Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 01 17

Taip trumpėja eilės: Vilniaus savivaldybė priėmė vaikus į neveikiantį darželį

Vilniaus savivaldybė kartoja, kad eilės į sostinės vaikų darželius trumpėja. Prie to prisideda mokama 100 eurų kompensacija lankantiems privačias įstaigas, taip pat nauji darželiai bei papildomos vietos jau esančiuose. Tačiau į Antakalnyje naujai atidaromą darželį „Žolynas“ savo vaikus panorę vesti tėvai liko it musę kandę – darželį žadėta atidaryti jau rugsėjį, tačiau įkurtuvių nebuvo iki šiol.
Remontuojamas vaikų darželis „Žolynas“
Remontuojamas vaikų darželis „Žolynas“ / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Darželį-lopšelį „Žolynas“ suplanuota įkurti vaikų globos namų Antakalnyje patalpose, reorganizavus šią įstaigą. Naujasis darželis, kuriame bus apie 160 vietų (8 grupės), duris atverti turėjo pernai rugsėjį. Galbūt ne rugsėjo 1-ąją, tačiau tikrai tą mėnesį.

Pasirinko, nes tikėjosi patekti

Kaip 15min pasakojo Rūta (pavardė redakcijai žinoma – red.past.), šeima gyvena Žirmūnuose, tačiau ieškodami darželio savo vaikui jie išgirdo, kad rugsėjį Antakalnyje atsidarys naujas darželis ir norinčių ten nėra daug. Tad tikėdamiesi garantuotai patekti, tėvai pasirinko būtent šią ikimokyklinio ugdymo įstaigą.

„Tiesa, paskui sužinojau, kad visoms mamoms buvo tas pats sakoma – nėra vaikų. Mes į jį užsirašėme, patekome, gavome laišką, kad mūsų vaikas galės lankyti „Žolyno“ darželį ir kad darželis atsidarys rugsėjo mėnesį“, – apie apsisprendimą rinktis šią įstaigą pasakojo Rūta.

Dėl savo pasirinkimo ji jau pasigailėjo: žadėtas atidarymas rugsėjį buvo nukeltas, o kadangi moteriai reikėjo grįžti į darbą po vaiko auginimo atostogų, mažyliui teko skubiai ieškoti privataus darželio.

„Paskambinusi į savivaldybę klausiau, kaip čia yra, tai man buvo pasakyta, kad per remontą pakėlus grindų dangą atsivėrė supuvę vamzdynai, kuriuos reikia tvarkyti, todėl darbo – vos ne iki žiemos“, – sakė Rūta.

Spalio pabaigoje ją pasiekė Vilniaus savivaldybės laiškas, kad remontas darželyje vyksta ir atidarymas bus galbūt sausį, bet tėvai apie tai bus informuoti iš anksto. Tačiau iki šiol jokio pranešimo ji teigė nesulaukusi, tad vėl pradėjo domėtis pati. Ir sužinojo – įkurtuvės atidėtos iki kovo.

Tėvai, anot Rūtos, labiausia pasigenda informacijos – kas daroma, kiek laiko užtruks, ir pan. Esą, jei patys nesiteirauja Vilniaus savivaldybėje ar darželio direktorės, tai nieko ir nesužino. O nuvykę apžiūrėti darželio, jie teigia pamatę, kad remonto pabaigtuvėmis čia net nekvepia.

„Bijau, kad nors ir žada kovą, bet ateis ir vasara, ir kitas rugsėjis“, – nusivylimo neslėpė mama, kuri tikina, jog žinodama, kad tiek užtruks remontai, būtų, galbūt, pasirinkusi kitą darželį ir gal net į jį patekusi.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remontuojamas vaikų darželis „Žolynas“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remontuojamas vaikų darželis „Žolynas“

Įkurtuvės – kovą

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas žada, kad kovą įkurtuvės „Žolyne“ tikrai bus. O procesas užsitęsė dėl aplinkybių, kurias prognozuoti buvę sunku – tik pradėję remontuoti patalpas statybininkai pastebėjo, kad pirmajame aukšte po grindimis nutiestos šildymo sistemos vamzdžiai visiškai supuvo.

Pastatas iš lauko yra renovuotas, tik vidaus patalpos buvo apleistos: buvo sugriuvusi virtuvė, lakstė pelės, – sakė V.Benkunskas.

„Pastatas iš lauko yra renovuotas, tik vidaus patalpos buvo apleistos: buvo sugriuvusi virtuvė, lakstė pelės. Nusprendėme, kad reikia sutvarkyti vidų, truputį grupes paremontuoti, kur reikia, įrengti sanitarinius mazgus. Viešieji pirkimai užtruko ir rugsėjo 1 dienai nespėjome pabaigti, nors registracija į šį darželį vyko ir su kai kuriais tėvais jau net sutartys buvo pasirašytos vasarą. Turėjome apie 50 tokių sutarčių. Kai pamatėme, kad tikrai nespėsime iki rugsėjo 1 dienos, sustabdėme sutarčių pasirašymą ir įspėjome tėvus.

Spalio mėnesį atėjo rangovas ir pranešė, kad pakėlę grindų dangą rado sovietmečiu paklotą grindų šildymo sistemą, tie vamzdžiai buvo supuvę, todėl nusprendėme keisti visą šildymo sistemą. Darbai nebuvo nupirkti, tad teko organizuoti dar vieną pirkimą. Tėvus įspėjome, kad jeigu viskas gerai, lapkričio pabaigoje galėsime atidaryti darželį. Bet viešieji pirkimai užstrigo, Viešųjų pirkimų tarnyba turėjo pastabų, buvo apskundimų, tad viskas nusikėlė dar trims mėnesiams“, – priežastis, kodėl darželis Antakalnyje vis dar nepradėjo veiklos, vardijo vicemeras.

Pirkimai buvo baigti prieš Naujuosius, rangovai, anot V.Benkunsko, nuo sausio 1 d. dirba dviem pamainomis, klojamas naujas vamzdynas, tad pabaigtuvės numatytos kovo mėnesį. „Kovo mėnesį planuojame atidarymą“, – užtikrino vicemeras.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remontuojamas vaikų darželis „Žolynas“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remontuojamas vaikų darželis „Žolynas“

Ne viską įmanoma nuspėti

Jo teigimu, nepradėjus remonto, šitų darbų nebuvo galima numatyti. Esą, statybininkai siūlė galimybę vamzdžių nekeisti, tačiau įspėjo apie grėsmę, kad kuris nors iš jų gali bet kada pratrūkti. O tuomet ir išlaidų, ir darbų būtų buvę kur kas daugiau.

Pasak vicemero, visą informaciją apie remonto darbus ir jų pabaigą galima gauti pas darželio direktorę Gintarę Tučkuvienę, tėvai turėtų bendrauti būtent su ja. „Tėvų atsiprašome, kad nukėlinėjome atidarymą, bet yra dalykų, kurių nenuspėsi“, – teisinosi V.Benkunskas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remontuojamas vaikų darželis „Žolynas“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Remontuojamas vaikų darželis „Žolynas“

Renovuojant esamus savivaldybės darželius, pritaikant turimas patalpas darželiams, praėjusį rudenį buvo suplanuota įkurti beveik 900 naujų vietų, deja, ne viskas įgyvendinta. Nuo 2017 metų Vilniuje darbą pradėjo du nauji darželiai – „Ąžuolas“ ir „Gluosnis“. „Žolynas“ remontuojamas, o darželiui „Malūnėlis“ Vitebsko gatvėje Vilniaus Senamiestyje kol kas neskirta pinigų.

2016 metais, kaip skelbė Vilniaus miesto savivaldybė, darželiuose sukurta apie 2 tūkst. naujų vietų, tiesa, daugiausia – privačiuose darželiuose, kurie plėtėsi, kai savivaldybė nusprendė 100 eurų remti kiekvieną juos lankantį vaiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius