TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
02 23 /17:27

Ukrainoje žuvo lietuvių karys „Milžinas“: išvyko su D.Žalimo grupe

Penktadienį Ukrainoje žuvo su Rusijos okupantais kovojęs 1981 metais gimęs lietuvis karys Tadas Tumas, šaukiniu „Milžinas“. Jis tarnavo Ukrainos ginkluotojų pajėgų 92-ojoje brigadoje. Tai 15min patvirtino jo kolega instruktorių misijos Ukrainoje „Gyvačių salos“ vadovas Sigitas Maliauskas. Teisininkas Dainius Žalimas paskelbė, kad T.Tumas į Ukrainą išvyko su jo grupe.
Tadas Tumas, Ukrainoje žuvęs lietuvis karys
Tadas Tumas, Ukrainoje žuvęs lietuvis karys / Kovos draugų pateikta nuotr.

Pražudė dronas

Pasak S.Maliausko, lietuvis kartu su ukrainiečiu prie Bachmuto į priešakines linijas vežė minas, kai į jų automobilį pataikė rusų FPV dronas.

Artimieji ir ambasada apie įvykį jau informuoti.

Informacija apie Ukrainoje kovojusį ir žuvusį lietuvį pasiekė ir krašto apsaugos ministrą Arvydą Anušauską.

„Jis buvo kažkur Rytų fronte, Bachmute ar kažkur panašioje vietoje, bet daugiau detalių nežinau. Žinau tik tą informaciją, kuri pasiekė ir ambasadą“, – 15min sakė A.Anušauskas.

„Pagal pareigas jis buvo minosvaidininkas. Bet kaip dažnai būna kovos veiksmuose, atliko įvairias pareigas – ir vairuotojo, ir šaulio, ir žvalgo“, – LRT RADIJO laidai „Lietuvos diena“ pasakojo S.Maliauskas.

Atsisveikinimas vyks Maidane

Į penktą dešimtį įkopęs lietuvis kariauti į Ukrainą išvyko prieš tris mėnesius. Atsisveikinimas su juo vyks Maidane, Kyjivo Nepriklausomybės aikštėje, vėliau kūnas bus kremuojamas ir vežamas į Lietuvą.

Galintys paremti žuvusio kario artimuosius, prašomi tai padaryti pervedant pinigus į VšĮ „Iki pergalės“ sąskaitą LT177300010171472276. Paskirties langelyje nurodyti „Žuvusio kario artimiesiems“.

D.Žalimas: jis išvyko su mūsų grupe

Buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas penktadienį „Facebook“ paskelbė, anot jo, jam labai skaudų įrašą.

„Privalau pasidalinti:

Šiandien labai skauda rašyti. Rytoj du metai, kai Ukraina gina savo dangų. O šiandien šis karas pasiėmė mūsų draugą, bendražygį, mūsų Žmogų, mūsų Karį.

Jis į Ukrainą kartu su mumis išvyko praėjusių metų lapkritį. Prisijungė prie Omega grupės ir daugiau nei tris mėnesius kovojo už Ukrainos taiką.

Neabejoju, kad daugelis jau tai žinote iš žiniasklaidos. O man prireikė laiko, kad galėčiau susikaupti, prisėsti prie klaviatūros ir tai pasakyti Jums.

Jis į Ukrainą kartu su mumis išvyko praėjusių metų lapkritį. Prisijungė prie Omega grupės ir daugiau nei tris mėnesius kovojo už Ukrainos taiką, kovojo, kad tą ordą pristabdytų ten, kol ji neatėjo čia.

Lietuvoje liko graži jauna šeima. Žmona. Du mažamečiai vaikai.

Ačiū mūsų nuolatiniam draugui mūsų kelyje, nes jo dėka šeimai jau teikiama psichologinė pagalba. Jiems reikės laiko susitvarkyti su savo skausmu, netektimi.

Ir labai prašome Jūsų pagalbos.

Visi iš mūsų esame susidūrę su artimo žmogaus netektimi ir žinome kiek rūpesčių ir reikalų reikia išspręsti, tuo pačiu mėginant tvarkytis su savo skausmu. Padėkime jiems bent dalį tų rūpesčių nusikelti nuo savo pečių, bent finansinę naštą sumažinti.

Rekvizitai norintiems ir galintiems prisidėti:

LT177300010171472276

VšĮ „Iki pergalės“

Paskirtis: žuvusio kario artimiesiems

Visos su šia paskirtimi surinktos lėšos bus skirtos žuvusiojo žmonai ir jų vaikams“, – rašo D.Žalimas.

Kas buvo T.Tumas?

Tadas Tumas buvo sukūręs šeimą, augino du vaikus. Pernai jis baigė pasieniečių mokyklą, įsidarbino Šalčininkų užkardoje, bet vėliau išvažiavo į karą Ukrainoje.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis 15min patvirtino, kad T.Tumas pernai baigė Pasieniečių mokyklą ir keletą mėnesių dirbo pasienyje su Baltarusija. Vėliau iš tarnybos pasitraukė ir išvyko kovoti į Ukrainą.

T.Tumas buvo prisiekęs Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubo gerbėjas. Jis priklausė ištikimiausiems klubo gerbėjams – Pietų IV, dažnai lankydavosi klubo rungtynėse. Pasak jį pažinojusiųjų, buvo ramaus būdo.

Futbolo paskyra „Facebook“ „Sveiks valio“ rašo, kad T.Tumas buvo „Pietų IV ir Vyčio tribūnos narys, aktyvus futbolo mylėtojas“.

Vilniaus „Žalgirio“ klubo nuotr./Tadas Tumas
Vilniaus „Žalgirio“ klubo nuotr./Tadas Tumas

Norintys ir galintys prisidėti prie paramos šeimai, tai gali padaryti pavedimu: Futbolo sirgalių klubas „Pirmyn, Žaliai Balti“, LT654010042400043925. Paskirtis: Tado šeimai.

Žinia apie T.Tumo žūtį pasidalijo ir Vilniaus „Žalgirio“ futbolo klubas: „Tragiška žinia – kovodamas už laisvąjį pasaulį Ukrainoje žuvo mūsų aistruolių bendruomenės narys, lydėjęs žaliai baltus ir namuose, ir išvykose. Ilsėkis ramybėje, Tadai.

Vilniaus „Žalgirio“ klubo nuotr./Tadas Tumas
Vilniaus „Žalgirio“ klubo nuotr./Tadas Tumas

Reiškiame užuojautą artimiesiems ir draugams.

Kviečiame padėti be tėvo likusiai velionio šeimai paaukojant:

LINA TUMIENĖ

LT587300010116996241

Paskirtis: Tado šeimai“.

Ambasada dar laukia oficialios informacijos

Užsienio reikalų ministerija 15min pranešė, kad Lietuvos ambasada Ukrainoje nėra gavusi oficialios informacijos iš Ukrainos institucijų apie Lietuvos piliečio žūtį/mirtį. Ambasada kreipėsi į Ukrainos teisėsaugos institucijas ir laukia atsakymo.

„Oficialius užsienio valstybių pranešimus apie užsienyje mirusius bei nukentėjusius Lietuvos piliečius Lietuvos atstovybės perduoda Lietuvos policijai, kuri, savo ruožtu, informuoja artimuosius.

Apgailestaujame, tačiau gerbdami nukentėjusiųjų ir / ar jų artimųjų privatumą, be jų sutikimo konkrečių detalių apie įvykius ir su jais susijusias aplinkybes atskleisti neturime galimybių.

Lietuvos piliečio mirties užsienyje atveju, artimųjų prašymu Lietuvos konsuliniai pareigūnai yra pasirengę suteikti visą reikalingą konsulinę pagalbą“, – rašoma ministerijos pranešime.

Pirmas žuvęs mūšio lauke

15min žiniomis, tai yra pirmasis Ukrainos kovos veiksmuose žuvęs lietuvis. Anksčiau buvo pranešta apie kelis mūšiuose sužeistus lietuvių kovotojus.

2023 m. vasarą Kyjivo ligoninėje mirė už Ukrainą Bachmute kariavęs lietuvis Valerijus Polkovnikovas. Apie jo mirtį pranešęs bičiulis teigė, kad V.Polkovnikovas mirė nuo Bachmute patirtų sužeidimų, tačiau Lietuvos ambasada Ukrainoje žinių apie sužeidimus nepatvirtino. Vėliau buvo patikslinta, kad žaizdos nebuvo pagrindinė mirties priežastis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius