-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 12 /10:24

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis: dirbti opozicijoje tikrai lengviau, o nuo to atlyginimas nesiskiria

Rytą po Seimo rinkimų pirmojo turo partijų lyderiai pradėjo spaudos konferencijų maratonu. Antrasis BNS organizuojamoje konferencijoje Valdovų rūmuose dalyvavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

LVŽS, pirminiais VRK duomenimis, daugiamandatėje apygardoje gavo 17,5 proc. balsų ir 16 mandatų. Juos aplenkė tik Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai su daugiau nei 24 proc. balsų ir 23 mandatais.

Toliau rikiuojasi Darbo partija – per 9 proc. ir 9 mandatai, Lietuvos socialdemokratų partija – 9 proc. ir 8 mandatai. Laisvės partija surinko 9 proc. balsų ir užsitikrino 8 mandatus, Liberalų sąjūdis – beveik 7 proc. ir 6 mandatus.

Bijojo, kad koronavirusas sustabdys rinkėjus

Pirmiausia Ramūnas Karbauskis pasidžiaugė, kad rinkimuose rinkėjai buvo aktyvūs, nors esą baimintasi, jog dėl koronaviruso ateis mažiau balsuoti.

„Žiūrint į rezultatus jie vietų prasme baigėsi kaip ankstesni rinkimai, mes turime antrą poziciją, tik tiek, kad skirtumas yra didesnis nei buvo po pirmo turo. Rinkimai nesibaigė, ką ir šneka mūsų politiniai oponentai, kad viskas paaiškės po antro turo. Prieš ketverius metus turėjome 47 antrus turus, o dabar – 33. Bet kokie bus tie antri turai, ką tai reikš, dar sunku pasakyti. Į šituos rinkimus ėjome kaip į tam tikrą egzaminą, ar jis išlaikytas – spręsti ne man“, – paminėjo R.Karbauskis.

Prieš ketverius metus turėjome 47 antrus turus, o dabar – 33. Bet kokie bus tie antri turai, ką tai reikš, dar sunku pasakyti.

Kartu atėjęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga irgi minėjo, kad atėjusiųjų į rinkimus buvo daug, tai rodo, kad žmonės jautėsi saugūs.

„Buvo tam tikrų smulkmenų, kurios drumstė nuotaiką, dėl izoliacijoje esančių asmenų, bet tai pavieniai atvejai, kurie nekeičia esmės. Aš džiaugiuosi, kad žmonės ir nepaisydami COVID-19 antrosios bangos, mato, vertina tuos padarytus darbus“, – kalbėjo A.Veryga.

Anot R.Karbauskio, jokių derybų dar nevyksta ir vykti negali, nebent dėl paramos antrajame ture. „Kadangi daugiausia mūsų konkurentai antruose turuose yra konservatorių partijos kandidatai, tai mūsų kandidatai vienmandatėse apygardose dabar tariasi dėl paramos su centro kairės partijų kandidatais apie tai, kad sukoncentruotume balsus ir pasiektume pergales“, – teigė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Galutinio rezultato dar neprognozuoja

Taip pat LVŽS lyderis pareiškė, kad kol kas niekas negali pasakyti, kuri pusė surinks daugiau balsų, o dabar neturi daugumos nei viena, nei kita pusė. Todėl toks svarbus antras turas.

„Visi suprantam, kad gali būti ir vienaip, ir kitaip, tai žmonių pasirinkimas. Šitoje situacijoje neaišku, ar pasikartos praėjusių rinkimų rezultatai, kai centro kairės rinkėjai vienys savo balsus apie centro kairės kandidatus. Bet nežinia, ar dabar taip bus“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

Opozicija LVŽS negąsdina, bent taip teigia partijos pirmininkas, nors tai būtų ir šiek tiek liūdna. „Dirbti opozicijoje tikrai lengviau, o nuo to atlyginimas nesiskiria“, – pasakė R.Karbauskis, neatmesdamas, kad galėtų likti naujojoje kadencijoje opozicijoje, bet žadėjo būti konstruktyvia opozicija.

Būtų gaila, jei panaikintų, pvz., alkoholio reklamos draudimą ar kažkokius kitus sprendimus, kuriuos padarėme.

Jis išreiškė viltį, kad nauja valdančioji dauguma, jeigu LVŽS joje nebus, neims atšaukinėti „valstiečių“ sprendimų, nors esą tai žadėjo rinkimų kampanijoje: „Būtų gaila, jei panaikintų, pvz., alkoholio reklamos draudimą ar kažkokius kitus sprendimus, kuriuos padarėme.“

Anot R.Karbauskio, jeigu bus tokia rinkėjų valia, jie galės sudaryti valdančiąją daugumą su tais, kurie norės kartu dirbti. Jis apgailestavo dėl Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos nesėkmės, taip pat – kitų dabartinių partnerių socialdarbiečių.

Bus sunku Kaune

R.Karbauskis sakė, kad geras rezultatas yra tada, kai partija gali formuoti valdančiąją daugumą. „Kiek reikia turėti Seimo narių, kad galima būtų formuoti valdančią daugumą, dabar sunku pasakyti. Mūsų dabar 16 mandatų, antruose turuose 33 kandidatai, kiek iš jų laimės mandatus, sunku pasakyti. Kad dalis laimės, šiandien akivaizdu, nes dalis jų pirmauja pirmame ture prieš konservatorių kandidatus“, – kalbėjo jis.

Kiek reikia turėti Seimo narių, kad galima būtų formuoti valdančiąją daugumą, dabar sunku pasakyti.

Tačiau R.Karbauskis pripažino, kad antrame ture bus itin sunku Kaune, kur iš septynių antro turo dalyvių šeši yra „valstiečiai“, lengviau – kaimiškose vietovėse. Į antrą turą Vilniuje patekusio premjero Sauliaus Skvernelio jis neminėjo.

Klausiamas, kokią įtaką turėjo jų rezultatams koronavirusas, R.Karbauskis neatmetė, kad tai galėjo jiems ir padėti – esą rinkėjai galėjo įvertinti, ko verta valdžia. „Bet mes tuo tikrai nesidžiaugiame, geriau to nebūtų buvę ir žmonėms nereikėtų to išgyventi“, – teigė jis, vildamasis, kad jau greitai turėsime skiepus ir taip visuomenė bus dar saugesnė.

„Valstiečių“ lyderis minėjo Vilnių, kad sostinės rezultatai nulėmė prastesnius jo partijos rezultatus. Tačiau esą viskas priklausys nuo antrojo turo.

Su Laisvės partija nedirbs

Trauktis iš partijos pirmininko pareigų, jeigu partija neformuos valdančiosios daugumos, R.Karbauskis pats nesvarsto kol kas: „Prieš maždaug dvejus metus apklausos, politologai prognozavo, kad mes į Seimą nepateksim, tai rezultatas daug geresnis, į Seimą mes patenkam. Bet kalbant apie galutinį rezultatą, jis bus aiškus po antro turo, tada partija tuos klausimus svarstys, nes numatomas mūsų suvažiavimas, rinkiminis suvažiavimas. Jeigu mūsų partijos nariai manys, kad mūsų rezultatai netinkami, jie turės progą pakeisti partijos pirmininką.“

Mes atviri kalbėtis su visais. Bet vieną partiją galėčiau įvardinti, su kuria tikrai neįmanoma būtų susitarti, – tai Laisvės partija.

Jo paties teigimu, geras rezultatas yra galimybė formuoti valdančiąją daugumą. Į klausimą, su kuo galėtų dirbti, o su kuo ne koalicijoje, R.Karbauskis pareiškė nematąs galimybės dirbti su partijomis, kurios savo programose ketina legalizuoti narkotikus: „Per tai mes neperliptume.“

Todėl už linijos liktų Laisvės partija, sakė R.Karbauskis: „Mes atviri kalbėtis su visais. Bet vieną partiją galėčiau įvardinti, su kuria tikrai neįmanoma būtų susitarti, – tai Laisvės partija.“

A.Veryga nenusiminęs

A.Veryga savo pasirodymą vienmandatėje Panemunės apygardoje Kaune vertino teigiamai, esą jis neturėjo tiek galimybių su rinkėjais dirbti, kiek dirbo jo oponentė konservatorė Gintarė Skaistė, pirmaujanti po pirmojo turo.

„COVID pastaruosius mėnesius mane praktiškai iš viso išjungė iš rinkimų kampanijos. Bet savo pasirodymą vertinu labai normaliai“, – sakė A.Veryga.

Sekmadienio naktį R.Karbauskis teigė, kad yra ramus, nes kol kas rezultatai „puikūs“, be kita ko, jis tikisi, kad antrame ture, ypač kaimiškose vietovėse, „valstiečių“ kandidatai bus favoritai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius