Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 01

Seimo pirmininkė panaikino NSGK nario Aleksandro Sacharuko leidimą dirbti su slapta informacija

Seimo pirmininkė Irena Degutienė antradienį pasirašė potvarkį, kuriuo parlamento Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariui, buvusiam Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininkui Aleksandrui Sacharukui panaikintas leidimas dirbti su įslaptinta informacija.
Aleksandras Sacharukas
Aleksandras Sacharukas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Opozicinės Krikščionių partijos frakcijos narys A.Sacharukas nebegalės dirbti su informacija, kuri pažymėta grifu „Visiškai slaptai“.

Parlamentaras antradienį BNS sakė skųsiąs leidimo atėmimą, nes tokiam žingsniui nematąs pagrindo.

Leidimas panaikintas atsižvelgus į Valstybės saugumo departamento (VSD) teikimą.

Jis grindžiamas Konstitucinio Teismo spalio pabaigoje priimtu nutarimu, kad A.Sacharukas šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, nes parlamento posėdžiuose naudojosi kolegos Lino Karaliaus pažymėjimu ir balsavo už jį priimant įstatymus.

VSD teikimą Seimas gavo vasario 14 dieną. Departamentas teigia, kad A.Sacharuko veiksmai – naudojimasis L.Karaliaus Seimo nario pažymėjimu per plenarinius posėdžius ir sąmoningas balsavimas už jį aštuonis kartus – duoda pakankamą pagrindą abejoti parlamentaro patikimumu.

„A.Sacharukas dėl asmeninių savybių (yra nesąžiningas) netinka darbui su įslaptinta informacija“, – rašoma VSD teikime.

Leidimą dirbti su slapta informacija A.Sacharukui turėjo iki 2013 metų gruodžio 15 dienos.

Parlamentaras teigė, kad jo nenustebino I.Degutienės potvarkis, nes esą jau po apkaltos NSGK pirmininkas Arvydas Anušauskas ir krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė jam pareiškė, jog leidimas dirbti su slapta informacija bus atimtas.

„Taip ir atsitiko. Tačiau pagal įstatymą aš nematau pagrindo, dėl ko man atimti leidimą. Jau 16 metų turiu tą leidimą. Matyt, dabar sieks izoliuoti nuo komiteto“, – svarstė A.Sacharukas.

Jis teigė nežinąs, kaip galėsiąs dirbti NSGK be leidimo susipažinti su slapta informacija. Politikas neatmetė galimybės pereiti į kitą komitetą.

A.Sacharukas BNS sakė VSD teikimą ir Seimo pirmininkės potvarkį skųs Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijai, o jeigu reikės – ir teismui.

Pernai lapkritį A.Sacharukui parlamente buvo surengtas apkaltos procesas, tačiau neužteko parlamentarų balsų, kad būtų panaikintas šio Seimo nario mandatas.

Praėjusių metų lapkričio 15 dieną A.Sacharukas paties prašymu atleistas iš Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininko pareigų. Tačiau jis liko dirbti NSGK.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius