Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 09 28

Socialiniuose tinkluose platinama raštiško sutikimo seksui forma, tačiau neskubėkite ja naudotis

Seimo narių Morganos Danielės ir Ievos Pakarklytės pasiūlytas planas kovai su seksualiniu smurtu sukėlė daugybę diskusijų interneto erdvėje. Nors teisės akto projekto vis dar nėra, socialiniame tinkle „Facebook“ jau platinamas neva raštiško sutikimo lytiniams santykiams pavyzdys. Tačiau tai tėra pokštas, o ne oficialus dokumentas.
Morgana Danielė
Morgana Danielė / Asmeninio archyvo nuotr.

Socialiniuose tinkluose užvirė tikra pykčio banga – internautai ciniškai svarstė, ar dabar teks sutikimą lytiniams santykiams duoti tiesiog raštu, ar teks užtvirtinti jį notariškai, netrūko pasipiktinusių valstybės bandymu reguliuoti privatų gyvenimą, o idėjos iniciatorės sulaukė daugybės pagiežingų ir necenzūrinių žinučių.

Atsirado net patikėjusių, kad raštiško sutikimo reikės ir santuokoje ar kartu gyvenančioms poroms prieš kiekvieną sueitį.

Internete – ironiškos reakcijos į siūlomą iniciatyvą
Internete – ironiškos reakcijos į siūlomą iniciatyvą

Tačiau parlamentarės nei pristatydamos idėją, nei vėliau nekalbėjo apie raštiškus sutikimus lytiniams santykiams.

Kaip portale manoteises.lt pasirodžiusioje publikacijoje išaiškino Lietuvos žmogaus teisių centro teisininkė Monika Guliakaitė-Danisevičienė, buvo kalbama apie Baudžiamojo kodekso pakeitimus.

„Siekiant apsaugoti nukentėjusiuosius nuo seksualinio smurto bei mažinti aukų kaltinimo (angl. victim blaming) (1) fenomeną, siūloma keisti Lietuvos Respublikos baudžiamąjį kodeksą taip, kad išprievartavimo ar išžaginimo faktas būtų nustatomas ne vadovaujantis spaudimu atlikti tam tikrus veiksmus, o aiškinantis, ar buvo aiškus ir nedviprasmiškas abiejų šalių sutikimas seksualiniams veiksmams.

Kitaip tariant, reikėtų įrodyti ne tai, ar nukentėjęs asmuo priešinosi ir aktyviais veiksmais stengėsi užkirsti kelią seksualiniam smurtui, o tai, kad galimas smurtautojas (-a) nepaisė to, jog abipusio sutikimo seksualiniams veiksmams nėra“, – akcentavo teisininkė.

Žada spręsti įsisenėjusias problemas

Anot M.Danielės, vienos projekto iniciatorių, ketinama siūlyti Baudžiamojo kodekso 151-ojo straipsnio pakeitimą.

Šiame straipsnyje numatyta atsakomybė žmonėms, verčiantiems kitus lytiškai santykiauti.

Pasak jos, šiuo metu šis straipsnis nėra tinkamas.

„Lietuvos teisės aktuose nurodoma arba fizinio smurto prielaida, arba psichologinis smurtas yra visoks kitoks.

Tai reiškia, kad žmonės nesikreipia, nes galbūt nėra suprantama formuluotė. Be to, tas pokytis, kuris vyksta Europoje, yra apie tai, kad nereikia išvardinti, koks ten tas smurtas prieš jus taikomas.

Iš principo nesvarbu, koks smurtas prieš jus taikomas – jeigu nėra jūsų sutikimo, tai šitas veiksmas tampa nusikaltimu“, – tvirtino M.Danielė.

Šiuo metu 13 Europos valstybių: Belgija, Kroatija, Kipras, Danija, Vokietija, Graikija, Islandija, Airija, Liuksemburgas, Malta, Švedija, Jungtinė Karalystė ir neseniai prie šalių būrio prisijungusi Ispanija, seksą be sutikimo laiko išprievartavimu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius