-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 18

Teisme dėl Butkevičienės atleidimo iš TV3 – įtarimai dėl suklastotų dokumentų

Prieš Seimo savivalę kovojusi, valstybės vadovų užtarimo prašiusi ir darbo dėl to netekusi televizijos žurnalistė suabejojo, ar kada nors yra mačiusi buvusių darbdavių teismui pateiktą jos pareigų instrukciją.
Jolanta Butkevičienė
Jolanta Butkevičienė / „Scanpix"/Tomo Juodaičio nuotr.

Kaip jau pasakojo naujienų portalas 15min.lt, Jolanta Butkevičienė buvo atleista iš TV3 žinių tarnybos vadovės bei laidos „Savaitės komentarai“ vedėjos pareigų, nes pasirašė žiniasklaidos priemonių atstovų kreipimąsi į prezidentą bei kitus šalies vadovus dėl žurnalistų darbo apribojimo Seime. Dar nedarome tokio pareiškimo dėl dokumentų suklastojimo, bet teigiame, kad šie dokumentai galimai skiriasi nuo originalo, – trečiadienį teisme kalbėjo J.Butkevičienės advokatė.

Televizijos kanalą valdančios bendrovės „Tele3“ vadovybė nutarė, kad J.Butkevičienė viršijo savo įgaliojimus, tad už šiurkštų darbo drausmės pažeidimą atleido ją iš pareigų.

Byloje norint išsiaiškinti, kokie iš tiesų buvo J.Butkevičienės įgaliojimai bei pareigos, teismui buvo pateikti keli TV3 vidinio naudojimo dokumentai – vidaus darbo tvarkos taisyklės bei pareiginė instrukcija.

Pamačiusiai pastarąjį dokumentą J.Butkevičienei susidarė įspūdis, kad jis galėjo būti specialiai „iškeptas“, kai prireikė bylinėtis.

Kompensacijos ir grąžinimo į darbą teisme siekianti ieškovė neatsimena, kad būtų mačiusi tokią instrukciją, juolab kai ant dokumento nėra jos parašo.

Abejonės dėl autentiškumo

J.Butkevičienei atstovaujanti advokatė trečiadienį teisme pareiškė: „Dar nedarome tokio pareiškimo dėl dokumentų suklastojimo, bet teigiame, kad šie dokumentai galimai skiriasi nuo originalo.“

Gynėjai bei jos klientei susidarė įspūdis, kad instrukcijos kopija galėjo būti padaryta iš kelių skirtingų lapų, juos sudedant vieną greta kito ir kopijuokliu padarant bendrą kopiją. Esą net tame pačiame puslapyje skiriasi šriftai, vienuose lapuose matomos, o kituose – nematomos skylės nuo skylamušio.

Be to, paskutinio instrukcijos puslapio apačioje, kaip tai yra įprasta, nėra nei „Tele3“ vadovo, nei pačios J.Butkevičienės parašo.

„Jei nėra parašo paskutiniame lape, vadinasi, jo ir neturėjo būti“, – kalbėjo atsakovams teisme atstovaujanti advokatė, pastebėjusi, kad kai kurie dokumentai pasirašomi tik tituliniame lape.

„Teismas nutaria išreikalauti iš atsakovų Vidaus darbo tvarkos taisyklių ir pareiginės instrukcijos originalus, kad būtų išklaidytos abejonės dėl pateiktų nuorašų autentiškumo“, – pranešė bylą dėl žurnalistės atleidimo nagrinėjantis Vilniaus 1-ojo apylinkės teismo teisėjas Marius Bajoras.

Teismas taip pat įpareigojo „Tele3“ pateikti būrio kitų TV3 darbuotojų, tame tarpe buvusios šio kanalo žvaigždės Mariaus Veselio, pareigines instrukcijas. Jei pasirodys, kad visi darbuotojai šiuos dokumentus turi nuo senų laikų ir jie yra vienodi, įtarimai, kad specialiai dėl J.Butkevičienės buvo „iškeptas“ naujas popierius, subliūkš.

Taika varžovų nedomina

Dar pačioje šiandieninio parengiamojo posėdžio pradžioje teisėjas M.Bajoras šalių teiravosi apie galimybę baigti ginčą taikos sutartimi. „Matyt, nepavyks susitarti“, – sakė J.Butkevičienės advokatė, minėjusi, kad išvakarėse siuntė savo kolegei iš kitos barikadų pusės laiškelį elektroniniu paštu, bet atsakymo negavo.

Atsakovų advokatė irgi nevyniojo žodžių į vatą. „Jei reikalavimas dėl grąžinimo į darbą yra kertinis, taikos susitarimo nebus“, – sakė ji.

„Tele3“ atstovai nemato prielaidų grąžinti J.Butkevičienės į darbą, nes po pertvarkų nebeliko tokio posto, kuriame ieškovė dirbo. Be to, „Tele3“ atstovai sužinojo, kad J.Butkevičienė pastaruoju metu jau dirba kitoje televizijoje, todėl ir dėl šios priežasties nebemato galimybės jos grąžinti į TV3.

Prašė pasirašyti, kaip vadovę

Teismas pripažino, kad byloje yra būtina dalyvauti atleidimo įsakymą pasirašiusiai TV3 generalinei direktorei Laurai Blaževičiūtei. Be to, teismui bus svarbu iš pirmųjų lūpų išgirsti, kokios neoficialios konsultacijos vyko tarp kanalo vadovės ir buvusios žinių tarnybos vadovės.

Atsiliepime į ieškinį TV3 teigia, jog L.Blaževičiūtė įspėjo J.Butkevičienę nesiimti jokių aktyvių veiksmų, jei bus renkami parašai siekiant pasipriešinti Seime nustatomiems apribojimams. „Jei aš kišiuos, aš čia nebedirbsiu“, – tai, ką išgirdo įspėjamojo pokalbio metu, teisme iš atminties citavo J.Butkevičienė.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./J.Butkevičienė su advokate ruošiasi bylai.
J.Butkevičienė su advokate.

Moteris šiek tiek susipainiojo, formuluodama savo poziciją, ar ji pasirašė žurnalistų kreipimąsi į šalies vadovus kaip privatus asmuo, ar kaip žiniasklaidos priemonės viena vadovių.

„Mano parašo esmė ir rezultatas buvo tas, kad tiek prodiuseriai, tiek žinių tarnyba Seime gali laisvai dirbti“, – nesikuklino J.Butkevičienė.

Ieškovė aiškino, kad dirbdama žinių tarnybos vadove dirigavo maždaug 40 asmenų kolektyvui. „Aš buvau atsakinga už žinių turinį, už žmonių darbą, jų atlyginimą, pastatinimus, nuobaudas“, – sakė ji.

J.Butkevičienė patvirtino, kad buvo suinteresuota, jog jos vadovaujamų žurnalistų komandai nebūtų trukdoma dirbti Seime.

„Bet šiaip aš juos pasirašiau kaip žurnalistė“, – atsakomybės už išreikštą TV3 poziciją kratosi J.Butkevičienė. Kaip žinoma, J.Butkevičienė buvo parašiusi tik savo vardą, pavardę ir pasirašiusi, o jos atstovaujamos kompanijos pavadinimą į parašų lapą įrašė tuos parašus rinkusi kita žurnalistė, „Delfi“ atstovė Aistė Žilinskienė.

A.Žilinskienė viešame komentare jau yra išaiškinusi, jog į J.Butkevičienę kreipėsi ne kaip į paprastą žurnalistę, bet kaip žinių tarnybos vadovę. Tokio rango asmenų – redaktorių, direktorių, parašai tik ir buvo reikalingi. Parašų lapuose turėjo būti aišku, kokiai žiniasklaidos priemonei tie žmonės atstovauja.

A.Žilinskienė taip pat yra kviečiama liudyti teisme, posėdis numatytas balandžio 17 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius