-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 03 08

Tyrimas: siekdamos vadovaujančių pareigų politikoje moterys susiduria su kliūtimis dėl lyties

Prasimušti į aukščiausius postus politikoje ir versle, kur tebedominuoja vyrai, moterims nėra lengva. Tačiau siekiant lyčių lygybės dauguma europiečių palaiko skatinamąsias, o ne prievartines priemones, rodo Europos Parlamente šią savaitę pristatytos „Eurobarometro“ apklausos duomenys.
Moterys uždirba mažiau, nei vyrai.
Moterys uždirba mažiau, nei vyrai. / Sauliaus Žiūros nuotr.

Vasario-kovo mėn. atlikta apklausa parodė, kad ES moterų ir vyrų atsakymai į klausimus apie lyčių lygybę beveik nesiskiria. Dauguma respondentų sutinka, kad siekdamos vadovaujančių pareigų politikoje ir versle moterys susiduria su kliūtimis dėl lyties. Absoliuti dauguma iš kone 27 tūkst. apklaustųjų mano, jog politika tebėra vyrų dominuojama sritis — tam pritaria 57 proc. vyrų ir 61 proc. moterų. Kitas svarbus stabdys moterims prasimušti — lyčių stereotipai. Su tuo sutinka 41 proc. moterų ir 40 proc. vyrų.

Nepaisant to, dauguma europiečių nemano, kad privalomų kvotų ar baudų įvedimas leis daugiau moterų užimti atsakingus postus politikoje ar versle. Tik penktadalis moterų ir vyrų ES mastu palaiko privalomų kvotų įvedimą per rinkimus ar siekiant užimti vadovaujančias pareigas įmonėse.

Lietuvoje tokioms priemonėms pritaria tik 12 proc. respondentų. Savo ruožtu 44 proc. europiečių mano, kad reikėtų priemonių, kurios įmonėse ir viešajame sektoriuje skatintų lyčių lygybę (pvz., geros praktikos kodeksai). Tuo tarpu Lietuvoje taip manančių yra mažiausiai visoje ES — 35 proc. Kita vertus, 39 proc. Lietuvos gyventojų (ES vidurkis — 30 proc.) remia mokymo programas ir kitas priemones, kuriomis moterys būtų skatinamos užimti daugiau atsakingų pareigų įmonėse ir viešajame valdyme.

Kovo 8 dieną Europos Parlamente pristatytoje „Eurobarometro“ apklausoje taip pat nagrinėjamos skirtumo tarp moterų ir vyrų darbo užmokesčio, šeiminio ir profesinio gyvenimo derinimo, smurto prieš moteris temos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius