-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 28

Tikimasi, kad karinę tarnybą pasirinks labiausiai motyvuoti piliečiai

Spalio 28 d. Vyriausybė pritarė Krašto apsaugos ministerijos parengtam nutarimo projektui, kuriuo numatyta laikinai iki 2010 metų gruodžio 31 d. sumažinti pirmų tarnybos metų tarnybinius atlyginimus eilinio ar jūreivio karinį laipsnį turintiems kariams, kurie bus priimami įsigaliojus šiam nutarimui.
Pratybų „Rudens šviesa“ akimirkos
Kariai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

 

Kaip informuoja Krašto apsaugos ministerija, toks sprendimas priimtas ieškant galimybių įgyvendinti naują karinio parengimo koncepciją, kurioje numatyta savanoriškumo pagrindu organizuoti būtinuosius karinius mokymus ir į Lietuvos kariuomenę pritraukti daugiau profesinės karo tarnybos karių.

„Lietuvos Konstituciniam Teismui išaiškinus situaciją dėl privalomosios pradinės karo tarnybos sustabdymo, ieškome kitų būdų kaip formuoti gynybinį rezervą, stiprinti krašto apsaugą ir priimti į tarnybą eilinių karių. Nauja priėmimo į profesinę karo tarnybą tvarka – būtinieji kariniai mokymai – padės sudaryti sutartis su didesniu profesinės karo tarnybos karių skaičiumi ir taip pat užtikrinti didesnes galimybes piliečiams savanoriškai įgyti bazines karines žinias. Dėl sunkmečiu sumažėjusio gynybos biudžeto, šių poreikių patenkinti be papildomų taupymo priemonių negalėtume“, – sakė krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

Šiuo metu svarstomoje karinio parengimo koncepcijoje numatoma organizuoti 12 savaičių būtinuosius karinius mokymus. Jų metu norintieji ir atitinkantys nustatytus reikalavimus galėtų dalyvauti atrankoje į profesinę karo tarnybą. Baigusieji šiuos mokymus ir nesudarę profesinės karo tarnybos sutarčių būtų įrašomi į individualųjį rezervą.

Pradėjus įgyvendinti šią koncepciją ir pirmaisiais tarnybos metais taikant sumažintą atlyginimo koeficientą, 2010 metais turint tuos pačius asignavimus būtų galima pakviesti 300 karių į būtinuosius karinius mokymus ir iš jų atsirinkti būtiną skaičių į profesinę karo tarnybą.

„Šiuo sprendimu pirmiausia siekiame atverti galimybes ateiti į kariuomenę labiausiai motyvuotiems piliečiams, kurie savo valia nuspręs atlikti pilietinę pareigą pasirengti ginti Tėvynę“,– sakė krašto apsaugos ministrė.

Mažinant pirmųjų tarnybos metų eilinių atlyginimus, taip pat planuojama gauti lėšų, kurios kitąmet leistų papildomai sudaryti profesinės karo tarnybos sutartis su maždaug dviem šimtais karių – iš viso su daugiau nei pusketvirto šimto eilinių ar jūreivių. Nesumažinus tarnybinius atlyginimus eilinio ar jūreivio karinį laipsnį turintiems kariams, profesinės karo tarnybos sutarys būtų galima sudaryti tik su 170 karių.

Kalbėdama apie atlyginimų mažinimo poveikį jaunuolių sprendimui rinktis profesinę karo tarnybą, krašto apsaugos ministrė palygino pirmuosius tarnybos metus su savanoriška pradine karo tarnyba: „Mes nesiuntinėsime jaunuoliams kvietimų į kariuomenę, bet pasiūlysime galvojantiesiems apie kario profesiją pirmiausia išbandyti savo jėgas ir ryžtą savanoriškai atliekant būtinuosius karinius mokymus, po kurių jie tapę profesinės karo tarnybos kariais gaus atlyginimą. Tai tikrai patrauklesnės sąlygos negu buvusi vienerių metų privalomoji pradinė karo tarnyba“.

Iki šiol pirmaisiais tarnybos metais eiliniams ir jūreiviams taikomas pareigybinis algos koeficientas buvo 3,4, o karių vidutinis mėnesio atlyginimas neatskaičius mokesčių sudarė apie 1500 Lt. Priėmus nutarimą, pirmų metų algos koeficientas laikinai sumažintas iki 1,9, vidutinis mėnesio atlyginimas atitinkamai sudarys – apie 850 Lt.

Pasak R. Juknevičienės, mažinant tarnybinius atlyginimus pirmuosius metus tarnaujantiems eiliniams ar jūreiviams taip pat nenukentėtų socialinio teisingumo principas, nes pirmųjų metų profesinės karo tarnybos kariai, savo kompetencija ir atliekamų užduočių sudėtingumu neprilygsta tiems kariams, kurie buvo ruošiami ir vykdė užduotis ilgesnį laiką. Anot R. Juknevičienės, atsiradus finansinėms galimybėms, pirmaisiais tarnybos metais kariams mokamų atlyginimų koeficientai būtų gražinti į ankstesnį lygį, taip pat būtų stiprinamos finansinės motyvacijos priemonės ir socialinės garantijos kariams, besiruošiantiems kovinėms užduotims.

Dabartinis Vyriausybės nutarimas numato, kad pirmaisiais tarnybos metais eiliniams ir jūreiviams mažesnį tarnybinių atlyginimų koeficientai bus taikomi iki 2010 metų gruodžio 31 d.

Nutarimu nustatytas sumažintas atlyginimo koeficientas būtų taikomas tik tiems kariams, kurie bus priimami į profesinę karo tarnybą įsigaliojus nutarimui. Profesinės karo tarnybos eiliniams ar jūreiviams, į tarnybą priimtiems iki įsigaliojant šiam nutarimui, ir toliau būtų taikomas ankstesnis pirmų metų tarnybinio atlyginimo koeficientas.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius