Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 06

Tėvai karstuose nešė negimusių kūdikių sielas (nuotraukos)

Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose prie teisėsaugos institucijų trečiadienio rytą buvo surengti piketai, kurių metu mamos ir tėčiai nešė mažyčius karstelius. Vilniuje piketuotojai, norintys atkreipti dėmesį į neteisingai Lietuvoje vykdomą socialinę politiką, būriavosi prie Generalinės prokuratūros.
Piketo akimirka
Piketo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tėvai, į piketo akciją atsivedę ir savo atžalas, sakė norintys atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kaip neteisingai su jais elgiasi Seimas ir prokuratūra, norėdami atimti užtarnautus pinigus ir grasindami kalėjimu.

Pasipiktinimas valdžia kilo po to, kai „Sodra“  paprašė ištirti daugybę atvejų dėl galimai neteisėtų finansinių machinacijų, kai nėščioms moterims prieš išeinant dekretinių atostogų padidinamas atlyginimas. Vėliau, motinystės atostogų metu, „Sodra“ dėl to turi mokėti didesnes socialines išmokas. Prokurorų tvirtinimu, „Sodra“ dėl tokių finansinių nusikaltimų per praėjusius metus galėjo netekti 90 mln. Lt.

Primins negimusius kūdikius

Generalinės prokuratūros duomenimis, pernai „Sodra“ gavo per 45 tūkst. prašymų išmokėti motinystės ar tėvystės atostogų išmokas. Tuo metu ikiteisiminiai tyrimai dėl galimų finansinių machinacijų buvo pateikti kiek daugiau nei 600 žmonių, o kaltė pripažinta vos kelioms dešimtims įtariamųjų.

Piketuoti susirinkę tėvai, į prokuratūros statistiką atsakė pasiremdami žmogiškais faktoriais. „Jei mažuma pripažinta kaltais, tai reiškia, kad kitos šeimos buvo be reikalo, nepagrįstai tampomos po teisėsaugos institucijas, tardomos. Tai labai didelis stresas“, – kalbėjo viena piketuoti atėjusi mama. Anot jos, žinoma netgi tokių atvejų, kai po tardymų moterys patirdavo persileidimus. „Vaikiški karsteliai primins tuos negimusius kūdikius, kurių neteko mamos, kai joms buvo pritaikyta ypač nuožmi tardymo taktika“, – sakė protestuotojai.

„Kryžių nunešime iki galo“

Šešių vaikų mama ir gydytoja Aurima Dilienė sakė, kad persekiojamų šeimų sambūris neprašo visuomenės užuojautos: „Mes šitą absurdiškų kaltinimų kryžių nunešime iki galo, tačiau kas bus, jei rytoj pradės tokias pat būdais persekioti pensininką, kuris prieš pensiją dirba viršvalandžius arba baus neįgaliuosius, gaunančius pašalpas, bet dar vis rodančius gyvybės ženklus. O gal ir nedarbingumo pašalpa bus pretekstas pateikti įtarimą apie nusikaltimą.“

Pikete pasirodęs kalinio kostiumu apsirengęs jaunas tėvas Andrius tikino, kad tėvai, pasididindami atlyginimus prieš išeidami auginti vaiko, nepažeidžia jokių įstatymų, todėl jie yra tardomi ir persekiojami be reikalo.

Tuo metu prokuratūros darbuotojai kaltinimus atrėmė sakydami, kad niekas netiria atvejų, kuomet atlyginimai prieš atostogas padidėja 50, 30 procentų. „Tačiau įsivaizduokite, kad mažos įmonės direktorius gauna 800 Lt  algą, kiti darbuotojai – po 400 Lt, o įmonės apyvarta yra kokie 20 tūkst. Lt. Ir staiga prieš motinystės atostogas įmonės administratorės atlygis padidėja iki 8 ar daugiau tūkstančių. Ar tai logiška?“ – retoriškai klausė prokurorai.

Palaikyti piketuotojų su savo sūneliu atėjo ir Seimo narė Aurelija Stancikienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius