Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 05 19

Šemeta išsaugojo postą (papildyta 16.12)

Seimas po svarstymo nepritarė finansų ministro Algirdo Šemetos atsakymams į interpeliacijos klausimus, tačiau slapto balsavimo metu valią išreiškė tik 56 parlamentarai, todėl A.Šemeta postą išsaugojo.
Sutarties pasirašymas
Algirdas Šemeta / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Seimo seniūnų sueiga A.Šemetos interpeliacijos klausimą iš antradienio darbotvarkės buvo išbraukusi – esą ir taip svarstomi sudėtingi ir ilgi klausimai – prezidento veto, Panevėžio teisėjų teisinės neliečiamybės panaikinimas.)

Tačiau opozicija pasiekė, kad klausimas būtų grąžintas į darbotvarkę – esą jį išbraukus, būtų buvęs pažeistas Seimo statutas.

Redakcinė komisija nesusitarė

Parlamentarams buvo parengti du nutarimo projektai – redakcinė komisija užregistravo nutarimo projektą, kuriame siūloma pritarti ministro atsakymams į interpeliacijos klausimus – jei bus priimtas šis nutarimas, dėl nepasitikėjimo balsuojama nebus.

Komisiją, sprendusią finansų ministro likimą, sudarė 11 narių, tačiau vienam nedalyvavus posėdyje, balsai pasiskirstė po lygiai ir tik pirmininko nuomonė lėmė, kad siūloma pritarti ministro atsakymams į klausimus.

Ne visi valdantieji palaikė ministrą

Liberalcentristas Žilvinas Šilgalis kalbėjo, kad A.Šemeta turi pripažinti savo klaidas ir atsakymai, kuriais nepripažinta nė viena klaida, negali tenkinti nė vieno Seimo nario. „Bet tai nereiškia, kad iškart turime pulti ir interpeliuoti ministrą – reikia žiūrėti į naudą valstybei“, – teigė valdančiosios koalicijos narys.

Konservatorius Kęstutis Masiulis teigė, kad, jo požiūriu, finansų ministras dirba labai gerai, ir abejojo, ar nors vienas jį kaltinančių galėtų ką nors geriau pasiūlyti. „Taupoma buvo socialiai teisingai, strategiškai tikslingai. Šiam žmogui norimos išreikšti asmeninės emocijos dėl krizės poveikio – paprasčiausiai ieškome atpirkimo ožio“, – kalbėjo K.Masiulis.

Opozicija: matėme arogantišką pasisakymą ir pasiuntimą

Jam prieštaravo „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis – esą nė vieno save gerbiančio Seimo nario negalėjo tenkinti jo atsakymai į interpeliacijos klausimus. „Mes matėme arogantišką ministro pasiuntimą Seimo narių, kurių klausimai jam nepatiko, toli toli. Jei nepasakysime, kad tokiems atsakymams nepritariame, tai bus Seimo, kaip institucijos, negerbimas“, – teigė V.Mazuronis.

„Visi buvo aplinkui kalti – ir socialdemokratai, ir Gediminas Kirkilas, ir pasaulio krizė, tik jis vienas ne. Todėl tie atsakymai mūsų netenkina, o dėl to, ką jis atsakė kai kuriems Seimo nariams (Vilijai Blinkevičiūtei – 15min.lt), jo laukia svarstymas Etikos ir procedūrų komisijoje“, – nepritarti ministro atsakymams siūlė socialdemokratas Algirdas Sysas.

Kubilius: tvirtose koalicijose taip neturėtų būti

Seimas 72 balsų dauguma pritarė antrajam nutarimui – A.Šemetos likimas buvo sprendžiamas slaptu balsavimu. Tai, kad yra nepatenkinti A.Šemetos atsakymais, pareiškė ir dalis valdančiųjų.

Premjeras Andrius Kubilius teigė, kad toks Seimo balsavimas yra rinkimų žaidimai, ir nesiėmė spėlioti, kaip baigsis slaptas balsavimas dėl nepasitikėjimo A.Šemeta. „Aš manau, kad normaliose tvirtose koalicijose taip neturėtų būti, bet kadangi yra rinkimų metas, yra partijų, kurioms sunku rasti kokių nors kitų įrankių, kaip save parodyti, į tai žiūriu labai paprastai“, – prieš balsavimą kalbėjo ministras pirmininkas.

Papildyta 15.49 Slaptai balsavo 56 Seimo nariai, o ministrui atstatydinti būtų reikėję 71 balso. Balsavime nedalyvavo beveik visi valdantieji, išskyrus tris „prisikėlėjus" – Saulių Stomą, Ligitą Kernagį ir Mantą Varašką.

Papildyta 16.12 Rasti 44 galiojantys biuleteniai ir 12 sugadintų. Už  interpeliaciją balsavo 42, susilaikė 2 parlamentarai.

A.Kubilius dėkojo koalicijos partneriams už tokį sprendimą. Jis teigė tikintis, kad opozicija pradės suprasti ir savo atsakomybę ne tik už praeitį, bet ir už nelengvą dabartį. Socialdemokratas Zigmantas Balčytis premjerui priminė, kad pagrindinis opozicijos uždavinys – išryškinti valdančiųjų klaidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius