Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 18 /16:51

E.Masiulis prokurorui: ar aš jums į kokį „žuliką“ panašus, kad primityviai prašyčiau – duokit pinigų?

Politinės korupcijos bylą nagrinėjančiam Vilniaus apygardos teismui Eligijus Masiulis pirmadienį pasakojo, apie ką 2016-ųjų gruodį rūkydami kalbėjosi su „MG Baltic“ buvusiu viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu. Būtent šio pokalbio teisėsaugai įrašyti nepavyko. Anot jo, kalba ėjo apie 50 tūkst. paramą partijos kandidatams į Seimą. Pinigai, E.Masiulio aiškinimu, būtų buvę fizinio asmens, o ne koncerno, nes įmonės remti partijų tuo metu jau nebegalėjo, parama partijos veiklai.
Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Teisme buvo prisiminta garsioji 2015 metų kalėdinė vakarienė, kurioje, kaip manoma, R.Kurlianskis su E.Masiuliu susitarė dėl pinigų. Teisėja N.Žimkienė E.Masiulio klausė, kaip kas R.Kurlianskis dalyvavo vakarienėje, tačiau buvęs politikas klausimą nuleido juokais.

„Aš neklausiau jo, kaip kas jis ten dalyvauja“, – atsakė E.Masiulis.

Jis pasakojo, apie ką kalbėjo su R.Kurlianskiu išėjęs parūkyti į lauką.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Teismas tęsia „MG Baltic“ bylos nagrinėjimą
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Teismas tęsia „MG Baltic“ bylos nagrinėjimą

E.Masiulis pajuokavo, kad jei teisėsauga būtų įrašiusi šį pokalbį, viskas būtų paprasčiau.

Jo teigimu, išėjus parūkyti R.Kurlianskis sakė: „mes jums galime skirti 50 tūkst. eurų“.

Jis teigė tai supratęs kaip fizinio asmens paramą partijos kandidatams į Seimą.

„Aš Gintarui Steponavičiui (Seimo narys, kaltinamasis šioje byloje – aut.) minėjau apie galimybę skirti apie 50 tūkst. eurų, tačiau nebuvo koncernas įvardintas, nei R.Kurlianskis, „mes jums“ ar „aš jums““, – kad vėliau pokalbį su R.Kurlianskiu atpasakojo G.Steponavičiui, tikino jis.

E.Masiulis sakė, kad apie neteisėtą paramą partijai ar jam nebuvo kalbos, esą jis neketino „išsprogdinti partijos“, nes žinojo partijų finansavimo tvarką, kuri draudžia juridiniams asmenims remti partijas.

E.Masiulis pabrėžė, kad buvo kalbama tik apie fizinių asmenų teisėtą paramą kandidatams į Seimą.

Klausė, ar panašus į žuliką

Prokuroras Justas Laucius teiravosi, kada E.Masiulis su R.Kurlianskiu susitarė dėl paskolos.

„Tas parūkymas truko 5-7 minutes, pradžia pokalbio buvo tokia, kad R.Kurlianskis pasiteiravo, kaip man sekasi. Aš kalbėjau apie mano ir giminaičių norą investuoti į nekilnojamąjį turtą (...) Jis pats skeptiškai pažiūrėjo į tokią galimybę“, – pasakojo jis.

E.Masiulis teigė klausęs, ar galėtų paprašyti paskolos kada nors ateityje, jis patikino paminėjęs 90 tūkst. sumą, tačiau šis pokalbis tuo esą ir baigėsi.

„Cigaretėms begęstant ir R.Kurlianskio buvo pasakyti žodžiai – neprisimenu ar aš, ar mes, svarstytume galimybę skirti, ar paremti iki 50 tūkst. eurų“, – teisme kalbėjo E.Masiulis ir pabrėžė, kad nebuvo detalizuojama nei kokia forma tai būtų padaryta, nei kada.

„Aš supratau, kad jei bus realizuota tai, tai kalbama tik apie teisėtą paramą, kaip numato įstatymai“, – sakė jis.

„Ar aš jums į kokį žuliką panašus, kad primityviai prašyčiau – duokit pinigų?“ – atsakinėdamas į prokuroro klausimus, įsižeidęs klausė E.Masiulis.

Jo teigimu, jokie konkretūs kandidatai, kuriuos būtų galima paremti, nebuvo minimi.

Jei būtume rūkę tris valandas, gal ir būtume detales aptarę.

Jis trumpai atsakė į klausimą, ar R.Kurlianskis prašė ko nors mainais: „Ne“.

Jokios detalės, anot E.Masiulio, nebuvo aptarinėjamos.

„Jei būtume rūkę tris valandas, gal ir būtume detales aptarę“, – samprotavo buvęs politikas J.Laucius patikslino, kad pagal protokolą politiko ir verslininko parūkymas truko 8 minutes.

J.Laucius teisme nusistebėjo, kad E.Masiuliui nesukėlė jokių klausimų R.Kurlianskio frazė, kuria partijai žadama 50 tūkst. eurų.

„Kiek man atmintis leidžia prisiminti – veiklai, politinė veikla labai plati. Įstatymai numato, kad fiziniai asmenys, ypač pasiturintys, gali remti tiek partijas, tiek atskirus kandidatus (...) Man tai nebuvo kažkoks netikėtas, nelauktas ar kažkoks keistas pasiūlymas“, – jam atsakė E.Masiulis.

E.Masiulis tikslino prokurorą, aiškindamas, jog nederėtų teigti, kad finansavimas buvo skirtas, nes „buvo tik aptarta galimybė skirti iki 50 tūkst. politinei veiklai.“

„Jau pateikiate kaip faktą, kad buvo skirti pinigai – nebuvo skirti pinigai, buvo aptarta galimybė berūkant cigaretę“, – pabrėžė jis.

J.Laucius citavo kaltinamųjų pokalbius, iš kurių galima susidaryti įspūdį, kad kai kurie politikai esą pinigų paprašė savarankiškai ir tai „neįeina į paketą“, pokalbiuose verslininkas esą sakė, kad „kiekvienam po dešimt“.

Kalba, anot E.Masiulio, ėjo apie kandidatų rinkimų kampaniją ir reklamą daugelyje žiniasklaidos priemonių.

„Kadangi ne man priskirti žodžiai, aš išvis nenaudoju žodžio „paketas“, bet reikia suprasti, kad jis, kaip fizinis asmuo, teisėtais būdais žada paremti politikus įstatymų numatytais būdais“, – komentavo E.Masiulis.

Jis patvirtino, kad R.Kurlianskis buvo išreiškęs ketinimą po 10 tūkst. eurų paremti kai kuriuos liberalus, tarp jų – ne tik G.Steponavičių ar Šarūną Gustainį, bet ir Vitalijų Gailių, kuris šiuo metu yra išrinktas Joniškio rajono meru.

Reikėjo grynųjų

E.Masiulis sakė žinantis, kad jo ir R.Kurlianskio esą sudaryta sutartis dėl paskolos neatitiko įstatymų, nes visos paskolos daugiau kaip 3 tūkst. eurų, turi būti tvirtinamos notaro.

Prokuroro paklaustas, kodėl pinigų jam reikėjo grynaisiais, E.Masiulis pasakojo, kad norėjo pirkti turtą iš varžytinių, o kartais esą būna, kad reikia sumokėti žmonėms, kad jie išsikeltų.

„Tokia praktika buvo susiformavusi Lietuvoje dėl turto, kuris yra parduodamas varžytinėse (...) Aukcionuose yra poreikis naudoti grynus pinigus“, – kalbėjo E.Masiulis.

E.Masiulis teisėsaugai yra liudijęs, kad paskolos raštelio, pagrindžiančio pas jį rastų pinigų kilmę, pareigūnams per kratą neperdavė dėl tuo metu patirto streso.

Su R.Kurlianskiu supažindino G.Steponavičius

Teisme E.Masiulis pasakojo, kad su R.Kurlianskiu susipažino 2008 metais, juodu supažindino G.Steponavičius.

„Susipažinome kažkur kavinėje ar viešoje vietoje“, – prisiminė E.Masiulis.

Su R.Kurlianskiu jis esą susitikdavo nereguliariai.

„Nebuvo specifinis laikotarpis, bet susitikimai kas porą savaičių“ – apie teisėsaugos užfiksuotus susitikimus 2015 metais ir 2016-ųjų metų pradžioje klausė teisėja Nijolė Žimkienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Raimondas Kurlianskis

Paklaustas, kodėl taip dažnai bendravo su R.Kurlianskiu, E.Masiulis teigė, jog tų susitikimų buvo ne tik su R.Kurlianskiu, bet ir, pavyzdžiui, su „Lietuvos ryto“ vyriausiuoju redaktoriumi Gedvydu Vainausku.

Pasak E.Masiulio, jam, kaip politikui, buvo aktualu pažinoti žmones, kurie užima aukštas pareigas žiniasklaidos priemonėse.

Anot jo, tokių susitikimų tikslas buvo aptarti politinius, ekonominius klausimus.

„Man buvo aktualu kaip politikui, kaip partijos vadovui, kaip Seimo nariui“, – teigė jis.

„Pirmiausiai vertinčiau kaip pilietišką žmogų, kuris turėjo nemažai informacijos apie Lietuvoje vykstančius visuomeninius ir politinius procesus, turi daug informacijos, kas vyksta“, – apie R.Kurlianskį kalbėjo E.Masiulis.

Jo teigimu, jam buvo įdomios ir R.Kurlianskio įžvalgos apie kai kuriuos Seime priimamus teisės aktus.

E.Masiulis: frakcijai spaudimo nedariau

Buvusiam politikui pirmadienį teisme teko prisiminti, kaip buvo registruojamos Vartojimo kredito pataisos, kurias įregistravo Šarūnas Gustainis.

Teisėsauga įtaria, kad jas tuometis parlamentaras gavo iš R.Kurlianskio. Pataisos būtų leidusios pasirinkti, ar suteikiant kreditą vertinti „Sodros“, ar paties paskolos ėmėjo pateiktus finansinius duomenis.

„Tikrai labai nuoširdžiai neatsimenu, gavau ar negavau“, – paklaustas, ar iš R.Kurlianskio yra gavęs kokių nors dokumentų, susijusių su šiomis pataisomis, sakė E.Masiulis.

Anot buvusio parlamentaro, jo prašymo kolegoms palaikyti šias pataisas nebuvo: „Jokiais būdais frakcijai spaudimo nedariau, tai patvirtino ir liudiję Seimo nariai“.

E.Masiulio teigimu, jis vesdavo Liberalų sąjūdžio frakcijos posėdžius, kuriuose buvo aptariami visi klausimai, kurie būdavo Seimo darbotvarkėje.

„Visi pasiūlymai (frakcijos narių – aut.) buvo palaikomi frakcijos daug nediskutuojant vien iš solidarumo, nebent jie būtų labai radikaliai prieštaravę partijos vertybėms. Buvo siūloma palaikyti Š.Gustainio pasiūlymą, didelių prieštaravimų nebuvo iš Seimo narių“, – pasakojo jis.

E.Masiulis pabrėžė, kad vieni kitų pataisas frakcijos nariai palaikydavo iš solidarumo.

Laukė A.Guogos keršto

Kalbėdamas apie buvusį partijos kolegą bei europarlamentarą Antaną Guogą E.Masiulis pasakojo, kad pralaimėjęs partijos pirmininko rinkimus A.Guoga prabilo apie norą įkurti atskirą frakciją partijoje.

E.Masiulis pasakojo, kad tuomet nežinojo, ar A.Guoga griebsis keršto dėl pralaimėjimo.

R.Kurlianskio ir A.Guogos susitikimas Anupriškėse, kur europarlamentaras buvo atkalbinėjamas nuo idėjos įkurti partijoje „Klestinčios Lietuvos“ frakciją, yra šios bylos dalis.

Pirmadienį paklaustas, kodėl partijos vidinius dalykus apskritai aptarinėjo su žmonėmis, kurie jai nepriklauso, pavyzdžiui, R.Kurlianskiu, E.Masiulis teigė, kad A.Guoga pats šį dalyką padarė nebe partijos vidaus reikalu.

Anot buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio, jam su A.Guoga apie tai kalbėjęsi patvirtino ne tik verslininkas Robertas Dargis bet ir konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

„Tai buvo partijos vidaus reikalai, bet apie juos jis kalbėjo su nepartiniais kaip Modestas Kaseliauskas (buvęs Valstybinės mokesčių inspekcijos direktorius – aut.), tai buvo išėję iš partijos rėmų, nebe vidaus reikalas“, – kalbėjo jis.

Beje, E.Masiulis teisme atskleidė, kad A.Guoga savo „Klestinčios Lietuvos“ frakcijoje norėjo matyti ne tik M.Kaseliauską, bet ir buvusį Seimo narį Alvydą Sadecką, nors šie net nebuvo Liberalų sąjūdžio nariais.

Rūpėjo R.Šimašiaus reputacija

Pirmadienį E.Masiulis pasakojo, kad paminklo J.Basanavičiui vieta jis rūpinosi todėl, kad apie jį buvo pradėjusios sklisti „visokios kalbos“, o tuo metu Liberalų sąjūdžio sėkmė daug priklausė nuo to, kaip Remigijui Šimašiui pavyks eiti mero pareigas.

Domėjimąsi paminklu, anot jo, paskatino tai, kad nebūtų skubama ir nebūtų neteisingų interpretacijų šiuo klausimu.

E.Masiulis samprotavo, kad jei žiniasklaidoje būtų pasirodžiusi informacija, kad K.Sirvydo skvere planuojama statyti gyvenamuosius namus, Liberalų sąjūdžiui tai būtų pakenkę.

Plačiau apie J.Basanavičiaus paminklo istoriją skaitykite čia.

Pinigus iš dėžutės subėrė į „Iki“ maišelį

Bylos duomenimis, pinigus iš R.Kurlianskio E.Masiulis paėmė 2016 metų gegužės 10 dieną apie 16 val.

Pinigus, kurie buvo įdėti į degtinės „Millennium“ dėžutę, E.Masiulis tą dieną vežiojosi savo automobilio bagažinėje.

Grįžęs namo atsidarė bagažinę, išėmė dėžę, pinigus susibėrė į „Iki“ maišelį ir nusinešė namo, o degtinę paliko mašinoje.

Krata pas E.Masiulį namuose vyko po dviejų dienų – gegužės 12-ąją.

Bylos duomenimis, jos metu E.Masiulio žmona iš miegamojo atnešė juodą rankinę, kurioje buvo 800 eurų. Vėliau ji grįžo į miegamąjį ir pareigūnams atnešė medžiaginį maišelį su dviem popieriniais paketais, kuriuose buvo 34 tūkst. eurų.

Po to E.Masiulis ėmė traukti pinigus iš miegamajame kambaryje esančios spintos. Pareigūnams tuometis Liberalų sąjūdžio pirmininkas pateikė gumytėmis perrištas eurų kalades, kuriuose buvo 92 tūkst. eurų, teisėsaugininkai per kratą rado ir atskirai sudėtų pinigų, kaip jau minėta anksčiau, ne tik eurų, bet – šiek tiek ir svarų sterlingų bei dolerių.

Bylos duomenimis, vėliau iš juodos spalvos rankinės E.Masiulis ištraukė prekybos centro „Iki“ maišelį su 90 tūkst. eurų. Pašvietus juos lazeriu paaiškėjo, kad tai – anksčiau E.Masiulio automobilyje pareigūnų pažymėti pinigai.

Jie buvo pažymėti specialia chemine medžiaga, kuri matoma banknotus apšvietus infraraudonųjų spindulių lazeriu.

Vėliau E.Masiulis pareigūnams pateikė voke buvusius pinigus – 16,2 tūkst. eurų.

Baigiant kratą E.Masiulis pareiškė, kad pinigus STT pareigūnams perdavė laisvanoriškai.

Iš viso per kratą paimti 242 tūkst. eurų.

Prokurorai teigia, kad buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis davė 106 tūkst. eurų kyšį E.Masiuliui už koncernui naudingų sprendimų priėmimą Seime.

Abu kaltinamieji tikina, kad pas E.Masiulį rasti pinigai – 90 tūkst. eurų – buvo R.Kurlianskio paskola.

R.Kurlianskis buvo išsaugojęs degtinės pirkimo čekį

Tą pačią dieną krata vyko ir R.Kurlianskio darbo kabinete, iš jo taip pat buvo paimta pinigų.

Vėliau Lietuvos bankas teisėsaugai patvirtino, kad dalis per kratas pas E.Masiulį ir R.Kurlianskį rastų 200 eurų nominalo banknotų galėjo būti paimti iš vienos pakuotės. Paaiškėjo, kad minėti banknotai buvo visiškai nauji, nebuvę apyvartoje.

Bylos duomenimis, darant kratą R.Kurlianskio darbo kabinete buvo rastas degtinės „Millennium“ pirkimo čekis. Maža to, alkoholinį gėrimą verslininkas pirko naudodamasis nuolaidų kortele. Vėliau įmonė „Mineraliniai vandenys“ patvirtino, jog nuolaidų kortelė, kuria pasinaudota, išduota R.Kurlianskiui.

Klausyti posėdžio trukdė techniniai nesklandumai

Vilniaus apygardos teisme praėjusį ketvirtadienį visą dieną vyko kyšininkavimu kaltinamo buvusio Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio apklausa, tačiau žurnalistai apie tai nežinojo.

Pirmadienį žurnalistams buvo sudaryta galimybė stebėti E.Masiulio paklausą internetu, tačiau dėl prastos kokybės iki pietų beveik nieko nebuvo galima girdėti.

Dėl to teisme buvo padaryta pertrauka, kurios metu vėl testuota „Zoom“ programa.

Ja dar nuo karantino pradžios naudojasi daugybė institucijų – „Zoom“ transliuojamos Vyriausybės, Sveikatos apsaugos ministerijos spaudos konferencijos.

Pašalinus technines kliūtis likusią dalį E.Masiulio liudijimo žurnalistai galėjo išgirsti popietiniame teismo posėdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius