Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 06 21

Tarp valstybinių įmonių – didžiausi energetikų atlyginimai

Valstybinės įmonės dividendais nelepina, tačiau jų vadovų atlyginimai yra aukšti.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Savaitraščio „Veidas“ duomenimis, valstybė turi apie 280-ies įmonių akcijų, tačiau jos per metus išmoka vos 30 mln. litų dividendų – vidutiniškai po šiek tiek daugiau nei 107 tūkst. litų.

„Veido“ žiniomis, šiuo metu didžiausią algą iš valstybės kontroliuojamų įmonių vadovų gauna Ignalinos atominės elektrinės generalinis direktorius Osvaldas Čiukšys. Krizės nustekentoje Lietuvoje šis skaičius – 26 tūkst. litų neatskaičius mokesčių – visuomenėje sukėlė nemenką rezonansą. Tačiau šiai įmonei nutarta padaryti išimtį dėl jos darbo specifikos ir aplinkybės, kad jos veikla, kaip ir darbuotojų atlyginimai, daugiausia finansuojami iš ES lėšų.

Be to, O.Čiukšys negauna jokių priedų, pats nuomojasi butą.

Tarp kitų dosniausiai vertinamų – strateginių energetikos ir susisiekimo sektorių įmonių darbuotojai. Neprilygstamas buvo šį mėnesį ardyti baigto LEO LT vadovo atlyginimas: 2008 metais jis siekė ir 50 tūkst. litų (neatskaičius mokesčių), pernai metų pradžioje – 40 tūkst. litų, nuo kovo pradėtas mažinti iki 29–27 tūkst. litų, o gruodį vėl pasiekė 35,4 tūkst. litų.

Daugelio valstybės kontroliuojamų įmonių, tokių kaip Informacinio verslo paslaugų įmonė (12,2 tūkst. litų), Prabavimo rūmai (11,2 tūkst. litų), „Būsto paskolų draudimas“ (10,4 tūkst. litų), Transporto ir kelių tyrimo institutas (12,1 tūkst. litų), „Toksika“ (11,9 tūkst. litų), „Geležinkelio apsaugos želdiniai“ (10 tūkst. litų) – vadovų algos 2009-ųjų pradžioje buvo tikrai įspūdingos.

Anot savaitraščio, oficialiai jos buvo gerokai mažesnės, tačiau vadovai galėjo gauti ir daug kas gaudavo 55 proc. tarnybinio atlyginimo priedus, plius keturių tarnybinio atlyginimo dydžio premijas per metus.

Nuo pernai gegužės Vyriausybė nutarė karpyti ne tik algas, bet ir mažinti priedus iki 30 proc. algos dydžio, leisti gauti tryliktą, bet ne keturioliktą, penkioliktą ir šešioliktą atlyginimus. Tačiau „Klaipėdos naftos“ ar Lietuvos elektrinės, kurių vadovų algos su priedais peržengusios 20 tūkst. litų, šios taisyklės negaliojo.

Energetikos ministerija tai aiškina tuo, kad „Klaipėdos nafta“ turi strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui, yra itin svarbi ūkiui.

Nuo 2009-ųjų gegužės gerokai sumenko ir kai kurių anksčiau ypač išpūstų įstaigų vadovų atlyginimai. „Lietuvos geležinkelių“ vadovo alga, palyginti su 2008 metais, sumažėjo 2,4 karto (nuo 26,4 tūkst. iki 10,9 tūkst. litų), Turto banko – 2,2 karto (nuo 18,7 tūkst. iki 8,4 tūkst. litų), Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos – 1,6 karto (16,6 tūkst. iki 10,2 tūkst. litų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius