Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 02 29 /15:12

STT: Gedvydas Vainauskas Rolandui Paksui siūlė kyšį dėl „Norfos“ parduotuvės

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) skelbia detales tyrimo, kuriame pirmadienį kaip specialusis liudytojas apklaustas „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderis Rolandas Paksas. Pareigūnai įtaria, kad veikdamas „Norfos“ naudai „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės vadovas Gedvydas Vainauskas susitarė su R.Paksu, kad šis už kyšį paveiks Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos darbuotojus, kad šie leistų eksploatuoti parduotuvę Prienuose. STT nurodo, kad įtarimų R.Paksui pareikšti dar negali dėl jo turimos teisinės neliečiamybės. Jos naikinti kol kas taip pat neprašoma.
Rolandas Paksas ir Gedvydas Vainauskas
Rolandas Paksas ir Gedvydas Vainauskas / 15min nuotr.

Pats R.Paksas po apklausos patvirtino, kad STT domino jo santykiai su „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės akcininku Gedvydu Vainausku bei prekybos tinklu „Norfa“. Tai iš esmės patvirtina ir STT. Negana to, STT meta kaltinimus ne tik dėl vieno prekybos tinklo reikalų protekcijos, bet ir dėl bandymo paveikti tyrimą dėl sukčiavimo atliekančius pareigūnus. 

Skelbia apie didelį kyšį

Pirmiausiai STT akcentuoja įtariamo kyšininkavimo epizodą. Čia minimas ir G.V., STT aprašomas kaip „vienos iš žiniasklaidos įmonių vadovas“.

„Tiriamos aplinkybės dėl galimai daryto poveikio Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos tarnautojams, kad šie pripažintų tinkamu eksploatuoti vienam iš mažmeninės prekybos tinklų priklausantį naujai pastatytą prekybos centro pastatą Prienų mieste. 

D.Ryliškio nuotr./Pirmoji „Norfa“ šiemet atidaryta Šeduvoje.
D.Ryliškio nuotr./„Norfa“ parduotuvė

Ikiteisminio tyrimo metu gauta duomenų, kad vienos iš žiniasklaidos įmonių vadovas G.V., atstovaudamas kitų asmenų interesams, susitarė su vienos politinės partijos vadovu R.P., kad šis už didelės vertės, (daugiau nei 250 MGL) kyšį, pasinaudodamas savo įtaka politinės partijos nariams, dirbantiems Aplinkos ministerijoje, paveiks ministerijai pavaldžios institucijos – Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos – darbuotojus, kad šie leistų pradėti eksploatuoti Prienų mieste minėtam mažmeninės prekybos tinklui priklausantį prekybos centrąׅ“, – skelbia STT.

Šiame pranešime minimas G.V. – tai veikiausiai G.Vainauskas, o „vienas iš mažmeninės prekybos tinklų“ – nuo kaltinimų jau spėjusi atsiriboti „Norfa“.

Kyšis buvo siūlomas ir tyrėjams?

STT taip pat meta papildomų kaltinimų. Esą buvo siekiama paveikti ikiteisminį tyrimą dėl stambaus sukčiavimo, ir tam buvo pasitelktas „žiniasklaidos įmonių vadovas“.

„Taip pat tyrimo metu tiriamos aplinkybės dėl kito prekybos poveikiu atvejo, kuomet galimai buvo daromas poveikis ikiteisminį tyrimą dėl sunkaus finansinio nusikaltimo atliekantiems pareigūnams. Turima duomenų, kad pasinaudojant minėto vienos iš žiniasklaidos įmonių vadovo įtaka už kyšį buvo siekiama paveikti atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo stambiu mastu, kad jis būtų nutrauktas“, – teigiama STT pranešime.

R.Paksui įtarimų pareikšti dar negali

STT taip pat paaiškina, kodėl R.Paksas apklaustas ne kaip įtariamasis, o kaip specialusis liudytojas. Europos Parlamento narys turi teisinę neliečiamybę.

„Vadovaujantis Lietuvoje galiojančiais teisės aktais, teisinę neliečiamybę turintis asmuo, neatlikus tam tikrų privalomų teisinių procedūrų, negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn,  t. y. – negali būti apklausiamas kaip įtariamasis“, – teigiama STT pranešime.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė tikino, kad dėl kreipimosi į Europos Parlamentą su prašymu naikinti R.Pakso teisinę neliečiamybę bus kreipiamasi ikiteisminio tyrimo metu. 

„Kol kas priimto sprendimo dėl to nėra“, – E.Martinonienė sakė 15min.

Primename, kad po savo apklausos STT R.Paksas agentų veiksmus vadino Lietuvos demokratijos laidotuvėmis. Sykiu jis neslėpė, kad buvo klausiamas apie „Norfą“ ir G.Vainauską.

„Lietuvoje nustojo galioti demokratija. Kai 9 val. ryto keturi agentai iš STT atvyksta į valdančios politinės partijos pirmininko kabinetą ir po kiek laiko aš jų kabinete atsakau gal į keturis klausimus. Ar aš pažįstu [Gedvydą] Vainauską. Ar aš pažįstu „Norfos“ direktorių. Ar aš pažįstu viceministrą (Algirdą Genevičių, – aut. past.). Ir po to pasibaigia apklausa ir suteikiamas garbingas – aš dar jo neturėjau iki šiol – specialiojo liudytojo statusas. Aš manau, kad Lietuvoje demokratija šiandien pasibaigė“, – sakė R.Paksas.

VIDEO: STT apklaustas Rolandas Paksas: „Peržengtos visos demokratijos ribos“

Investavo 1,8 mln. eurų

Praėjusių metų rugsėjį Prienuose, Revuonos g. 66a, atidarytas naujas „Norfa“ prekybos centras. Tuomet bendrovė išplatintame pranešime spaudai teigė, kad parduotuvėje dirbs 26 darbuotojai.

Parduotuvės prekybos centro bendras plotas siekia apie 1,8 tūkst., o prekybos salės – 1,4 tūkst. kv. metrų.

Į naujo prekybos centro statybas ir įrangą investuota apie 1,8 mln. eurų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius