Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 12

Tautos mandatą gavęs G.Surplys nesikrato posto ir Vyriausybėje: nori pasiūlyti kūrybos

„Valstiečių“ narys Giedrius Surplys prezidentei Daliai Grybauskaitei rašė kalbas, spėjo pabuvoti žemės ūkio ministru, dabar patarinėja kolegai partijoje, premjerui Sauliui Skverneliui, vadovauja Visuomenės informavimo grupei dėl koronaviruso. Paskelbus Seimo rinkimų rezultatus paaiškėjo, kad G.Surplį gyventojai išrinko į parlamentą. Ką jis ten veiks? Gal visgi nenorėtų palikti Vyriausybės?
Giedrius Surplys
Giedrius Surplys / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Po pirmojo Seimo rinkimų turo daugiamandatėje apygardoje „valstiečiai“ pelnė 16 mandatų. G.Surplys šiame sąraše – tryliktas, o prieš rinkimus ir reitingavimą buvo keturioliktas, tad rinkėjai viena vieta jį kilstelėjo aukščiau.

Iš kovos vienmandatėje Sūduvos šiaurinėje apygardoje G.Surplys dar neiškrito. Spalio 25-ąją čia jis susirungs su konservatorių atstove, parlamentare Irena Haase, kuri bent jau pirmajame ture „valstietį“ aplenkė 1731 balsu.

– Pasisekė jums, patekote į Seimą. Kaip vertinate šį rezultatą?

– Toks ir pasisekimas, tiesiog darbo bus daug. Aišku, džiaugiuosi, esu labai dėkingas žmonėms, kurie už mane balsavo, dėkingas komandai, kuri padėjo tokio rezultato pasiekti, bet dabar jau koncentruojuosi į Sūduvos šiaurinę apygardą, nes matau, kad kiekviena vienmandatė bus labai svarbi nulemiant, kas formuos valdančiąją daugumą ir Vyriausybę.

Matau, kad kiekviena vienmandatė bus labai svarbi.

– Kaip manot, kodėl jums pavyko pasiekti tą rezultatą daugiamandatėje apygardoje?

– Nežinau, kiek kampanija prisidėjo, bet kiekvieno politiko pagrindinis darbas vyksta ne per rinkimus, o visą kadenciją. Tiek kai dirbau Vidaus reikalų ministerijoje, tiek Žemės ūkio ministerijoje, tiek paskui premjero komandoje ir ypač valdant COVID-19 krizę, norėtųsi tikėti, kad žmonės įvertino mano galimybę visus susodinti prie stalo, išsiderėti sutarimus regioninėje, žemės ūkio politikoje, kur mes turime eiti, dėl tiesioginių išmokų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Surplys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Surplys

Kitas dalykas, galbūt žmonės įvertino mano galimybes spręsti krizes, tiek Alytaus padangų gaisras, kur šiek tiek teko prisidėti kartu su Jekaterina Rojaka (ekonomikos ir inovacijų viceministre – 15min), kad būtų išvežtos tos sudegusios atliekos, tiek ir COVID-19. Manyčiau, šitie du dalykai atkreipė žmonių dėmesį į mane.

Ir ko niekada nesigyniau ir nesiginsiu, partija tikrai manim patikėjo. Ir per tuos penkerius metus, kol esu partijos narys, iš tikrųjų susiradau daug draugų, užsitarnavau pasitikėjimą ir tas lėmė gerą reitingavimą.

– O kaip vertinate partijos rezultatą? Jeigu teks dirbti opozicijoje, neapgailestausite?

– Viskas yra rinkėjų valioje. Jeigu žmonės nuspręs, kad nori kitokios politikos... Mes partijos viduje mėgstame sakyti, kad kuriame valstybę, kuri būtų arčiau žmogaus, kurios būtų daugiau žmogaus gyvenime, tai jei pasirinks kitą kelią, kad valstybės turėtų būti mažiau – mažiau mokyklų kaime, mažiau paramos sunkiau besiverčiantiems, jeigu tokia bus rinkėjų valia...

Bet šiaip dar niekas nenuspręsta, kol nenuspręsta viskas. Įvyks antras turas, mes jame turime tikrai nemažai vienmandatininkų ir žiūrėsime, koks rezultatas bus po to.

– Seime kokiame komitete save matytumėte?

– Esu įvardinęs, kad pagal tai, ką dirbau iki tol, matyčiau save arba Valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų komitete, kur dirbama su regionine politika, arba Užsienio reikalų komitete ir atitinkamai Europos reikalų komitete, kur sprendžiami tarptautiniai reikalai.

Dėl Kaimo reikalų komiteto turbūt natūralus kyla klausimas, tai vėlgi mes partijoje turime tikrai daug stiprių žmonių iš žemės ūkio sektoriaus, aš tikrai manau, kad užleisčiau kėdes kitiems.

– Ambicijų grįžti į Vyriausybę ministro pareigose būtų?

Čia jeigu tau patiki kažkokį mandatą, tai yra juodas darbas.

– Kol kas apie tai negalvojau. Yra tas posakis: prastas kareivis, kuris nenori būti generolu, bet aš tiesiog sakau, kad per tuos ketverius metus pasiekti kažkokių rezultatų politikoje, tai ne Euroviziją laimėti, ir čia jeigu tau patiki kažkokį mandatą, tai yra juodas darbas, kur tikrai dirbi ir naktimis, ir savaitgaliais, ir supranti, kad penkias dienas nematei savo žmonos.

Jeigu būtų toks delegavimas iš partijos, reikėtų žiūrėti, ar aš tikrai galiu būti naudingas, ar tikrai toje srityje galiu kažką įnešti naujo. Mano charakteris yra toks, kad aš mėgstu kurti ir tikiuosi, kad ta kūryba žmonėms į gera, ne į bloga. Jeigu matysiu, kad galiu pasiūlyti kūrybos kažkurioje ministerijoje ar komitete, siūlysiu. Bet pirmiausia viskas yra rinkėjo valioje, o paskui žiūrėsime, kokia bus ta valdanti koalicija, kokia Vyriausybė susiformuos.

– Suprantu, kad dabar visas dėmesys – antram turui. Kokia ta strategija?

– Antras turas bus daugiau-mažiau automatizuotas, kadangi žmonės pažįsta kandidatus, matė juos ne kartą, tai bus antro pasirinkimo klausimas tų kandidatų, kurie nepateko į antrąjį turą, rinkėjų.

Viskas turbūt priklausys ir nuo to, ką partijos sutars centrinėse būstinėse, nes matome, kad kiekviena vienmandatė gali būti labai svarbi formuojant daugumą. Žinau, kad partijos tikrai tą svarsto, ir jeigu bus paprašyta vienos ar kitos partijos rinkėjų balsuoti už tą ar kitą kandidatą, manau, kad rezultato mes galime tikėtis.

Aš asmeniškai matau, kad dichotomija mūsų Sūduvos šiaurinėje apygardoje yra tarp entuziazmo, energijos, kūrybos ir teisinės minties, išlaikytos, ramios Irenos. Tegu rinkėjai nusprendžia, ką jie renkasi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Haase
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Irena Haase

Socialdemokratai, Darbo partija būtų mano tradiciniai rėmėjai.

– Iš kokių partijų tikitės paramos?

– Kalbame apie galimybę sudaryti centro kairės koaliciją, tai matyčiau, kad socialdemokratai, Darbo partija būtų mano tradiciniai rėmėjai, tokios paramos labai tikiuosi. Net jeigu taip nenutars partijos, manau, kad jų rinkėjai vis tiek būdami centro kairės pažiūrų sunkai įsivaizduotų, kad galėtų balsuoti už dešiniųjų pažiūrų Ireną Haase.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius