Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 13

Teigiama, kad Lietuva pasirengusi priimti politinius kalinius iš Baltarusijos

Lietuva pasirengusi priimti Baltarusijos politinius kalinius, jei jie to pageidauja, trečiadienį pareiškė Seimo užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Emanuelis Zingeris.
Emanuelis Zingeris
Emanuelis Zingeris / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak parlamentaro, tokią poziciją komitetas patvirtino, apsvarstęs kaimyninės šalies prezidento Aliaksandro Lukašenkos pareiškimą dėl kalinių perdavimo Europos Sąjungai (ES).

„URK svarstė paskutinį A.Lukašenkos pasisakymą apie politinius kalinius, kuriuos šiuo metu, matyt, ne be jo iniciatyvios, turime Minsko kalėjimuose. Po jo pasisakymo apie kalinius, kuris skamba taip: „Jei ES nori juos pasiimti, išsiųsime juos rytoj", mūsų komitetas sako, kad, jei politiniai kaliniai to pageidautų, mes pasiruošę juos priimti, bet tik esant jų pageidavimui“, – po komiteto posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė jo pirmininkas Emanuelis Zingeris.

„Deja, kaip matome, ne teismai, o vienašališkai Baltarusijos šalies valdytojai sprendžia žmonių likimus. Jei taip yra, Lietuva yra pasiruošusi tarpininkauti“, – kalbėjo politikas.

„Mes visų pirma raginame paleisti visus politinius kalinius iš karto be jokių sąlygų, ir manau, kad šiai pozicijai bus pritarta per artimiausius ES užsienio reikalų ministrų posėdžius, nes mes negalime palikti be mūsų dėmesio tokių esminių žmogaus teisių pažeidimų, kurie įvyko po gruodžio 19 dienos, kuomet iškilūs Baltarusijos, politikos, kultūros veikėjai atsidūrė už grotų, todėl mes, būdami ES dalimi, atveriame jiems savo duris, bet tik atsižvelgdami į jų norus“, – sakė E.Zingeris.

Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka praeitą savaitę pareiškė, kad gali išsiųsti į Vakarus politinius kalinius.

„Jeigu ES nori juos pas save pasiimti – rytoj bilietą išrašysime ir išsiųsime. Tegu pasiima, jeigu jie tokie politinių kalinių užtarėjai“, – sakė prezidentas.

Baltarusijos teismai nusiuntė už grotų ilgam laikui tris dešimtis gruodžio demonstracijos prieš A.Lukašenkos perrinkimą ketvirtajam laikotarpiui, dalyvių, tarp jų tris jo varžovus rinkimuose.

Vakarai atsakydami į tai įvedė visų sankcijas A.Lukašenkai ir dar pusantro šimto Baltarusijos pareigūnų, o vėliau pridėjo prie jų finansines sankcijas trims Baltarusijos bendrovėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius