-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 20 /16:58

Teisme apklausiamas R.Kurlianskis: 90 tūkst. eurų buvo skirti E.Masiulio politinei veiklai, norėjau, kad jis taptų premjeru

Trečiadienį Vilniaus apygardos teismas apklausia svarbiausią politinės korupcijos bylos figūrą – buvusį „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį. Duodamas parodymus jis pareiškė, kad 90 tūkst. eurų, kuriuos teisėsauga traktuoja kaip kyšį, buvo skirti buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio politinei veiklai. R.Kurlianskis sakė siekęs, kad Liberalų sąjūdis būtų stipri jėga, o E.Masiulis taptų premjeru.
Raimondas Kurlianskis
Raimondas Kurlianskis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Tai politinė byla, ir aš tai parodysiu“, – parodymus teismui pradėjo R.Kurlianskis.

Jis paaiškino, kad byla yra politinė, nes teisėsaugos veiksmai buvo skirti sustabdyti pagrįstas Liberalų sąjūdžio ambicijas lyderiauti Lietuvos politikoje.

„Versle tai vadinama rinkos perdalijimu administracinėmis priemonėmis“, – sakė R.Kurlianskis.

Iš anksto parašytą kalbą jis skaitė iš lapo.

Pasisakęs kaltinamasis turės atsakyti į teisėjų, prokuroro ir gynėjų klausimus. Tačiau panašu, kad tai nutiks dar negreit, nes R.Kurlianskis trečiadienį spėjo apžvelgti tik nedidelę dalį bylos epizodų.

Pinigai buvo skirti E.Masiulio politinei veiklai

Kalbėdamas apie 90 tūkst. eurų, kuriuos prokurorai laiko kyšiu, R.Kurlianskis sakė, kad jie buvo skirti Eligijaus Masiulio politinei veiklai.

„STT buvo visiškai teisūs, kad aš ketinu finansuoti Eligijaus Masiulio politinę veiklą. Taip, tai buvo 90 tūkst. eurų Eligijaus Masiulio politinei veiklai finansuoti“, – teigė jis.

Jis teigė siekęs, kad Liberalų sąjūdis būtų stipria politine jėga, o Eligijus Masiulis kažkada taptų premjeru, o vėliau – galbūt ir prezidentu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis

„Tai neeliminuoja nekilnojamojo turto klausimo“, – kalbėdamas apie E.Masiulio versiją, kad pinigus jis skolinosi pastatams Nidoje, teigė kaltinamasis.

Jis teisme pareiškė, kad tai buvo tai ne pirmas kartas kai jis finansavo E.Masiulio politinę veiklą. Jis leido suprasti turintis omenyje 10 tūkst. eurų, kuriuos buvusiam politikui paskolino jau vykstant teismo procesui.

Per posėdžio pertrauką R.Kurlianskis teigė šių žodžių neišsižadantis ir dar kartą pakartojo, jog tai nesikerta su E.Masiulio paskolos pastatams versija.

Kaltinamas teigė norintis apie tai pirmiausiai papasakoti teismui, tačiau kai jis detalizuos, visi pamatys, kad logikos tame netrūksta.

R.Kurlianskis spėjo, kad trečiadienį to padaryti gali nespėti – taip ir nutiko.

Kitas posėdis byloje numatytas pirmadienį.

E.Masiulis ragina palaukti

E.Masiulis R.Kurlianskio išsakytos versijos komentuoti nepanoro.

„Aš laikausi principo, kad norėčiau išgirsti visą pono R.Kurlianskio liudijimą, tuo labiau, kad R.Kurlianskis pasakęs tai pasakė, kad jis grįš prie šito klausimo. Komentuosiu tada, kai bus pasakytas visas parodymas“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, ar toks pareiškimas jį nustebino, E.Masiulis šyptelėjo, kad jo niekas „nei stebina, nei nestebina“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eligijus Masiulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Eligijus Masiulis

„Tikrai pakomentuosiu, kada bus pilni R.Kurlianskio parodymai“, – teigė jis.

E.Masiulis žurnalistams sakė, jog laikosi tos pačios pozicijos – kad tai buvo paskola, kurią jis ketino investuoti į nekilnojamąjį turtą.

„Tai nieko bendro su politika neturėjo, bet nenoriu daugiau kažką komentuoti, kol neišgirdau visų parodymų“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgita Kolyčienė, Nijolė Žimkienė ,Ugnius Trumpulis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Jurgita Kolyčienė, Nijolė Žimkienė ,Ugnius Trumpulis

Kitus kaltinamuosius vadino talentingais politikais

R.Kurlianskis kalbėjo, jog šiai bylai nereikėjo įrodymų, negaliojo nekaltumo prezumpcija, o teisėsauga demonizuoja verslą, džiaugiasi proga nubausti verslininkus.

R.Kurlianskis sakė, kad kaltinamajame nėra logikos, o byloje figūruoja patys talentingiausi politikai, kuriuos jam yra tekę pažinoti.

„Aš manau, kad jie dar sugrįš į politinę erdvę“, – kalbėjo jis.

Kaltinamieji, įsitikinęs R.Kurlianskis, yra 2009 – 2019 metais susiformavusios politinės sistemos įkaitai.

R.Kurlianskis sakė, kad kaip tik tuo metu, kai kilo skandalas, Liberalų sąjūdis jau tris mėnesius reitinguose pirmavo prieš Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus.

Nėra korupcinės schemos

R.Kurlianskio teigimu, byloje nėra korupcijos schemos, pagal kurią, kaltinamojo žodžiais, „tu man padaryt tą, o aš tau už tai duosiu tą“.

Kaltinamasis aiškino, kad Lietuvoje demokratija yra fasadinė, tikino, jog visada domėjosi politika, pasakojo apie žiniasklaidos darbą, kai vieni žurnalistai, anot jo, užsiima primityvia propaganda, o kiti domisi procesais iš vidaus. Norint pažinti procesus, pasak R.Kurlianskio, reikia bendrauti su politikais.

Ne tik Skardžius, vienas premjeras vis skambindavo, kito premjero patarėjai – nuolat.

Politikai ir valdininkai, anot jo, visų pirma yra informacijos šaltiniai.

R.Kurlianskis dėstė, jog jam vadovaujant žiniasklaidos priemonėms, politikai stengėsi kaip galima geriau jose atrodyti.

„Ne tik Skardžius, vienas premjeras vis skambindavo, kito premjero patarėjai – nuolat“, – teisme pasakojo R.Kurlianskis.

Jis leido suprasti, kad aplink buvusią prezidentę Dalią Grybauskaitę buvo susispietęs ištikimų žurnalistų būrelis, kuriems buvo dalijami valstybės apdovanojimai.

Bendravimas su politikais – būdas apsaugoti save

Domėjimąsi politika ir bendravimą su politikais R.Kurlianskis vadino iš dalies verslo noru apsaugoti save, nes politikai planuoja keleriems metams, o verslas – dešimtmečiams, be to, politikų sprendimai nuolat keičiasi.

„Taisyklės verslui yra dažniausiai tokios, kad valdžia žaidžia be taisyklių“, – tikino R.Kurlianskis. Jis pabrėžė, kad verslas susiduria su nestabilia mokestine aplinka.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis

Jo teigimu, valdžia, ypač dabartinė, dusina verslą, bet kai ištinka krizė, į jį apeliuoja.

„Esu ir būsiu, tikiuosi, Lietuvos pilietis (...) ir man neuždrausta rūpintis savo interesais“, – teigė R.Kurlianskis, jis citavo Konstituciją, kurioje parašyta, kad kiekvienas pilietis turi teisę dalyvauti valdant savo šalį tiek tiesiogiai, tiek per demokratiškai išrinktus atstovus.

R.Kurlianskis pabrėžė, kad jam neuždrausta kreiptis į parlamentarus, valdininkus.

Verslas, pasak R.Kurlianskio, savo prigimtimi yra liberalus, o demokratijos garantas yra partijos. Jis priminė, kad verslo parama partijoms tapo negalima. Verslininkas vardijo, kiek jo vadovautos įmonės rėmė partijas, kai tai buvo galima daryti – jis minėjo ne tik Liberalų sąjūdį, bet ir konservatorių partiją, socialdemokratus, „Tvarką ir teisingumą“, A.Zuoko partiją ir net „valstiečius liaudininkus“, – dabartinę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą.

Neturėjo įgaliojimų veikti koncerno vardu

R.Kurlianskis tikino nebuvęs koncerno viceprezidentu, esą šis pavadinimas prilipo po smagaus pasisėdėjimo su kolegomis. Jį esą aplinkiniai dar vadino „alfa patinu“, „profesoriumi“, „žydu“.

„Viceprezidento pareigybė nebuvo įtvirtinta nei koncerno įstatuose, nei kituose dokumentuose“, – teigė jis.

R.Kurlianskis teigė neturėjęs įgaliojimų veikti koncerno vardu.

Dėl nuolatinės diskusijos šiame teismo procese kas moka už pietus ar kavą – moka tas, kurio eilė.

Jis pabrėžė, kad sveikinimai gimtadienio ar švenčių proga yra padorumo ženklas.

Jis vardijo, ką yra gavęs dovanų iš E.Masiulio ar Gintaro Steponavičiaus – tai buvo knygos. Jis taip pat vardijo, renginius, kuriuose dalyvavo, ką kvietė į savo šventes, kieno šventėse lankėsi.

„Dėl nuolatinės diskusijos šiame teismo procese kas moka už pietus ar kavą – moka tas, kurio eilė“, – paaiškino jis.

R.Kurlianskis sakė, kad jei už jį visada mokėtų ar jis už žmogų visada mokėtų, tai būtų žmogaus žeminimas ir negerbimas.

Kalboje verslininkas paminėjo ir Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, pripažinusią Jaroslavą Narkevičių nusižengus įstatymui, kai už jo vakarienę mokėjo ministerijai pavaldi įmonė.

„Jie parodė, kad juos galima papirkti kotletu ar sriubos lėkšte – na, savigarbos reikia turėti“, – sprendimą įvertino jis.

VSD išvadino kretinais

Savo kalboje R.Kurlianskis pasakojo, kad jo bendravimas su buvusiu Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovu Eriku Bėrontu buvo viena priežasčių, kodėl „VSD kretinai“ nusprendė jam neišduoti leidimo dirbti su slapta informacija. Dėl to E.Bėrontas neteko pareigų.

„Be aštrių frazių, paprastai sutrikimai taip vadinami“, – įspėjo R.Kurlianskį teisėja Nijolė Žimkienė.

Trečiadienį R.Kurlianskis pakartojo, ką yra sakęs anksčiau – VSD jį sekė 13 metų.

Kaltinamas kyšių davimu

Parodymus teismui R.Kurlianskis yra davęs 2018-ųjų rugpjūtį. Tuomet jis palaikė E.Masiulio versiją apie duotą 90 tūkst. eurų paskolą.

Verslininkas teigė nesidomėjęs, kur šis panaudos skolintus pinigus, nes jam tai nerūpėję.

Buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis kaltinamas davęs kyšių keliems politikams už naudingų sprendimų priėmimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius