-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 16

Socialiniai tinklalapiai tapo neapykantos kurstymo židiniu

Socialiniai tinklalapiai turi ir blogąją pusę – jie tampa neapykantos kurstymo židiniu. Juose apstu tyčiojimosi bei grasinimų susidoroti su homoseksualiais ir biseksualiais žmonėmis.
„Facebook“ logotipas
„Facebook“ logotipas / „Scanpix“ nuotr.

Generalinės prokuratūros specialiųjų tyrimų skyriaus prokurorė Rita Vaitekūnienė sako, kad prieš Vilniaus gėjų paradą gegužės 8 d. skundų dėl neapykantos kurstymo internete pasipylė itin daug.

„Bylų dėl neapykantos užtektinai daug. Dabar dominuoja bylos dėl neapykantos homoseksualių žmonių atžvilgiu“, – teigia R.Vaitekūnienė. Anot jos, tik vienas asmuo buvo išteisintas, kiti – beveik pusė šimto – nubausti realia bausme.

Generalinės prokuratūros specialiųjų tyrimų skyriaus vyriausiasis prokuroras Rimvydas Valentukevičius pažymėjo, kad internete padaroma absoliuti dauguma neapykantos kurstymo nusikalstamų veikų. „Ypač tai susiję su neapykantos kurstymu prieš homoseksualios orientacijos žmones. Nuteisti asmenys taip pat tik už internetinius komentarus prieš homoseksualius žmones“, – sako R.Valentukevičius.

Lietuvos žmogaus teisių centras Generalinei prokuratūrai pateikė skundą dėl socialiniame tinklalapyje „Facebook“ atsiradusios grupės „Aš esu už muštynes ir jas palaikančius žmones 2010-ųjų gegužę!“. Šios grupės įkūrėjas ragina surengti masines muštynes gegužės 8 d. Grupėje esantys beveik 200 „gerbėjų“ palaiko šią idėją ir taip pat agituoja už muštynes. Generalinė prokuratūra ėmėsi tirti šį skundą.

Beje, „Facebook“ yra ir daugiau panašių grupių. Štai „Aš esu prieš homoseksualistų paradą Vilniuje 2010 gegužę“ turi beveik 18 tūkst. „gerbėjų“! Vardą ir pavardę nurodantys žmonės viešai siūlo „žudyti, šaudyti“ homoseksualus. Juos tapatina su zoofilais ir nekrofilais. Šioje grupėje galima rasti ir save aktyviais patriotais vadinančius, nacionalistų eitynėse dalyvaujančius asmenis.

Baudžiamajame kodekse numatyta, jog už interneto komentaruose skatinamą neapykantą ar kurstymą diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Už kurstymą smurtauti bei fiziškai susidoroti gresia dar griežtesnė bausmė – laisvės atėmimas iki trejų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius