-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 09 28 /12:05

Socialdemokratai skelbia karą? Remigijus Šimašius ir Gabrielius Landsbergis skundžiami prokurorams

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), viena iš keturių Vilnių valdančių politinių jėgų, koalicijos partnerių veiksmuose įžvelgia nusikaltimą. Dėl liberalų ir konservatorių veiklos Vilniuje LSDP Seimo frakcija kreipiasi į Generalinę prokuratūrą.
Gabrielius Landsbergis ir Remigijus Šimašius
Gabrielius Landsbergis ir Remigijus Šimašius / Luko Balandžio, Juliaus Kalinsko / 15min.lt nuotr.

Socialdemokratai įtaria, kad liberalai sudarė sąlygas pasipelnyti naujojo konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio šeimai. Prokurorams skundžiamas sprendimas papildomus pinigus skirti tėvams, kurie negavo vietos valstybiniuose sostinės darželiuose ir savo atžalas leidžia į privačius.

Kol Seimo socialdemokratai tvirtina, kad R.Šimašius G.Landsbergio šeimą praturtino puse milijono eurų, Vilniaus socialdemokratai neslepia nuostabos dėl tokių partijos kolegų veiksmų. Pakaušį kasosi ir Vilniaus meras.

Kaltinimų vertė – pusė milijono eurų

„Vilniaus miesto savivaldybė, vadovaujama Liberalų sąjūdžio nario mero Remigijaus Šimašiaus, iš anksto paskelbė, kad nuo 2015 m. rugsėjo 1 d. mokės po 100 eurų kompensaciją per mėnesį kiekvienam vaikui, nepatekusiam į valstybinę ir leidžiamam į privačią ikimokyklinę įstaigą.

Kai kurie privatūs darželiai prieš šitą terminą žymiai pakėlė kainas. Patys tėvai viešai paskelbė savo įtarimus, kad privatūs darželiai naudojasi tuo, kad savivaldybė privačių darželių kainas paskelbė kontroliuosianti tik nuo rugsėjo 1 d., o sutartys sudaromos iki šios datos ir jau pakeltomis kainomis. Vienas labiausiai kainą pakėlusių sostinės privačių darželių – Austėjai Landsbergienei priklausantis „Vaikystės sodas“. Ši įstaiga mokesčius už darželį šią vasarą staiga kilstelėjo 30 eurų, kaip tik po pranešimo apie savivaldybės ketinimus skirti papildomų lėšų vaikams, lankantiems privačius darželius. Prašome ištirti žiniasklaidos teiginius ir įtarimus, kad tokiu kompensavimo būdu Vilniaus miesto meras R.Šimašius parėmė TS-LKD partijos pirmininko G.Landsbergio šeimos verslą 0,5 mln. eurų“, – teigiama LSDP frakcijos pranešime.

Ir tai dar ne viskas – socialdemokratai prašo, kad prokurorai papildomai narstytų A.Landsbergienės verslą.

„Tai ne pirmi viešoje erdvėje G.Landsbergio šeimos verslui mesti įtarimai dėl piktnaudžiavimo. Prieš kelerius metus G.Landsbergio žmonos Austėjos Landsbergienės valdoma UAB „Karalienės Mortos mokykla“ buvo pradėta kurti už neįvardytą, kalbama, nepagrįstai mažą kainą iš valstybinės įmonės „Lesto“ (kitomis žiniomis – iš UAB „NT valda“, kuri taip pat priklauso „Lietuvos energijos“ įmonių grupei) nuomojantis patalpas adresu Gervėčių g. 4, Vilnius. Valstybinė įmonė prieš perleisdama šias patalpas nuomininkams jas suremontavo. Atsižvelgiant į tai, prašome ištirti, kokiomis sąlygomis buvo išnuomotas minėtas valstybės turtas ir ar tuo nepadaryta žalos valstybės interesams“, – teigiama pranešime. 

Socialdemokratai prieš socialdemokratus

Sostinės vicemeras, socialdemokratas Gintautas Paluckas 15min.lt teigė nustebęs dėl LSDP frakcijos Seime kreipimosi. Jis neslėpė, kad partijos kolegos Seimo nariai Vilniaus socialdemokratų lyderiams nieko apie tai nesakė.

„Aišku, naujiena. Seimo frakcija nei klausė, nei teiravosi apie situaciją apskritai“, – pečiais traukė G.Paluckas.

Vicemeras partijos kolegų iniciatyvos nepalaiko ir nieko nusikalstamo R.Šimašiaus veiksmuose nemato. 

„Nors mes ir prieštaravome tai tvarkai (dėl 100 eurų skyrimo privačius darželius lankančių vaikų tėvams, – aut. past.) ir manome, kad ji nepakankamai socialiai teisinga, sakau tiesiai šviesiai – kol kas nieko nusikalstamo mes čia neįžvelgiame. Jeigu būtume įžvelgę ar bent įtarę, mes nebūtume taip ramiai savivaldybėje sėdėję. Bet gal Seime matyti geriau“, – partijos kolegoms įgėlė G.Paluckas. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gintautas Paluckas apie partiečių kreipimąsi į prokurorus sužinojo iš žiniasklaidos
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gintautas Paluckas apie partiečių kreipimąsi į prokurorus sužinojo iš žiniasklaidos

Politiko nuomone, jei LSDP Seimo frakcija būtų bent pasitarusi su bičiuliais iš Vilniaus tarybos, tokio kreipimosi į prokurorus nebūtų buvę. „Dabar užduodami klausimai prokuratūrai, į kurių didžiąją dalį gali atsakyti pati savivaldybė“, – stebėjosi G.Paluckas.

R.Šimašius koalicijos nedrebina

LSDP pareiškimas nustebino ir Vilniaus merą. „Absoliuti nesąmonė“, – 15min.lt sakė R.Šimašius.

Savo veiksmuose meras nemato nei nusikaltimo, nei paramos G.Landsbergio šeimos verslui.

„Ką parėmiau – tai apie 3 tūkstančius ar daugiau vilniečių, kurie negavo vietos valdiškame darželyje“, – tęsė R.Šimašius.

Paklaustas, ar LSDP pareiškimas turės poveikio Vilniaus valdančiosios koalicijos darbui, politikas teigė neketinantis atsišaudyti. 

„Kai mes sudarinėjome koalicijos sutartį, socialdemokratai labai aiškiai sakė, kad jie nelinkę pritarti šitam sprendimo projektui. Ir jie koalicijos sutartyje turi labai aiškią išlygą, kad jie neįsipareigoja to paremti. Čia yra jų politinė nuostata – viskas gerai“, – sakė R.Šimašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius