjo išvados neva paraiška susijusi su velnio garbintojais. Tiesa, likę 11 skaičių patento numeryje apžvelgti nebuvo.

B.Gatesas COVID-19 pandemijos metu sulaukia išskirtinio sąmokslo teoretikų dėmesio. Pasak Lidso universiteto dėstytojo ir knygos „Rusiška sąmokslo kultūra“ autoriaus Iljos Jablokovo, angliškai kalbančiose šalyse gyvuoja du šios sąmokslo teorijos variantai.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Melinda Gates ir Billas Gatesas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Melinda Gates ir Billas Gatesas

Pirmasis: B.Gatesas surengė pandemiją, kad įsigautų į sveikatos apsaugos sistemas ir nužudytų dalį žmonių populiacijos koronaviruso vakcinomis. Antrasis variantas: prisidengdamas kova su pandemija, B.Gatesas nori visiems gyventojams įdiegti lustus, kad galėtų juos kontroliuoti.

B.Gatesas kartu su žmona Melinda valdo „Bill & Melinda Gates Foundation“, kuriam priklauso 46,8 mlrd. dolerių vertės kapitalas. Neseniai „Financial Times“ duotame interviu jis pažadėjo, kad visos fondo pajėgos bus skirtos kovai su koronavirusu.

Kovą B.Gatesas pasitraukė iš „Microsoft“ bei investicijų bendrovės „Berkshire Hathaway“ valdybų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius