2011 11 16 /22:51

Stabdoma banko „Snoras“ veikla, Vyriausybė perima banko akcijas

Trečiadienį Lietuvos bankas sustabdė banko „Snoras“ veiklą. Bankui „Snoras“ paskirtas laikinasis administratorius, laikinai taikomos turto apsaugos priemonės, pranešė Lietuvos bankas. Įtariama, kad banko „Snoras“ vertė yra mažesnė nei įsipareigojimai. Vyriausybė posėdyje nutarė perimti banko akcijas.
 „Snoras“
„Snoro“ centrinė būstinė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos banko valdyba nutarė bankui „Snoras“ paskirti laikinąjį administratorių ir taikyti laikinąsias banko turto apsaugos priemones.

„Šiuo sprendimu siekiama užtikrinti veiksmingą banko klientų bei visuomenės interesų apsaugą, sustiprinti šalies bankų sistemos stabilumą ir patikimumą. Bankų įstatyme numatytų poveikio priemonių imtasi įvertinus AB bankas „Snoras“ finansinę būklę, pastarųjų metų veiklos tendencijas ir naujausio inspektavimo rezultatus. Priimant sprendimą įvertinti ir šiomis dienomis įvykę pokyčiai banke“, – sprendimo priežastis aiškina Lietuvos bankas.

Pranešama, kad „Snoro“ turto kokybė yra prasta, kredito rizika vertinta neatsakingai. Lietuvos banko nurodymai mažinti veiklos riziką buvo ignoruojami arba vykdomi formaliai, iš esmės nekeičiant veiklos pobūdžio.

„AB bankas „Snoras“ vengė teikti priežiūrai būtiną informaciją. Yra požymių, kad priežiūros institucijai galėjo būti teikiami tikrovės neatitinkantys duomenys“, – praneša Lietuvos bankas.

Dėl laikinojo administratoriaus skyrimo Lietuvos bankas apsisprendė įvertinęs „Snoro“ vadovų ir savininkų veiksmus bei įsitikinęs, kad kitų įstatyme numatytų priemonių nepakanka užtikrinti stabilią banko veiklą ir apsaugoti klientų bei visuomenės turtinius interesus.

Laikinasis administratorius Simonas Freakley, tarptautinės konsultacijų bendrovės „Zolfo Cooper LLP“ vyresnysis partneris, paskirtas vykdyti AB bankas „Snoras“ stebėtojų tarybos, valdybos ir administracijos vadovų funkcijas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./ Snoras
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./ Sunerimusių klientų eilė banke „Snoras“

Jis įpareigotas papildomai išnagrinėti ir įvertinti banko finansinę būklę, galimybes imtis veiksmingų banko indėlininkų, kitų kreditorių ir klientų interesus bei visos bankų sistemos stabilumą ir patikimumą apsaugančių priemonių.

Lietuvos bankui laikinasis administratorius privalės nuolat teikti informaciją apie administravimo eigą ir, atlikęs finansų ir veiklos auditą, įvykdyti pertvarką, užtikrinančią stabilią banko veiklą.

Paskyrus laikinąjį administratorių, laikinai sustabdyta banko veikla bus atnaujinta artimiausią pirmadienį.

Dėl būtinybės laikinai taikyti teisės aktuose numatytas banko turto apsaugos priemones bus apsispręsta įvertinus jo finansų būklę. Visi apdrausti indėliai, laikomi banke „Snoras“, anot Lietuvos banko, yra saugūs. Visi sutartyse su banku numatyti skolininkų įsipareigojimai išlieka. Paskolų mokėjimai bei kiti įsipareigojimai ir toliau privalo būti vykdomi pagal grafiką.

Lietuvos banko valdyba nutarė teikti Vyriausybei išvadą, kad veiksmingiausias tolesnis banko problemų sprendimo būdas – pasinaudoti Finansinio tvarumo įstatyme įtvirtinta teise Vyriausybei perimti banko akcijas visuomenės poreikiams. Panaudojus šią priemonę būtų maksimaliai apginti indėlininkų interesai, sumažintos galimos valstybės išlaidos.

Lietuvos banko valdyba pabrėžia, kad šis nutarimas susijęs su vienintelio banko „Snoras“ neatsakingai vykdyta veikla, kurios kelta rizika paskyrus administratorių – suvaldyta.

Visų kitų užsienio ir vietos kapitalo bankų likvidumo atsargos Lietuvos banko reikalavimus reikšmingai viršija, visi bankai vykdo ir kapitalo pakankamumo rodiklį.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Bankomato ekranas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Bankomato ekranas

Pokyčiai susiję su „Snoro“ veikla neturės reikšmingos tiesioginės žalos kitiems šalies bankams, nes probleminio banko tarpbankiniai įsipareigojimai yra nedideli.

Papildyta: Šiuo metu posėdžiauja nušalintoji banko „Snoras“ valdyba. Banko atstovė spaudai Virginija Žygienė kol kas tikino negalinti komentuoti situacijos.

Dėl susidariusios situacijos į posėdį susirinko ir Vyriausybė.

Papildyta 16.45 val.: Paskelbus žinią apie stabdomą banko „Snoras“ veiklą, į centrinę banko būstinę Vilniaus A.Vivulskio gatvėje pradėjo plūsti žmonės. Jie 15min.lt pasakojo atėję atsiimti savo indėlių ir piktinosi, kad tenka stumdytis eilėse – juos aptarnavo vos trys  moterys.

Nors centrinė banko būstinė turėtų dirbti iki 18 val., durys buvo uždarytos jau 16.30 val. Žmones į lauką išprašiusi moteris nieko negalėjo paaiškinti. „Nežinau, kodėl mes nebedirbame“, – tepasakė.

Lauke likę klientai piktinosi, kad nors jų indėliai ir yra apdrausti valstybės, jie norėtų juos atsiimti būtent šiandien, tačiau tokios galimybės nėra. Nebeveikia banko bankomatai, taip pat sutriko elektroninė bankininkystės sistema.

Indėlininkai gali likti ramūs

Kredito unijos „Vilniaus taupomoji kasa“ finansų analitikas Stasys Jakeliūnas ramina banko „Snoras“ indėlininkus. Pasak jo, visus indėlius ir jau gautas paskolas garantuos Lietuvos Vyriausybė, todėl jų pinigai yra saugūs.

„Pavojus gali kilti nebent tiems, kurie yra susitarę su „Snoro“ banku dėl galimų paskolų ir sudarę kažkokias preliminarias sutartis dėl naujų paskolų išdavimo. Tie, kurie yra pasiėmę paskolas arba pasidėję indėlį, neturėtų nukentėti ir neturėtų nerimauti“, – sakė S.Jakeliūnas.

Pasak analitiko, natūralu, kad po vieno banko veiklos sunerims ir kitų bankų klientai. Todėl esą labai svarbu, kad Vyriausybė kuo greičiau paskelbtų, kokias konkrečiai garantijas ji užtikrina tiek „Snoro“, tiek kitų bankų indėlininkams, ir kaip gali sutrikti „Snoro“ kreditavimo veikla.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./ Snoras
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./ „Snoras“

„Taip pat Vyriausybė turėtų pareikšti ir aiškią poziciją, ar yra abejonių dėl kitų bankų, kad žmonės galėtų pradėti rinkti informaciją“, – sakė S.Jakeliūnas.

Pasak S.Jakeliūno, situacija, kai stabdoma banko veikla, Lietuvoje nebuvo susidariusi nuo 1995–1996 metų.

Klientai į centrinę banko būstinę nebeįleidžiami (papildyta 17.13 val.)

15min.lt žurnalistė stebėjo, su kokiomis nuotaikomis renkasi banko „Snoras“ klientai į centrinę būstinę sostinės A.Vivulskio gatvėje.

Banko klientas Žilvinas tvirtino į centrinę būstinę atkakęs per 10 minučių po to, kai naujieną apie stabdomą „Snoro“ veiklą perskaitė interneto portaluose. Vaikinas norėjo atsiimti savo indėlį, bet jam darbuotoja pasakė, kad šiandien to padaryti jis jau nebegalės. Darbuotoja pažadėjo indėlininkui, kad su juo bus susisiekta ketvirtadienį 9 val. ryto. Jis taip pat turėjo užpildyti specialų prašymą dėl indėlio grąžinimo.

Pasak Žilvino, prieš jį eilėje stovėjęs žmogus dar spėjo susigrąžinti savo indėlį. „Atvykau per vėlai“, – liūdnai šyptelėjo Žilvinas.

15min.lt kalbintos kasininkės negalėjo pasakyti nieko tikro: „Tikimės, kad viskas bus gerai, mes pačios nieko nežinome“.

Banko centrinė būstinė oficialiai dirba iki 18 val. Apie 17 val. banko viduje dar buvo apie 20 klientų, tačiau nauji žmonės į vidų jau nebeįleidžiami. Apie 16.30 val. durys buvo uždarytos, o jas saugoti ėmėsi banko apsaugos darbuotojai. Lauke, prie durų, stoviniuoja iki dešimties sumišusių žmonių.

V.Antonovas ir kiti „Snoro“ vadovai nekomentuoja siūlymo nacionalizuoti banką (papildyta 17.19 val.)

Didžiausias nacionalizuojamo „Snoro“ banko akcininkas, Rusijos verslininkas Vladimiras Antonovas bei kiti banko akcininkai ir vadovai Lietuvos banko sprendimo perimti „Snorą“ nekomentuoja.

„Dabar nėra galimybės susisiekti su V.Antonovu“, – BNS teigė jo atstovė Natalija Olesik. Londone gyvenantis V.Antonovas valdo kontrolinį 68,10 proc. „Snoro“ akcijų paketą.

Kitas didžiausias akcininkas – banko prezidentas Raimondas Baranauskas, valdantis 25,3 proc. „Snoro“ akcijų, ir jo pavaduotojas Naglis Stancikas šiuo metu yra užsienyje.

Pastarasis BNS neatskleidė, kur šiuo metu yra, tačiau pagal laiką tai gali būti kuri nors Azijos šalių – Honkongas, Malaizija, Singapūras, Kinija ir panašiai.

„Neturiu ką pasakyti“, – BNS sakė N.Stancikas.

Ingrida Šimonytė tik tarstelėjo, kad valdžia daro viską, ką gali, o premjeras Andrius Kubilius kartojo, kad Vyriausybė priėmė reikšmingą sprendimą.

Su R.Baranausku BNS susisiekti nepavyko.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarybos (FNTT) vadovas Vitalijus Gailius, BNS paklaustas apie galimą banko vadovų pabėgimą į užsienį, atsakė: „Negaliu nieko komentuoti“. Valstybės saugumo departamentas taip pat nieko nekomentavo.

„Snoro“ atstovė Virginija Žygienė BNS sakė, kad bankas neturi įgaliojimų teikti informacijos ir siūlė kreiptis į centrinį šalies banką.

Vyriausybė perima „Snoro“ akcijas (papildyta 17.28 val.)

Vyriausybė per neeilinį posėdį, sušauktą trečiadienio pavakarę, nusprendė perimti banko „Snoras“ akcijas. „Vadovaudamasi Finansinio tvarumo įstatymo nuostatomis, reikalaujančiomis imtis priemonių laiku užtikrinti šalies finansų stabilumą ir siekdama apsaugoti indėlininkų lėšas, atsižvelgdama į Lietuvos banko siūlymą bei visuomenės interesus, Lietuvos Vyriausybė nutaria paimti visuomenės poreikiams banko „Snoras“ akcijas. Banko akcininkams už jų akcijas bus atlyginta įstatymų numatyta tvarka, įvertinus banko turtą. Sprendimas priimtas įvertinus banko „Snoras“ finansinę būklę, remiantis Lietuvos banko išvada, kurioje konstatuota reali grėsmė, kad banko turtas gali būti mažesnis nei jo įsipareigojimai“, – sakė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Visi indėliai, siekiantys 100 tūkst. eurų, yra apdrausti ir įsipareigojimus dėl šių indėlių saugumo prisiima valstybė.

„Vyriausybė numato probleminį banką pertvarkyti, visus draustus indėlius kartu su geriausios kokybės turtu perkeldama į valstybės įsteigtą banką ir taip užtikrinti saugų banko veiklos tęstinumą“, – sakė ministrė.

Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas pridūrė: „Atsižvelgdamas į tai, kad bankui gresia nemokumas, ir į galimai nusikalstamas veikas, susijusias su disponavimu banko turtu, bankas nematė kitos išeities, kaip tik priimti sprendimą paskelbti moratoriumą, paskirtį laikiną administratorių, kuris perimtų banko valdymą, ir pasiūlyti Vyriausybei spręsti klausimą dėl banko akcijų paėmimo visuomenės poreikiams.“

V.Vasiliauskas sakė, kad banko vertė yra reikšmingai sumažėjusi. Trūksta dalies vertybinių popierių.

„Su tuo galimai būtų susiję atsakingi banko asmenys. Inspektavimo metu pastebėjome, kad trūksta nemenkos vertės vertybinių popierių, kurie banko nurodomi užsienio jurisdikcijose, dėl jų kreiptasi į užsienio valstybes, jos atsakė, kad tų vertybinių popierių nėra“, – sakė V.Vasiliauskas.

Buvo informuotos teisėsaugos institucijos, jos yra pradėjusios tyrimus.

„Snore“ yra laikino administratoriaus komanda. Veikla sustabdyta iki sekmadienio. Vėliausiai sekmadienį Lietuvos banko valdyba renkasi ir priiminės sprendimus dėl banko veiklos“, – sakė Lietuvos banko vadovas.

Daugiau jokios informacijos Vyriausybė nepateikė. I.Šimonytė tik tarstelėjo, kad valdžia daro viską, ką gali, o premjeras Andrius Kubilius kartojo, kad Vyriausybė priėmė reikšmingą sprendimą.

Banko „Snoras“ dukterinės įmonės yra „Finasta Holding“, bankas „Krajbanka“, „OU Real Estate Investment Management“, „SNORO valda“, „SNORO lizingas“, „SNORO paramos fondas“, „SNORAS Media“, kuri valdo 34 proc. „Lietuvos ryto“ akcijų.

Papildyta 18.03 val. „Valstybė yra apdraudusi indėlius iki 100 tūkst. eurų. Jeigu tektų tokį įsipareigojimą vykdyti, tai būtų pakankamai ženkli problema. Tačiau to galima išvengti. Geriausia sprendimo forma yra banką padalyti į dvi dalis – į gerąją dalį iškeliant sveiką turtą, likusiame banke liktų kiti kreditoriai“, – sakė I.Šimonytė.

„Snore“ laikomų indėlių suma viršija 6 mlrd. Lt.

A.Kubiliaus teigimu, Vyriausybė jau priėmė ir sprendimus dėl kai kurių reikalingų įstatymų pataisų.  „Mums svarbiausias dalykas – indėlininkų saugumas“, – kaip užsuktas kartojo premjeras.

Bankas perimamas laikinai.

V.Vasiliauskas pabrėžė, kad tai nėra sisteminė bankų griūtis: „Mes kalbame išimtinai apie vieną banką, tikrai tai nėra sisteminė problema, bet jei ji nebūtų buvusi suvaldyta, tai būtų sisteminė problema. Iki sekmadienio priimsime sprendimus, kaip iš dalies atnaujinti banko veiklą.“

Kreditorinius įsipareigojimus gyventojai vykdyti privalo, nes bankas vis dar egzistuoja.

Neįleistieji vidun lūkuriavo už durų (papildyta 18.07 val.)

Ne visi, perskaitę naujienas apie siūlymus nacionalizuoti „Snoro“ banką, spėjo į jį bent patekti. Centrinės banko būstinės Vilniuje vadovybei nusprendus įstaigos duris užverti pusantros valandos anksčiau nei įprastai, be atsakymų liko ne vienas vilnietis.

„Atvažiavom vos perskaitę internete naujieną, bet mūsų į banką niekas neįleidžia, – 15min.lt guodėsi vilnietė Elena. – Bent išeitų kas nors, pasakytų, kas vyksta.“

Aišku, kad baisu – visus savo pinigus laikau šiame banke, – sakė banko klientas.

Už banko durų lūkuriavo iki dešimties žmonių. Visi jie tarpusavyje dalijosi informacija, kas ką girdėjęs. „Bandžiau bankomate išsiimti grynųjų, bet negalėjau to padaryti, kalbėjo studentas Rokas. – Aišku, kad baisu – visus savo pinigus laikau šiame banke.“

Lietuvos bankas siūlo laukti pirmadienio (papildyta 18.19 val.)

„Bankui „Snoras“ paskyrus laikinąjį administratorių, iki pirmadienio sustabdytas bankinių paslaugų teikimas. Klientams laikinai apribotas disponavimas lėšomis, esančiomis bankų kortelėse, einamosiose sąskaitose, laikinai sustabdytas pinigų išgryninimas bankomatuose“, – dar kartą patikslino banko klientams svarbią informaciją Lietuvos bankas.

„Šių paslaugų teikimą numatyta atnaujinti artimiausią pirmadienį. Apie tai, kokios paslaugos ir kokiomis apimtimis bus atnaujintas paslaugų teikimas, AB bankas „Snoras“ laikinasis administratorius įpareigotas informuoti iki pirmadienio ryto“, – rašoma Lietuvos banko pranešime.

„Snorą“ administruoti paskirti Islandijos bankų gaisrą gesinę specialistai (papildyta 22.51 val.)

Ritos Miliūtės laidoje „Teisė žinoti“, rodomoje per nacionalinę televiziją, Lietuvos banko valdybos pirmininkas V.Vasiliauskas sakė, kad „Snoro“ administratoriumi tapo grupė asmenų, padėjusi išspręsti Islandijos bankų krizę. Dabar šie specialistai tikrina „Snoro“ aktyvus.

Finansų ministrė I.Šimonytė pareiškė, kad Vyriausybė neketina būti nei „Snoro“ sniego arenos, nei žiniasklaidos priemonių grupės akcininkė. Pasak ministrės, vos tik padėtis pagerės, šios įmonės bus privatizuotos. I.Šimonytė taip pat patikino, kad ir komercinis bankas – valstybei visiškai nereikalingas.

Edmundo Jakilaičio vedamoje laidoje „Lietuva tiesiogiai“ per „Lietuvos ryto TV“ V.Vasiliauskas prasitarė, kad „Snoro“ banko akcijas ketinusi išpirkti investicinė įmonė galimai norėjo tai padaryti to paties banko indėlininkų pinigais. Įtariama, kad tai buvo ofšorinė kompanija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius