Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 24 /09:40

Skandalas Vilniuje: įtariama, kad konservatoriaus Vido Urbonavičiaus sūnus į darželį pateko neteisėtai

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos TS-LKD frakcijos seniūnas Valdas Benkunskas antradienio rytą išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad jis kreipėsi į Savivaldybės kontrolierių ir Vidaus audito skyrių dėl skubaus audito atlikimo. Savo tyrimą atlieka ir Vilniaus savivaldybė. Įtariama, kad tarybos narys konservatorius Vidas Urbonavičius darė spaudimą savivaldybės tarnautojams, kad jo vaikas į darželį patektų be eilės. V.Urbonavičius šiuos įtarimus vadina kerštu ir teigia nedaręs nieko neteisėto.
Vidas Urbonavičius
Vidas Urbonavičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip rašoma V.Benkunsko pranešime, „prašoma nustatyti, ar frakcijos nario Vido Urbonavičiaus sūnui buvo teisėtai paskirta vieta savivaldybės lopšelyje-darželyje „Žirniukas“. Politiko sūnus pagal Vilniaus miesto savivaldybės tarybos patvirtintą tvarką į darželį pateko praėjusių metų rudenį, kuomet buvo įsteigtos papildomos vietos darželio grupėse.

Patikrinimą inicijavo patys

„Frakcijos kreipimasis inicijuotas siekiant patikrinti, ar politiko sūnus pateko į savivaldybės darželį pagal visus teisės aktų reikalavimus, skaidriai ir be neteisėtos politikų įtakos. Siekdami visiško atvirumo ir nešališkumo prašome ištirti, ar V.Urbonavičiaus sūnaus vieta eilėje į pasirinktą darželį galėjo būti neteisėtai koreguota“, – kreipimesi nurodo TS-LKD frakcijos seniūnas V.Benkunskas.

Frakcijos nario V.Urbonavičiaus teigimu, jo šeima užregistravo sūnų į 5 skirtingus savivaldybės darželius įprasta tvarka elektroninėje sistemoje.

„Suprasdamas, kad esu viešas asmuo, noriu, kad tyrimas atsakytų į visus klausimus ir paneigtų bet kokias abejones, jog mano sūnui vieta darželyje buvo suteikta neteisėtai“, – teigė politikas.

Kalbėdamas su 15min V.Urbonavičius tvirtino, kad jokių neteisėtų veiksmų jis nesiėmė ir spaudimo niekam nedarė: „Esu viešas asmuo ir būtų kvaila elgtis kaip nors kitaip. Taip, bendravau su vicemeru, kai eilės pradėjo kažkaip keistai judėti. Mes buvome antri eilėje, paskui pasidarėme 21-i, paskui septinti, paskui šešti. Tai kiekvienas tėvas turbūt norėtų žinoti, kas čia vyksta, ypač žinant, kaip čia viskas buvo su elektroninėmis eilėmis.“

Meras: direktorius parašė prašymą atleisti iš darbo

Esu viešas asmuo ir būtų kvaila elgtis kaip nors kitaip, – sakė V.Urbonavičius.

Tuo tarpu Vilniaus meras Remigijus Šimašius išplatino pranešimą socialiniame tinkle „Facebook“. Jis remiasi savo patarėjo Povilo Poderskio ir E.miesto departamento darbuotojų duomenimis.

„Sugedimas (lot. corruptio) – arčiau nei galvojame. Priėmimas į darželius ilgą laiką buvo viena iš labiausiai korupcijos užnuodytų sričių – bent jau Vilniaus tautosaka taip teigia. Tapęs meru iš karto ėmiausi pertvarkyti priėmimo į darželius tvarką. Padarėme ją logiškesnę, nelūžtančią ir skaidrią – visi duomenys kaip ant delno. Ačiū už tai mano patarėjui Povilui Poderskiui ir E. miesto departamentui.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Kad viskas tikrai būtų švaru nuo korupcijos, paprašiau Povilo, kad vis pažiūrėtų šią sritį. Ir še tau kad nori naujiena – nors visiems turėjo būti aišku, kad viskas čia skaidru ir jokioms maklėms ne vieta, išlindo atvejis, kai sistema akivaizdžiai apeita. Ne, eilė nesukaitaliota. Tačiau į grupę priskirta daugiau vaikų, nei fiziškai telpa, nei yra savivaldybės politika, negana to – ne to amžiaus grupės“, – rašo meras.

Šiuo atveju kyla rimtas pagrindas manyti, kad departamento vadovas ir specialistė tiesiog neatlaikė tarybos nario spaudimo, – tvirtina R.Šimašius.

Jis tikina pasikvietęs Švietimo departamento vadovą, kuris supratęs klaidą jau parašė prašymą atleisti iš darbo.

„Normaliomis sąlygomis jį iš karto patenkinčiau. Tačiau ne šiomis. Nes šiuo atveju kyla rimtas pagrindas manyti, kad departamento vadovas ir specialistė tiesiog neatlaikė tarybos nario spaudimo. Spaudimą, panašu, patyrė ir kitas – E. miesto departamentas, bet atlaikė“, – tvirtina meras.

Anot R.Šimašiaus, „nereikia atpirkimo ožių – reikia, kad visi žinotų tiesą, ir atsakomybę prisiimtų pirmiausia žaidimo užsakovai“. „Ir man nesvarbu šiuo atveju, kas tas tarybos narys. Akivaizdu, kad visų pirma tai politiko etikos ir atsakomybės klausimas. Tyrimas dėl spaudimui pasidavusių savivaldybės darbuotojų, be abejo, taip pat bus pradėtas“, – baigia savo rytinį įrašą meras.

Vadina kerštavimu

V.Urbonavičius tai vadina kerštavimu už nepalankią miestą valdantiems liberalams nuomonę. Jis priminė autobusų pirkimo konkursą, dėl kurio sprendimas priimtas kitoks, nei norėjo Liberalų frakcija, o jis buvęs vienas aršiausių priešininkų ir savo nuomonę išsakė garsiai bei aštriai. Tai esą ir esanti priežastis, kodėl dabar būtent jis pateko į tokią mėsmalę.

P.Poderskis 15min sakė, kad šia istorija susidomėta, kai buvo gautas kiek netradicinis skundas – tėvai skundėsi, kad juos grąžintų atgal į laukimo eilę, nes jiems netinka, jog jų vaiką siunčia į 4–6 metų vaikų grupę, nors priimtas jis buvo į 1,5–3 metų grupę.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remontuojamas vaikų darželis „Žolynas“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vaikų darželis

„Mums iš karto kilo įtarimas. Pradėjome analizuoti situaciją, klausinėti žmonių. Paanalizavome situaciją ir sužinojome, kad tie žmonės buvo realiai spaudžiami daryti pakeitimus eilėje, kad tas vaikas be eilės patektų į darželį. Pasižiūrėjome, kaip vyko tas procesas, matėme, kad buvo padidintas į grupę patekusių vaikų skaičius, priimti visi 6 vaikai, tarp jų – ir šeštas eilėje buvęs tas, „reikalingas“, vaikas“, – pasakojo P.Poderskis.

Pasak mero patarėjo, be priežasties grupės padidinimai nedaromi, todėl tyrimas tęsėsi – klausinėta Švietimo departamento direktoriaus, specialistės, kuri atsakinga už šį klausimą. Ir esą paaiškėjo, kad bandyta įtaką daryti E.miesto departamento darbuotojams, tačiau nesėkmingai, o su Švietimo departamento darbuotojais, anot P.Poderskio, tam politikui „pasisekė labiau“.

„Priimti visi šeši vaikai netelpa į grupes, todėl visiems tiems, kurie nėra tas vaikas, pasiūlyta eiti į 4–6 metų grupę. Tie vaikai yra vos metų ar pusantrų, o jų tėvams siūloma eiti į darželį su 4, 5, 6 metų vaikais, tai yra baisu. Priėmė tą vieną ir išėjo va taip“, – teigė P.Poderskis.

Dainiaus Cuberos nuotr./Povilas Poderskis
Dainiaus Cuberos nuotr./Povilas Poderskis

Tie vaikai yra vos metų ar pusantrų, o jų tėvams siūloma eiti į darželį su 4, 5, 6 metų vaikais, tai yra baisu. Priėmė tą vieną ir išėjo va taip, – sakė P.Poderskis.

Vilniaus miesto savivaldybė priėmimą į darželius organizuoja pagal 2015 m. lapkričio mėn. miesto taryboje patvirtintą tvarką. Visi duomenys apie priimtus ir eilėje laukiančius vaikus, neskelbiant asmens duomenų, yra vieši ir atvirai prieinami.

Svarstys etikos sargai

Vilniaus savivaldybės Liberalų frakcija išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad kreipėsi dėl klaidos ištaisymo ir į Etikos komisiją, prašydama įvertinti politiko veiksmus ir jų padarinius.

„Žinia įsiutino. Dėjome ir vis dar dedame milžiniškas pastangas, kad vietų darželiuose gavimo sistema būtų skaidri, visiems aiški ir kiekvienas vilnietis joje turėtų lygias galimybes. Toks ciniškumas sukrečia. Kol dalis vilniečių laukia eilėje arba naudojasi 100 eurų kompensacija, kažkas nusprendžia pasinaudoti vilniečių suteiktu pasitikėjimu ir tapti svarbesnis už kitus.

Belieka pasidžiaugti, kad sistemą sukūrėme tokią, kad net ją apgavus yla iš maišo išlenda greitai. Dabar privalome užtikrinti, kad būtų apginti vilniečių interesai ir atkurtas teisingumas: nuodugniai aiškinsimės situaciją ir sieksime atitaisyti padarytą žalą“, – teigia pranešime Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas Vincas Jurgutis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius